28 november 2016 - 4 min. lezen 6 reacties

Wie houdt van een snijdende bries en negatieve temperaturen wordt de komende nacht op zijn/haar wenken bediend. Met een zwakke oostelijke luchtstroming wordt er koudere lucht uit het oosten aangevoerd. We liggen namelijk onder de beschermende vleugels van een hogedrukgebied met de kern nabij Ierland. Hierdoor worden we meteen ook beschermd tegen stormdepressies en flinke regenzones. Deze rustige condities en de nabijheid van een hogedrukgebied zorgen ervoor dat het kwik keldert komende nachten. Het gaat lokaal stevig vriezen met minima tussen het nulpunt en strenge vorst.

vriezen-zorgt-lokaal-voor-rijm
Vroeg wakker in de ochtend? Het loont de moeite om eens op onderzoek te gaan en deze prachtige rijmfoto’s te maken!

Lokaal strenge vorst in de Benelux

We zien opmerkelijke verschillen tussen de verschillende weermodellen. Het Amerikaans weermodel, GFS, berekent minima rond -2°C in de Benelux tegen dinsdagochtend. Ondanks een heldere hemel en rustige condities qua windsnelheid koelt het dus al bij al weinig af. Ook het Europees weermodel, ECMWF, is relatief zacht voor de nacht van maandag op dinsdag. Dit weermodel berekent temperaturen tussen -2 en -5°C.

Iets lagere minima dus, maar nog steeds in schril contrast met de recente uitdraai van het detail weermodel Harmonie. Deze oplossing had de actualiteit op maandag beter te pakken dan GFS en ECMWF en geeft volgens ons een beter beeld op de werkelijke minima. Minima richting -10°C, dat zou al een tijdje geleden zijn!

vrij-hoge-minima-dinsdagochtend
Volgens het weermodel GFS blijft de vrieskou beperkt dinsdagochtend. Op veel plaatsen schommelt het kwik tussen 0 en -2 graden. Merk op dat het aan de kustregio’s opvallend zacht blijft. Het effect van een warme Noordzee is dus niet te verwaarlozen. Het zou wat geven, deze situatie met een diepe noordelijke luchtcirculatie!
minima-volgens-weermodel-ecmwf
Het ECMWF-weermodel berekent eveneens vorst in de Benelux. De minima gaan iets lager dan hetgeen de Amerikaanse variant vertelt. In het noordoosten van Nederland daalt het kwik volgens ECMWF naar matige vrieskou.
minima-harmonie-weermodel
Harmonie is de koploper in het voorspellen van lage minima. In het noordoosten van Nederland zakt het kwik straks richting strenge vorst. Wanneer we kijken naar de actuele temperaturen lijkt dit weermodel de realiteit te benaderen. Spannend!

Krijgen we een winterse start in december?

Met ruim 400 reacties in ons eerder geschreven artikel kunnen we enkel en alleen maar enthousiast reageren! De winter leeft duidelijk bij heel wat liefhebbers. Misschien dat ook de recente ontwikkelingen in de weermodellen daar iets mee te maken hebben. We zien immers een fors hogedrukgebied regeren over het westen van Europa. Na een tijdelijke dip komende dagen in de structuur van het hogedrukgebied, sterkt het geheel opnieuw aan richting het weekend van Sinterklaas.

ECMWF is ronduit indrukwekkend met een typische omegablokkade. De invloed van de warming in de stratosfeer eerder in oktober en de zwakke polar vortex moeten hier normaliter aan de basis liggen van de toekomstige blocking-verschijnselen.

hogedrukgebied-boven-ierland
Steeds opnieuw krijgt het hogedrukgebied nabij Ierland nieuwe impulsen om zich te versterken. Depressies die zich ten zuiden hiervan bevinden voeden als het ware het hele systeem.
typische-omegablokkade-december-2016
Wat een prachtige vorm van een hogedrukgebied. Een typische Omegablokkade dwingt storingen om volledig richting het noorden af te buigen. Depressies blijven op een veilige afstand van West-Europa.

Bovenstaande weerkaarten tonen een rustig begin van de maand december. De start van de meteorologische winter belooft voorlopig zonder sneeuw gepaard te gaan. Het voordeel van dit soort cases is de droge periode die we tegemoet gaan en de uitstraling ‘s nachts. Zo kan het in dit jaargetijde perfect meerdere dagen na elkaar vriezen in de nachtperiode. Overdag is het opletten geblazen voor lokale mistbanken die hier en daar kunnen aanvriezen. Kortom, we mogen ons de komende dagen verwachten aan een beduidend kouder weertype waarbij het soms stevig kan vriezen.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken