634

Tijdens het weekend moeten we nog rekening houden met vaak veel wolkenvelden en af en toe wat lichte neerslag. Begin volgende week staat er echter een weersverbetering op het menu. Onder invloed van een stijgende luchtdruk wordt het opnieuw droog en mogen we geregeld een streep zonneschijn verwachten. Eerst gaan we echter nog een somber weekend tegemoet…

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Somber en grijs weer tijdens het weekend

Algemene weersituatie

De hoogterug die ons weerbeeld gunstig beïnvloedde op vrijdag, verdwijnt stilaan naar het oosten. Dit weekend bepalen enkele kleine trogjes en de daaraan verbonden (zwakke) storingen ons weerbeeld. Begin volgende week bouwt een nieuwe rug zich op die ons weerbeeld opnieuw zal stabiliseren. We krijgen dan terug droog weer met meer zonneschijn.

Warmtefront brengt wat neerslag

Vanavond is het nog licht bewolkt tot helder op veel plaatsen en koelt het nog fel af, bij minima tussen 0 en 5°C. Vannacht neemt de bewolking toe en schuift een warmtefront van west naar oost over de Benelux. Dat zorgt nu en dan voor wat lichte neerslag. Daarachter zit zachtere lucht, met tegen de ochtend stilaan oplopende temperaturen. Ook de zuidwestenwind wakkert aan naar matig tot soms vrij krachtig.

Warme sector met veel wolken op zaterdag

Zaterdag vertoeven we in de “warme sector” (het gebied achter het warmtefront). In een maritieme luchtstroming wordt zeer vochtige lucht aangevoerd. We moeten morgen – zaterdag- dan ook rekening houden met veel lage wolkenvelden en somber weer. Hier en daar kan er uit de lage bewolking ook wat motregen vallen, al zal het op veel plekken vaak droog zijn. Het kwik klimt maximaal naar zo’n 7 tot 12°C. Op de Hoge Venen is het koeler.

De sounding van AROME laat een dik pak lage wolken zien onder de inversie, dat dik genoeg is voor wat motregen af en toe.

Koufront met wat regen op zondag

Op zondag trekt een (verzwakt) koufront traag over de Benelux. Dat zorgt voor zwaarbewolkt tot betrokken weer met wat regen nu en dan verspreid over de Benelux. De maxima liggen rond een graad of 12 gemiddeld en de westen- tot zuidwestenwind doet het wat kalmer aan.

De vochtkaart toont het (golvend) koufront dat zondag over de Benelux zal trekken.

Weersverbetering volgende week

Begin volgende week komt er een gevoelige weersverbetering. Een uitloper van hogedruk zorgt dan voor een stabilisatie van het weer. We mogen dan ook droog weer met veel zon verwachten. De temperaturen blijven vrij zacht voor de derde decade van november en zitten nog steeds in de dubbele cijfers.

Een uitloper van hogedruk zorgt voor een weersverbetering op maandag.

Wat brengt de lange termijn?

Komende week blijven de temperaturen aan de zachte kant voor deze periode en blijven de neerslagkansen beperkt. Nachtvorst zit er de eerstkomende tijd niet in. Op de langere termijn lijken de temperaturen te evolueren naar normalere waarden, maar tegelijkertijd vergroot de onzekerheid. Het ziet ernaar uit dat november alvast geen winterweer meer naar de Benelux zal brengen. Alle hoop op december dan maar…?

Als we het Europese weermodel ECMWF mogen geloven zit structureel winterweer in december er ook niet meteen in. De maandelijkse voorspelling toont een positieve temperatuuranomalie, quasi voor de gehele maand december. Ook richting kerst zit een koude periode volgens dit model er niet in. Keert ECMWF z’n kar nog of krijgen we weerom een te zachte decembermaand en een groene kerst?

Delen


Verder lezen

Alles bekijken
Bekijk hier het weer voor de komende dagen!

Weersverwachting komende dagen: na wisselvalligheid droger halfweg de week

1 dag geleden - 3 min. lezen
7

Onweerskans zaterdag 20 juli 2024

3 dagen geleden - 2 min. lezen