1

In de winter valt er naast regen ook sneeuw of smeltende sneeuw. De hoogte waarop deze sneeuw overgaat in regen kan bepaald worden aan de hand van weermodellen, maar ook radarbeelden geven een weergave van waar de sneeuw overgaat in regen. Dit wordt dan een smeltkring genoemd, maar hoe gaat dit precies in zijn werk?

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Wat is een smeltkring?

Een smeltkring (in het Engels bright banding) is een fenomeen op de radarbeelden waar een verhoogde reflectiviteit (hogere intensiteit volgens het radarbeeld) optreedt in een cirkel of kring als gevolg van sneeuw die overgaat in regen. Deze verhoogde reflectiviteit zorgt aan de grond niet voor meer neerslag.

  • Registreer de temperatuur, wind of neerslag met een digitaal weerstation. Dit type van Alecto vliegt over de toonbank! 🌧️

Hoe ontstaat een smeltkring?

Om te weten hoe deze verhoogde reflectiviteit ontstaat, moeten we even de beginselen van een radar uitpluizen. Een radar zendt radiogolven uit die door de neerslag (ijs en regen) of andere deeltjes terugkaatst naar de radar. Deze signalen worden opgepikt en zo wordt een beeld gemaakt. De sterkte van de gereflecteerde golven bepaalt de mate van neerslag (of dus de reflectiviteit).

Werking radar
Radar zendt golven uit, dewelke ook teruggekaatst worden

Sneeuw en motregen worden altijd moeilijker waargenomen door de radar en vertonen een lagere reflectiviteit. Maar wanneer sneeuw gedeeltelijk smelt, ontstaat er aan de rand een laagje gesmolten sneeuw (water). De natte sneeuwvlok wordt hierdoor veel groter en dat zorgt voor een verhoogde terugkaatsing van de radiogolven, waardoor er op die plaats volgens de radar meer neerslag valt (terwijl dat in realiteit niet zo is). Een smeltkring is geboren! Wanneer de neerslag volledig gesmolten is, neemt de grootte van de druppel weer af, waardoor de reflectiviteit ook afneemt.

  • Is de stoep of oprijlaan verandert in een ijspiste door sneeuw en ijzel? Dit strooizout kan helpen!

Hoe te herkennen?

Een smeltkring is op een radarbeeld te herkennen aan een smalle band van intensievere neerslag rond de radar. Dit is vaak aanwezig op de verschillende scanhoogtes. Aan de hand van de scanhoogte en de afstand van de smeltkring tot de radar kan een ruwe inschatting gemaakt worden van de hoogte van de sneeuwvalgrens!

Smeltkring
Smeltkring op een radarbeeld (LakeErieWX)

Wat zijn gevolgen voor de neerslag?

Een smeltkring heeft weinig gevolgen voor de neerslag, maar dient wel correct geïnterpreteerd te worden. Er is op die plaats geen sprake van meer neerslag dan net buiten de smeltkring. Om er zeker van te zijn dat het een smeltkring is, kan men sounding gebruiken om de smeltlaag te toetsen aan de realiteit. Het heeft natuurlijk wel invloed op de neerslagvorm, aangezien zo sneeuw de grond niet kan bereiken!

  • Meer weten over soundings? Dan is dit boek echt een aanrader! 📖
Sounding
Op deze sounding zou een smeltkring waargenomen kunnen worden door een smeltlaag (Meteociel).

Sommige linkjes bevatten affiliate

Delen


Verder lezen

Alles bekijken

Hoge UV-index is niet zonder gevaar

6 uur geleden - 4 min. lezen
9 Prognose

Weersverwachting komende dagen: warm zomerweer, later koeler

2 dagen geleden - 5 min. lezen

Een nieuwe weerpluim dankzij AI

3 dagen geleden - 5 min. lezen