0

Komend weekend staat de laatste Formule 1 race voor de zomerstop op het programma. Tijdens de Formule 1 race van Hongarije zullen Max Verstappen en Lewis Hamilton elkaar voor het eerst weer tegenkomen na de zware crash vorige race. Het belooft hoe dan ook een hete strijd te worden in Boedapest…

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.

Klimatologie van Boedapest

De Formule 1 race van Hongarije wordt gereden op de Hungaroring. Het circuit ligt in de buurt van de hoofdstad van Hongarije, Boedapest.   

Als we kijken naar de klimaatclassificatie door Köppen, valt Boedapest sinds 2010 onder een vochtig subtropisch klimaat (Cfa). Boedapest is de noordelijkst gelegen grote stad met dit klimaat. Een gebied moet aan de volgende voorwaarden voldoen om als Cfa geclassificeerd te worden:

  • De koudste maand moet gemiddeld boven -3°C zijn.
  • Ten minste een maand moet een gemiddelde temperatuur boven 22 °C hebben.
  • Ten minste acht maanden moeten gemiddeld boven de 10 °C blijven.
  • Er mag geen significant verschil in neerslag bestaan tussen de seizoenen.

De Formule 1 race van Hongarije stond in 1986 voor het eerst op de kalender. Ook toen al werd er gereden op de Hungaroring. Een leuk feitje is dat de eerste 20 races, dus van 1986 tot 2005, allemaal droog verliepen. Pas in 2006 kregen de coureurs te maken met een regenrace. Lewis Hamilton heeft de Formule 1 race van Hongarije maar liefst 8 keer gewonnen. Wint hij dit weekend, pakt hij alleen het record van meeste overwinningen van één grand-prix. Nu deelt hij dit record nog met Michael Schumacher. Het zou trouwens ook de 100e overwinning van Hamilton betekenen.

Wat voor weer mogen de coureurs verwachten tijdens het komende raceweekend?

Circuit van de Hungaroring (CC BY-SA 3.0, Will Pittenger)

Weerbericht Formule 1 race van Hongarije

Het raceweekend start op vrijdag 30 juli 2021. Om 11:30 uur (tot 12:30 uur) gaan de lichten uit voor vrije training 1. Dit gebeurt bij een wisselend bewolkt weertype. De temperatuur ligt op dat moment al rond de tropische waarde van 30°C! De wind is zwak van kracht (2 Bft) en waait uit het zuiden. In de namiddag vindt de 2e vrije training plaats (vanaf 15:00 uur). Qua weerbeeld verandert er niet veel. Stapelwolken blijven aanwezig en de wind blijft zwak. De temperatuur loopt op tot maar liefst 33 graden.

Op zaterdag 31 juli vinden de laatste vrije training en de kwalificatie plaats. Tijdens de vrije training (vanaf 12:00 uur) is er kans op regen. Toch ligt de temperatuur met 29°C alweer behoorlijk hoog. De zwakke wind is gedraaid naar het westen. Tijdens de kwalificatie, die start om 15:00 uur, is er nog steeds kans op regen. Kans op een natte kwalificatie dus! De temperatuur is afhankelijk van de neerslag gestegen tot de tropische kaap van 30 graden. Uiteraard ligt de temperatuur lager als er daadwerkelijk een (onweers-)bui over het circuit trekt.

Op zondag 1 augustus 2021 wordt de Formule 1 race van Hongarije gereden. De lichten gaan uit iets na 15:00 uur. De temperatuur ligt op dat moment net boven 30 graden. De race gaat waarschijnlijk droog verlopen. Er nadert wel een koufront vanuit het noordwesten, maar dit zal het circuit naar alle waarschijnlijkheid pas na de race bereiken. Toch is er wel een kleine kans op een onweersbui tijdens de race. Een aandachtspunt is de wind. Windstoten kunnen tijdens de race oplopen tot 50 km/u. Zoals u waarschijnlijk wel weet zijn Formule 1 auto’s zeer gevoelig voor wind.

Zoals eerder gezegd belooft het dus een hete strijd te worden. Hopelijk niet alleen in de atmosfeer, maar ook op de baan!

Delen


Verder lezen

Alles bekijken
Bekijk hier het weer voor de komende dagen!

Weersverwachting komende dagen: na wisselvalligheid droger halfweg de week

3 dagen geleden - 3 min. lezen
7

Onweerskans zaterdag 20 juli 2024

5 dagen geleden - 2 min. lezen