3 december 2023 - 4 min. lezen
152 reacties 152

Een eerste kleine winterprik heeft voor sneeuw gezorgd in de Benelux. Daarbij kwam het ook tot strenge vorst in Leeuwarden. De komende dagen verdwijnt de vorst geleidelijk en wordt het zachter en ook licht wisselvallig. De kou is echter nooit ver af.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.

Actueel weerbeeld in Europa

We zien een complex weerbeeld in Europa. Een lagedrukgebied in het oosten van Europa heeft de afgelopen dagen voor veel sneeuw gezorgd in de Alpen. Daar is het nu tijdelijk droger door een tussenrug. Vanuit het zuidwesten proberen lagedrukgebieden met zachtere oceaanlucht het Europese vasteland te veroveren, maar slagen daar niet goed in. In Scandinavië blijft het bitterkoud met temperaturen rond en onder -10 °C.

Tijdelijk hogedrukgebied boven Europa zorgt voor rustig weer

Het sneeuwdek in Europa is voor de tijd van het jaar best uitgebreid. De laatste keer dat we te maken hadden met zo een sneeuwdek is geleden van 2010. De meesten onder jullie zullen zich dit nog wel herinneren, maar het is niet gezegd dat de komende periode ook zal verlopen als toen, integendeel…

Veel sneeuw in Europa

In het zuiden van Duitsland is ook veel sneeuw gevallen door een zogenaamde “gegenstromlage”. De lucht wordt langs de zuidkant van de Alpen gedwongen te stijgen, maar kan aan de noordkant niet zakken omdat zich daar een koude reservoir heeft opgebouwd (koudere lucht is zwaarder dan warmere lucht).

Op die manier kan ook in de noordelijke Alpen veel sneeuw vallen. Dit zien we oa. in München waar meer dan 40 cm sneeuw is gevallen! In de Alpen zelf viel natuurlijk nog een stuk meer!

Deze beelden moeten we niet verwachten in de Benelux!

Weersverwachting komende dagen

Maandag start met veel bewolking en is het overwegend droog. Langs de grens met Frankrijk kan al wat winterse neerslag vallen (regen, smeltende sneeuw of sneeuw). Geleidelijk trekt deze winterse neerslagzone verder naar het noorden. Daarbij valt af en toe wat regen, smeltende sneeuw of tijdelijk zelfs sneeuw.

De weersverwachting is wat onzeker omdat enerzijds een kleine smeltlaag aanwezig is en omdat anderzijds de temperatuur geleidelijk wat kan oplopen. Maxima schommelen tussen 1 en 7 graden. De wind waait zwak tot matig uit het zuidoosten.

Maxima op maandag 4 december

Dinsdag bevindt een lagedrukgebied zich boven de Benelux. Dit levert zwaarbewolkt weer en wisselvallig weer op. Van tijd tot tijd valt wat regen of een bui. In het uiterste noorden van de Benelux kan de neerslag nog winters van aard zijn. De maxima schommelen tussen 1 en 8 graden.

Maxima op dinsdag 5 december

Woensdag verlaat de neerslagzone de Benelux via het oosten en wisselen wolken en opklaringen elkaar af. In het noorden blijft de bewolking overheersen. Door de koude bovenluchten trekken enkele buien over. De koude bovenluchten zorgen voor een wisselvallig weertype. Dit zijn regenbuien door de aanvoer van zachtere zeelucht uit het noorden tot noordwesten. De maxima schommelen tussen 1 en 8 graden.

Maxima op woensdag 6 december

Donderdag zorgt een tijdelijk hogedrukgebied voor drogere weerkaarten. Er is ruimte voor enkele opklaringen (waardoor het in de ochtend kan vriezen!), maar er is ook veel hoge en middelhoge bewolking. Tegen de avond begint het dan te regenen vanuit het zuidwesten. De maxima schommelen tussen 1 en 7 graden. Er staat een goed voelbare wind uit het oosten tot zuidoosten.

Maxima op donderdag 7 december

Vrijdag start eerst nog wisselvallig met een regenzone, maar geleidelijk wordt het overal droog. Ook op zaterdag zou het overwegend droog moeten blijven, maar op zondag proberen opnieuw Atlantische regenzones ons weer te bepalen. Het moge duidelijk zijn, echt winterweer zit er de komende week niet in!

Langere termijn?

In de weerpluim van het Amerikaanse weermodel is de zachtere trend duidelijk waar te nemen. Er blijven echter wel nog enkele leden opteren voor een koeler scenario, maar die zijn in de minderheid. Het moet wel gezegd worden dat in het noorden van de Benelux het aantal koudere leden groter is omdat deze regio dichter bij de koude lucht zit. Daarnaast lijken van tijd tot tijd ook enkele neerslagzones te passeren.

  • De weerpluimen voor jouw regio kan je HIER vinden.
Weerpluim Centraal-België

Het is wachten op een gunstigere fase van de SPV (stratosferische polar vortex) of van de MJO. Op dit moment schuift de MJO naar een ongunstige fase. Pas vanaf midden december ontstaat opnieuw een opening omdat MJO dan zou doorschuiven naar een andere fase, maar daarover later meer!

Matthias

Door Matthias

Ik ben afgestudeerd als Geograaf aan de Universiteit Gent en heb nog een postgraduaat in "weather and climate modelling" behaald. Van kleins af aan was ik al geïnteresseerd in het weer. Binnen het team ben ik actief voor het weerbericht en weersverwachting. Ik schrijf ook regelmatig artikels.


Verder lezen

Alles bekijken