18 november 2021 - 4 min. lezen
0 reacties 0

Komend weekend staat de Formule 1 race van Qatar op het programma. En dat is voor het eerst! Qatar vervangt de race in Australië, die ook in 2021 geen doorgang kon vinden vanwege de coronacrisis. Met nog maar drie races voor de boeg is het interessant om te zien wie het snelst gewend is aan een compleet nieuwe baan. Maken de weersomstandigheden het de coureurs nog lastiger?

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.

De klimatologie van Qatar

Het circuit waarop gereden wordt dit weekend luistert naar de naam Losail International Circuit. De naam zegt het al: het circuit ligt in Losail. Dit is een plaats ten noorden van de hoofdstad van Qatar, Doha.

Als we kijken naar de klimaatclassificatie door Köppen, valt Qatar onder een warm woestijnklimaat (BWh). Een gebied moet aan de volgende voorwaarden voldoen om als BWh geclassificeerd te worden:

  • Jaarlijkse neerslagsom (in cm) moet minder zijn dan de gemiddelde jaartemperatuur (in °C). In Qatar valt jaarlijks ongeveer 75 mm neerslag, wat 7.5 cm is. De gemiddelde temperatuur ligt uiteraard hoger, namelijk rond 28 graden.
  • De gemiddelde jaartemperatuur moet hoger zijn dan 18 graden. Met de eerder vermelde 28°C zitten we hier dus ruim boven.

Normaal schrijven we hier een tekst over de historie van desbetreffende race. Bij de Formule 1 race van Qatar wordt dit lastig, aangezien dit de eerste keer is dat de race op de kalender staat. Wat we wel kunnen vertellen, is dat dit niet de laatste keer zal zijn dat er in Qatar geracet zal worden. In 2022 zal de race nog wel ontbreken op de kalender, vanwege het feit dat Qatar het WK voetbal organiseert. Vanaf 2023 keert Qatar terug, op een gloednieuw circuit! Dit circuit moet op het moment van schrijven nog gebouwd worden.

Moeten de coureurs dit weekend rekening houden met verschroeiende hitte?

Het circuit in Qatar (CC BY-SA 3.0, Will Pittenger)

Het weerbeeld van het raceweekend

Qatar ligt in een andere tijdzone dan de Benelux. Is het hier 15:00 uur, dan is het in Qatar 17:00 uur. De Formule 1 race van Qatar is een zogeheten nachtrace. Dit betekent dat de zon al onder is tijdens de start van de race op zondag.

Het raceweekend start op vrijdag 19 november 2021. Om 11:30 uur (tot 12:30 uur) gaan de lichten uit voor vrije training 1. Dit gebeurt bij een zo goed als compleet zonnig weerbeeld. Er zullen een paar vriendelijke stapelwolken aan de hemel staan. De temperatuur ligt op dat moment rond 27°C. De wind is matig van kracht (3 BFT) en waait uit een noordelijke richting. Later in de middag vindt de 2e vrije training plaats (vanaf 15:00 uur). De zon is op dat moment net onder (16:45 uur lokale tijd). De temperatuur zakt richting 25 graden. Het is helder. De wind blijft matig van kracht blazen en draait iets richting het noordoosten (3 BFT).

Op zaterdag 20 november vinden de laatste vrije training en de kwalificatie plaats. Tijdens de vrije training (vanaf 12:00 uur) zien we een mix van zon en wolken. De temperatuur ligt tijdens de 3e vrije training rond 27°C. De matige wind blaast vanuit het zuidoosten (3 BFT). Tijdens de kwalificatie, die start om 15:00 uur, is de bewolking zo goed als opgelost. De temperatuur daalt tijdens de kwalificatie tot een graad of 26. De zuidoostelijke wind blijft matig van kracht (3 BFT).

Op zondag 21 november 2021 wordt de Formule 1 race van Qatar gereden. De lichten gaan uit iets na 15:00 uur (17:00 uur lokale tijd). De temperatuur ligt op dat moment rond een zomerse waarde van 27°C. Bij een heldere, donkere hemel mogen de coureurs 57 rondes afleggen. De wind waait nog steeds vanuit het zuidoosten en is matig van kracht (3 BFT).

We zijn benieuwd hoe de coureurs om zullen gaan met het nieuwe circuit. Daarnaast zal het voor de coureurs ook een zware race worden door de hoge temperaturen.

Gastblog

Door Gastblog

Expert in weer en klimaat of een ander boeiende niche in de wetenschap? Geregeld worden wetenschappers aan het woord gelaten via een gastblog.


Verder lezen

Alles bekijken