2 december 2021 - 4 min. lezen
0 reacties 0

Komend weekend staat de Formule 1 race van Saoedi-Arabië op het programma. En dat is voor het eerst! De vorige race van het huidige seizoen, in Qatar, vond ook al plaats op een voor de coureurs onbekend circuit. Met nog maar twee races voor de boeg naderen we de apotheose van het huidige Formule 1 seizoen. Max Verstappen kan dit weekend zelfs al wereldkampioen worden! Krijgen de coureurs weer met hitte te maken?

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.

De klimatologie van Saoedi-Arabië

Het circuit waarop gereden wordt dit weekend luistert naar de naam Jeddah Corniche Circuit. De naam zegt het al: het circuit ligt in Djedda. Dit is een miljoenenstad ten westen van de hoofdstad van Saoedi-Arabië, Mekka. Djedda is gelegen aan de Rode Zee.

Als we kijken naar de klimaatclassificatie door Köppen, valt Qatar onder een warm woestijnklimaat (BWh). Een gebied moet aan de volgende voorwaarden voldoen om als BWh geclassificeerd te worden:

  • Jaarlijkse neerslagsom (in cm) moet minder zijn dan de gemiddelde jaartemperatuur (in °C). In Qatar valt jaarlijks ongeveer 75 mm neerslag, wat 7.5 cm is. De gemiddelde temperatuur ligt uiteraard hoger, namelijk rond 28 graden.
  • De gemiddelde jaartemperatuur moet hoger zijn dan 18 graden. Met de eerder vermelde 28°C zitten we hier dus ruim boven.

Normaal schrijven we hier een tekst over de historie van desbetreffende race. Bij de Formule 1 race van Saoedi-Arabië wordt dit lastig, aangezien dit de eerste keer is dat de race op de kalender staat. Wat we wel kunnen vertellen, is dat dit officieel een stratencircuit is. Sterker nog, het zou het snelste stratencircuit van de kalender zijn. De coureurs rijden een rondje van ruim 6 km, met 27 bochten, met een gemiddelde snelheid van ruim 250 km/u.

Moeten de coureurs dit weekend nog rekening houden met een lokale regenbui?

circuit Formule 1 race van Saoedi-Arabië
Het stratencircuit van de Formule 1 race van Saoedi-Arabië (CC BY-SA 3.0, GabrielStella)

Het weerbeeld van het raceweekend

Saoedi-Arabië ligt in een andere tijdzone dan de Benelux. Is het hier 15:00 uur, dan is het in Saoedi-Arabië 17:00 uur. De Formule 1 race van Saoedi-Arabië is een zogeheten nachtrace. Dit betekent dat de zon al onder is tijdens de start van de race op zondag.

Het raceweekend start op vrijdag 3 december 2021. Om 14:30 uur (tot 15:30 uur) gaan de lichten uit voor vrije training 1. Dit gebeurt bij een vrijwel compleet zonnig weerbeeld. Toch zullen er ook een paar vriendelijke stapelwolken aan de hemel staan. De temperatuur ligt op dat moment rond een tropische waarde van 30°C. De wind is matig van kracht (3 BFT) en waait uit een noordwestelijke richting. Later op de dag vindt de 2e vrije training plaats (vanaf 18:00 uur). De zon is op dat moment al onder (17:40 uur lokale tijd). De temperatuur zakt richting 27 graden. Het is helder. De wind zwakt iets af en blijft uit het noordwesten waaien (2 BFT).

Op zaterdag 4 december vinden de laatste vrije training en de kwalificatie plaats. Tijdens de vrije training (vanaf 15:00 uur) zien we dat de zon in eerste instantie uitbundig schijnt. Tijdens de training zal de zon onder gaan. De temperatuur ligt tijdens de 3e vrije training rond 29°C. De zwak tot matige wind blaast vanuit het zuidwesten (2-3 BFT). Tijdens de kwalificatie, die start om 18:00 uur, is het nog steeds helder. De temperatuur daalt tijdens de kwalificatie tot een graad of 27. De westelijke wind wordt zwak van kracht (2 BFT).

Op zondag 21 november 2021 wordt de Formule 1 race van Saoedi-Arabië gereden. De lichten gaan uit iets na 18:30 uur (20:30 uur lokale tijd). De temperatuur ligt op dat moment rond een zomerse waarde van 28°C. Bij een heldere, donkere hemel mogen de coureurs 50 rondes afleggen. De wind waait nog steeds zwak en is iets meer gedraaid richting het noordwesten (2 BFT).

Zal Max Verstappen zich tot wereldkampioen kronen dit weekend?

weeroverzicht raceweekend

Gastblog

Door Gastblog

Expert in weer en klimaat of een ander boeiende niche in de wetenschap? Geregeld worden wetenschappers aan het woord gelaten via een gastblog.


Verder lezen

Alles bekijken
8 Maandag stevig onweer!

Stevige onweerskansen door pittig koufront op maandag

3 dagen geleden - 6 min. lezen
6 Prognose

Weersverwachting komende dagen: fris en wisselvallig

3 dagen geleden - 5 min. lezen
1

Weersverwachting Amstel Gold Race 2024

10 april 2024 - 5 min. lezen