29 juli 2022 - 4 min. lezen
0 reacties 0

Komend weekend staat de laatste Formule 1 race voor de zomerstop op het programma, de Formule 1 race van Hongarije. Het weekend start nog met tropische temperaturen. De tropische hitte wordt echter verdreven op de dag van de kwalificatie, zaterdag. Moeten de coureurs tijdens de race ook rekening houden met regen en onweer?

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.

Klimatologie van Boedapest

De Formule 1 race van Hongarije wordt gereden op de Hungaroring. Het circuit ligt in de buurt van de hoofdstad van Hongarije, Boedapest.   

Als we kijken naar de klimaatclassificatie door Köppen, valt Boedapest sinds 2010 onder een vochtig subtropisch klimaat (Cfa). Boedapest is de noordelijkst gelegen grote stad met dit klimaat. Een gebied moet aan de volgende voorwaarden voldoen om als Cfa geclassificeerd te worden:

  • De koudste maand moet gemiddeld boven -3°C zijn.
  • Ten minste een maand moet een gemiddelde temperatuur boven 22 °C hebben.
  • Ten minste acht maanden moeten gemiddeld boven de 10 °C blijven.
  • Er mag geen significant verschil in neerslag bestaan tussen de seizoenen.

De Formule 1 race van Hongarije stond in 1986 voor het eerst op de kalender. Ook toen al werd er gereden op de Hungaroring. Een leuk feitje is dat de eerste 20 races, dus van 1986 tot 2005, allemaal droog verliepen. Pas in 2006 kregen de coureurs te maken met een regenrace.

Vorig jaar kende de race ontzettend veel spektakel vanwege regenval. Na de eerste paar bochten moesten 5 coureurs de strijd al staken. Vervolgens stond Hamilton in zijn eentje op de grid voor de herstart, doordat de rest van het veld de pitstraat in dook om te wisselen naar droogweerbanden. Als klap op de vuurpijl won Esteban Ocon de race in zijn Alpine. Met recht een memorabele race dus!

Moeten de coureurs dit weekend ook rekening houden met regen?

De maximumtemperatuur op vrijdag overstijgt de tropische waarde van 30°C. Het circuit ligt bij de bol met 34°C op de kaart.
De verwachte neerslag op zaterdag 30 juli.
De passage van het koufront gaat waarschijnlijk gepaard met onweer.

Het weerbeeld van de Formule 1 race van Hongarije

Het raceweekend start op vrijdag 29 juli 2022. Om 14:00 uur (tot 15:00 uur) gaan de lichten uit voor vrije training 1. Dit gebeurt bij een overwegend zonnig weertype. De temperatuur ligt op dat moment rond de tropische waarde van 32-33°C! De wind is zwak tot matig van kracht (2-3 BFT) en waait uit het zuidoosten. Aan het einde van de namiddag vindt de 2e vrije training plaats (vanaf 17:00 uur). Het aantal stapelwolken is toegenomen, waardoor de zon af en toe verdwijnt. De wind is afgezwakt en iets gedraaid richting het zuiden (2 BFT). De temperatuur ligt nog altijd rond 33°C.

Op zaterdag 30 juli vinden de laatste vrije training en de kwalificatie plaats. Tijdens de vrije training (vanaf 13:00 uur) is er grote kans op regen, als gevolg van de passage van een koufront. Ook is er kans op onweer. De temperatuur ligt rond de zomerse waarde van 25°C. De zwakke wind is gedraaid naar het noorden tot noordwesten. Tijdens de kwalificatie, die start om 16:00 uur, is de kans op regen nog steeds groot. Waarschijnlijk een natte kwalificatie dus! Opnieuw zien we ook kans op onweer. De temperatuur is (afhankelijk van de neerslag) gedaald tot 23-24°C.

Op zondag 31 juli 2022 wordt de Formule 1 race van Hongarije gereden. De lichten gaan uit iets na 15:00 uur. De temperatuur ligt op dat moment rond 26 graden. De wind is flink aangetrokken tot een matige windkracht 4, tot vrij krachtige windkracht 5 vanuit het noordwesten. Windstoten kunnen oplopen tot 65 km/u. Aangezien Formule 1 auto’s extreem gevoelig zijn voor wind(veranderingen), is dit even opletten. De race gaat waarschijnlijk gewoon droog verlopen. Het koufront lijkt wel te blijven slepen in de omgeving van het circuit, maar de neerslag lijkt ten oosten te blijven. Een enkel buitje sluiten we echter niet uit.

Het belooft een spannend weekend te worden, met vooral op zaterdag grote kans op regen (en onweer). Laten we hopen dat zondag ook spetterend verloopt!

De maximumtemperatuur doet een flinke stap terug op de zondag.
De neerslag lijkt ten oosten van het circuit te blijven.
De wind is matig tot vrij krachtig.

Gastblog

Door Gastblog

Expert in weer en klimaat of een ander boeiende niche in de wetenschap? Geregeld worden wetenschappers aan het woord gelaten via een gastblog.


Verder lezen

Alles bekijken

De invloed van het weer op Formule 1

5 dagen geleden - 5 min. lezen