7 oktober 2021 - 4 min. lezen
0 reacties 0

Komend weekend vindt de Formule 1 race van Turkije plaats. Het is pas de 9e keer dat de race op het programma staat. De afgelopen races werden gekenmerkt door regenachtige weersomstandigheden. Moeten de coureurs tijdens het komende raceweekend ook rekening houden met onvervalst herfstweer?

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.

De klimatologie van Istanboel

Het circuit waarop gereden wordt dit weekend luistert naar de naam Istanbul Park. Het is gelegen in het oosten van de hoofdstad van Turkije, Istanboel. Omdat het in het oosten van Istanboel ligt, ligt het circuit in Azië. Istanboel onderscheidt zich doordat het veel verschillende klimaten kent.

Als we kijken naar de klimaatclassificatie volgens Köppen, kent de stad een warm mediterraan klimaat (Csa). Maar ook het subtropisch regenklimaat (Cfa). En als laatste het gematigd zeeklimaat (Cfb). Istanbul Park bevindt zich in het warme mediterrane deel van Istanboel. Een gebied moet aan de volgende voorwaarden voldoen om als Csa geclassificeerd te worden:

  • De koudste maand moet gemiddeld warmer dan -3°C zijn.
  • Ten minste één maand moet een gemiddelde temperatuur boven 22°C hebben.
  • Ten minste vier maanden moeten gemiddeld boven de 10°C blijven.
  • Er moet ten minste drie keer zoveel neerslag vallen in de natste maand als in de droogste maand.
  • De droogste maand telt minder dan 30 mm neerslag.

In augustus 2005 vond de eerste Formule 1 race in Istanboel plaats. De enige coureur van die race die ook zondag aan de start verschijnt is (niet geheel verrassend) Kimi Räikkönen. Hij won de allereerste Formule 1 race in Istanboel. De race maakte onderdeel uit van de kalender tot en met 2011. Daarna moest Turkije wachten tot en met 2020 voordat de race weer op de kalender kwam. Toen keerde het circuit weer terug doordat de FIA de kalender omgooide vanwege de Coronacrisis. In 2021 is hetzelfde aan de hand. Turkije vervangt Singapore op de kalender.

Vorig jaar pakte Lance Stroll poleposition in een natte kwalificatie. Lewis Hamilton won de race en pakte zodoende zijn 7e wereldtitel. Moeten de coureurs dit weekend ook weer rekening houden met natte weersomstandigheden?

Circuit van de Formule 1 race van Turkije (CC BY-SA 3.0, Will Pittenger)

Het weerbeeld van het raceweekend

Istanboel ligt in een andere tijdzone dan de Benelux. Is het hier 10:00 uur, dan is het in Istanboel 11:00 uur. Dit merken we ook in het tijdschema dit weekend.

Het raceweekend start op vrijdag 8 oktober 2021. Om 10:30 uur (tot 11:30 uur) gaan de lichten uit voor vrije training 1. Dit gebeurt bij een mix van zon en stapelwolken. De temperatuur ligt op dat moment rond 20°C. De wind is matig van kracht (4 BFT) en waait uit het noordoosten. In de namiddag vindt de 2e vrije training plaats (vanaf 14:00 uur). Qua weerbeeld verandert er niet veel. De wind blijft matig van kracht, windkracht 4. Er zullen wel meer wolken aanwezig zijn. De temperatuur ligt nog steeds rond 20°C.

Op zaterdag 9 oktober vinden de laatste vrije training en de kwalificatie plaats. Tijdens de vrije training (vanaf 11:00 uur) domineren wolken het weerbeeld. Uit deze wolken kan ook wat regen vallen. De temperatuur ligt tijdens de 3e vrije training rond 19 graden. De matige wind blaast vanuit het noorden (3 BFT). Tijdens de kwalificatie, die start om 14:00 uur, is de kans op regen iets afgenomen. De temperatuur stijgt tot ongeveer 21 graden. De wind blijft matig vanuit het noorden waaien.

Op zondag 10 oktober 2021 wordt de Formule 1 race van Turkije gereden. De lichten gaan uit iets na 14:00 uur. De temperatuur ligt op dat moment rond 19 graden. De kans op regen tijdens de race is klein. De wind is teruggedraaid naar het noordoosten en heeft weer in kracht gewonnen, tot windkracht 4.

Komt er regen tijdens dit raceweekend? Het zou in ieder geval wel voor extra spektakel zorgen!

Een lagedrukgebied brengt regen in de nacht van vrijdag op zaterdag

Gastblog

Door Gastblog

Expert in weer en klimaat of een ander boeiende niche in de wetenschap? Geregeld worden wetenschappers aan het woord gelaten via een gastblog.


Verder lezen

Alles bekijken

De invloed van het weer op Formule 1

5 dagen geleden - 5 min. lezen