Vaker warm en droog zomerweer in augustus?
De zomer van 2024 kenmerkte zich tot half juli vooral als een gematigde ‘Lage Landen’ zomer zonder hitte of droogte, en met geregeld (onweers)buien. Na vele zonnige, warme en droge junimaanden in de afgelopen jaren, bracht de eerste zomermaand van 2024 dit keer een vrij normale temperatuur, neerslagsom en zonneschijnduur. De eerste helft van juli ging verder met het vrij koele en wisselvallige zomerweer, inclusief regionaal forse wateroverlast tijdens zware buien.
Toch lijkt er geleidelijk wat te veranderen. De afgelopen twee weken was het op veel plekken toch duidelijker vaker droog dan de voorgaande maanden en stegen de temperaturen. Een week geleden – op 19 en 20 juli – werd het tropisch warm met temperaturen tot maximaal 32°C. Ook afgelopen week haalde de temperatuur landinwaarts meestal waarden tussen 23 en 27 graden met regelmatig ruimte voor de zon. Is dit de opmaat naar een hoogzomerse augustusmaand?
- Volg NoodweerBenelux op X en Facebook voor het laatste nieuws
- Blijft up-to-date over het weer met livestreams en weervideo’s op YouTube
Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.
Volgende week alvast (hoog)zomers weer
De tweede helft van juli en eerste helft van augustus zijn gemiddeld de warmste perioden van het jaar. En in tegenstelling tot bijvoorbeeld vorig jaar – toen juni extreem warm verliep, maar het in de ‘hoogzomer’ juist koeler was – lijkt het weer dit jaar daar naar te luisteren. Volgens de weerpluim van het Europese weermodel stijgt de temperatuur vanaf maandag fors, tot regionaal tropische waarden van 30 graden of iets meer op dinsdag. Daarbij is het enkele dagen droog weer met volop zonneschijn.
Vanaf donderdag komen storingen met kans op een paar (onweers)buien iets dichterbij, maar we blijven wel in de warme of zelfs zwoele lucht zitten. Met nog redelijk wat zonnige perioden blijft het overdag vaak zomers warm met maximumtemperaturen tussen de 25 en 30 graden.
Meerweekse verwachting van ECMWF
Tot een tijdje geleden toonde de meerweekse verwachting van het Europese weermodel vooral een groot contrast tussen het noordwesten en zuidoosten van Europa. In onze regio zou het aanhoudend (vrij) koel en wisselvallig blijven, met droogte en hitte in het zuiden en zuidoosten van Europa. Dat is ook iets wat we tot half juli veel hebben gezien. Echter laat dezelfde meerweekse verwachting nu een heel ander beeld zien.
Hogedrukgebieden krijgen steeds meer de overhand in onze omgeving en lagedrukgebieden op de Atlantische Oceaan zouden verder naar het noordwesten blijven. Daarmee kan warme(re) lucht vanaf het Europese continent ons vaker bereiken. En tijdens de warmste periode van het jaar kom je dan al snel uit op zomerse temperaturen van 25 tot 30 graden.
Niet alleen lijkt de temperatuur de komende tijd dus behoorlijk hoog te blijven, ook zijn er signalen voor aanhoudend droger weer. Hoewel een paar (onweers)buien – die ‘s zomers zelfs wateroverlast kunnen opleveren – natuurlijk mogelijk blijven, zouden de droge perioden moeten overheersen. De aanwezigheid van meer hogedruk zou ook voor meer zonneschijn zorgen.
Impact van orkanen later in de maand?
Tot slot lijkt op de Atlantische Oceaan de kans op tropische stormen en orkanen weer toe te nemen. Na de record-brekende orkaan Beryl was het de afgelopen weken even stil, in tegenstelling tot bijvoorbeeld op de Grote Oceaan. In augustus lijkt dit te gaan veranderen. Sowieso komt de traditionele piek van het orkaanseizoen (september) dichterbij, maar ook de MJO lijkt gunstiger te worden. De meerweekse verwachting laat dan ook bovengemiddelde kansen zien op tropische systemen vanaf grofweg 5 augustus.
Hoewel deze systemen door het koudere zeewater in onze omgeving hun typische karakteristieken al verloren hebben, kunnen ex-orkanen wel degelijk een grote impact hebben op het weer in West-Europa. Ze kunnen bijvoorbeeld zorgen voor de opbouw van een blokkade boven het Europese continent, waardoor het in september nog zomers of zelfs tropisch warm kan zijn. Anderzijds kunnen de restanten van deze tropische systemen ook over onze regio trekken met veel wind en regen tot gevolg. Of, en wat voor impact ex-tropische stormen op onze regio kunnen gaan hebben blijft voorlopig nog afwachten.