17 maart 2017 - 5 min. lezen 0 reacties

Wat een schitterend weer bracht afgelopen donderdag! Onder een strakblauwe hemel kon het kwik met behulp van de krachtige maartzon oplopen naar waarden ruim boven de 15°C. Het thermische hoogtepunt werd gemeten in Dourbes gelegen in de Ardennen: 19,7°C. Op en top voorjaar! Dat duurt echter niet lang meer. Vandaag was het al merkbaar frisser dan gisteren en de komende dagen neemt de wisselvalligheid daarbij ook nog eens toe. Vooral zaterdag en maandag kan er flink wat regen vallen.

Voorjaar voorlopig on hold

Nadat een hogedrukgebied een week lang ons weer heeft gedomineerd, komen er vanuit het westen depressies dichterbij. Behalve fronten met regen brengen ze ook koelere (of liever gezegd: minder zachte) lucht naar de Benelux. Dat was vandaag (vrijdag) al te merken: achter een zwak koufront zijn de maximumtemperaturen bijna gehalveerd ten opzichte van donderdag. De komende dagen klimt het kwik weer een fractie met maxima tussen 10 en 14°C, maar door de regen en wind zal het herfstachtig gaan aanvoelen.

weststroming
De weerkaart van vandaag laat zien dat ons weer voorlopig uit het westen komt: hogedruk boven de Azoren en lagedruk bij IJsland. Het hogedrukgebied dat ons het mooie weer van de afgelopen tijd heeft bezorgd, ligt nu boven Hongarije.

Regen en wind in het weekend

Na een natte en onstuimige nacht met zware windstoten tot 75 km/u begint zaterdag met veelal grijs weer. Vanuit het westen neemt de neerslag geleidelijk in intensiteit af, maar droog wordt het zeker niet. Zeker in het zuiden en oosten blijft het continu licht regenen. In de middag krijgt het zuiden van de Benelux te maken met een nieuw gebied met intensievere neerslag. In het noorden wordt het dan droog. Bij een matige tot vrij krachtige westenwind wordt het ‘s middags 10 tot 14°C. In de avond krijgt ook het noorden weer te maken met neerslag en in de nacht naar zondag regent het overal. Door alle bewolking wordt het niet kouder dan 7-10°C.

Zondag valt er van tijd tot tijd motregen. De neerslagintensiteit ligt duidelijk lager dan op zaterdag. In de loop van de middag wordt het langs de kust en in het zuidwesten van de Benelux droog en breekt de zon af en toe door. Het noorden zal bewolkt blijven met motregen. De maxima bedragen 12-14°C waarmee het iets te zacht voor de tijd van het jaar is. De wind trekt in de middag aan naar matig tot krachtig (3 tot 6 Beaufort) en heeft een vlagerig karakter. ‘s Nachts neemt de wind weer af, maar gaat het wel opnieuw regenen vanuit het westen. Minima tussen 8 en 11°C.

windstoten zondag
Forse windvlagen op zondag: op de Waddeneilanden misschien wel tot 75 km/u.

Ook maandag nog wisselvallig

Na het weekend zijn we in eerste instantie nog niet af van de wisselvalligheid. Maandag begint met lichte motregen in vrijwel de gehele Benelux. In de tweede helft van de ochtend en aan het begin van de middag trekt er vanuit het westen een complex frontensysteem over onze contreien. Hierin kan het fors doorregenen. De wind wakkert aan naar matig tot krachtig (windkracht 3 tot 6). In de loop van de middag wordt het iets droger en begint het op te klaren. Tegelijkertijd kan er dan nog wel een enkele bui vallen. De maxima liggen tussen 11 en 14°C. In de avond trekt er nog één neerslagzone over. Dit is het koufront dat de overgang markeert naar koelere, maar ook drogere lucht.

neerslaghoeveelheid
Er valt de komende dagen een flinke hoeveelheid regen.

Droog vervolg of niet?

Vervolgens is de vraag: keert het voorjaar terug of niet? Volgens het Europese weermodel ECMWF wél. Dit weermodel schetst een goed ontwikkelde uitloper van Atlantische hogedruk boven het Noordzeegebied. In dit scenario is het droog met regelmatig zonneschijn. Doordat we ons in polaire lucht bevinden, kunnen de nachten verrassend koud uitpakken.

In het algemeen komen de minima uit op 1 tot 4°C, maar op beschutte plaatsen kan het kwik op reguliere meethoogte in enkele nachten weer onder nul duiken. Overdag is het 9 tot 12°C. Later in de week stijgt het kwik volgens ECMWF weer naar meer dan 15°C en kunnen we met recht weer spreken van voorjaar!

voorjaar ec
De weersituatie op woensdag volgens ECMWF. Hogedruk op de Atlantische Oceaan dwingt de depressies rond IJsland een noordelijkere koers te gaan volgen. Bij ons wordt het overwegend droog met regelmatig zonneschijn.

Het Amerikaanse model GFS wil hier echter niets van weten. Een depressie bij IJsland belemmert een goede ontwikkeling van hogedruk boven de Atlantische Oceaan. Mocht dit uitkomen, dan blijft het ook de rest van de werkweek wisselvallig met van tijd tot tijd regen. Wat de maximumtemperaturen betreft verschilt dit model weinig met ECMWF, maar de minima pakken in dit scenario wel een stuk hoger uit (meer bewolking). Tot vorst op meethoogte komt het dan ook niet.

voorjaar gfs
Dezelfde dag, maar dan volgens GFS. De straalstroom gaat zeer sterk meanderen, waardoor lagedruk de mogelijkheid krijgt om af te zakken naar het zuiden. Het onbestendige weer houdt aan.

De komende dagen moeten uitwijzen welk scenario waarheid wordt.

Gastblog

Door Gastblog

Expert in weer en klimaat of een ander boeiende niche in de wetenschap? Geregeld worden wetenschappers aan het woord gelaten via een gastblog.


Verder lezen

Alles bekijken