0

De zomerstop is voorbij voor de coureurs in de Formule 1. De coureurs moeten direct aan de bak. Er staat namelijk een “tripple header” op het programma. Dit betekent dat er 3 weekenden op een rij geracet wordt. Komend weekend landt het Formule 1 circus in België! Het schitterende circuit Spa-Francorchamps is het strijdtoneel van de Formule 1 race van België, de 14e race van het huidige seizoen. Moeten we, net als vorig jaar, rekening houden met regen tijdens het raceweekend?

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.

De klimatologie van Spa-Francorchamps

De Formule 1 race van België wordt, zoals eerder gezegd, gereden op het circuit Spa-Francorchamps. Door velen wordt het circuit bestempeld als het mooiste circuit van de huidige kalender. Het circuit ligt in de gemeente Stavelot, in de provincie Luik in België.

Als we kijken naar de klimaatclassificatie door Köppen, valt Spa-Francorchamps onder een gematigd zeeklimaat (Cfb). Een gebied moet aan de volgende voorwaarden voldoen om als Cfb geclassificeerd te worden:

  • De koudste maand moet gemiddeld boven -3°C zijn.
  • De warmste maand moet een gemiddelde temperatuur onder 22°C hebben.
  • Ten minste vier maanden moeten gemiddeld boven de 10°C blijven.
  • Geen significant verschil in neerslag door het jaar heen.

De Formule 1 race van België stond in 1950 voor het eerst op de kalender. Ook toen al werd er gereden op het circuit Spa-Francorchamps. In 1972 en 1974 werd er op het circuit van Nijvel geracet. Circuit Zolder was 10 keer het strijdtoneel van de Formule 1 race van België. In 1982 kwam Gilles Villeneuve, de vader van Jacques, te overlijden door een crash op dit circuit. Sinds 1985 vinden de races constant plaats op circuit Spa-Francorchamps. Overigens zijn er afgelopen winter een aantal aanpassingen aan Eau Rouge gedaan. Dit om de kans op ongelukken, zoals het overlijden van Antoine Hubert in 2019, te verkleinen.

De meeste racefans hopen dat de race dit jaar niet zoals die van vorig jaar gaat verlopen. Door de extreme, langdurige, regenval werd de race meerdere uren uitgesteld. De coureurs reden uiteindelijk slechts 2 rondes, waarna de punten gehalveerd werden. Max Verstappen won de race, voor George Russel in zijn Williams!

Moeten de coureurs ook tijdens deze editie van de Formule 1 race van België hun zwembroek bij de hand houden?

Het circuit van Spa-Francorchamps

Het weerbeeld van de Formule 1 race van België

Het raceweekend start op vrijdag 26 augustus 2022. Om 14:00 uur (tot 15:00 uur) gaan de lichten uit voor vrije training 1. Dit gebeurt bij een overwegend bewolkt weertype. Deze bewolking hoort bij een overtrekkend (en slepend) koufront. Er kan een bui overtrekken, maar de neerslagintensiteit is relatief laag. De temperatuur ligt op dat moment rond 20°C. De wind is matig van kracht (3 Bft) en waait uit het noordwesten. Aan het einde van de namiddag vindt de 2e vrije training plaats (vanaf 17:00 uur). Qua weerbeeld verandert er niet veel. Wolken blijven de boventoon voeren en de wind blijft matig. Er blijft een kleine kans op wat regen. De temperatuur blijft rond de waarde van 20°C schommelen.

Op zaterdag 27 augustus vinden de laatste vrije training en de kwalificatie plaats. Tijdens de vrije training (vanaf 13:00 uur) overheerst de bewolking, maar vanuit het noorden drijven opklaringen de regio binnen. De temperatuur ligt opnieuw rond 20°C. De matige wind is iets gedraaid richting het noorden. Tijdens de kwalificatie, die start om 16:00 uur, zien we een afwisseling van zon en wolken. De temperatuur klimt tot 21°C. Het blijft zeer waarschijnlijk “gewoon” droog.

Op zondag 28 augustus 2022 wordt de Formule 1 race van België gereden. De lichten gaan uit iets na 15:00 uur. De temperatuur ligt op dat moment rond 20-21°C. De wind is matig en komt uit een noord- tot noordoostelijke richting. De coureurs kunnen gerust ademhalen, de race gaat waarschijnlijk gewoon droog verlopen. We zien een overwegend zonnig weerbeeld, met ook een aantal vriendelijke stapelwolken aan de hemel.

Regen of geen regen, we verwachten een spectaculaire race op een van de mooiste circuits van de kalender! Veel kijkplezier gewenst!

Delen


Verder lezen

Alles bekijken
Bekijk hier het weer voor de komende dagen!

Weersverwachting komende dagen: na wisselvalligheid droger halfweg de week

4 uur geleden - 3 min. lezen
7

Onweerskans zaterdag 20 juli 2024

2 dagen geleden - 2 min. lezen