1

Het tyfoonseizoen in het noordoostelijke deel van de Grote Oceaan is de afgelopen maand in een stroomversnelling geraakt. De ene na de andere tropische storm vormt zich boven de warme wateren. Nu hebben we te maken met tyfoon Vamco. Waar zal Vamco nog toeslaan?

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Overstromingen in de Filipijnen

De afgelopen maand kregen vooral de Filipijnen het zwaar te verduren. Sinds 1 oktober 2020 werd de eilandengroep al acht keer getroffen door een tropische storm. Daarvan waren 3 stormen zelf tyfoons. De zwaarste was supertyfoon Goni, die nog geen twee weken geleden midden over het land trok.

Tyfoon Vamco trok recht over de Filipijnen heen. (JTWC)

Deze week kwam tyfoon Vamco daar dus bij, hoewel de tyfoon in de Filipijnen bekend was onder de naam ‘Ulysses’. Het Filipijnse weerinstituut PAGASA gebruikt namelijk zijn eigen naamgevingssysteem. Tyfoon Ulysses trok vol over het dichtbevolkte eiland Luzon. Onder andere de hoofdstad Manilla lag vol op de route.

De tyfoon richtte flinke schade aan. Door de windsnelheden van 175 km/u hielden veel gebouwen het niet vol. Het rivierpeil van de Marikina steeg in korte tijd zo’n 22 meter, waardoor grote delen van Manilla onder water kwamen te staan. Er zijn tot nu toe 23 doden geteld.

Tyfoon Ulysses heeft veel overstromingen veroorzaakt in het noorden van de Filipijnen

Tyfoon Vamco gaat verder naar het westen

Inmiddels heeft de tyfoon de Filipijnen achter zich gelaten. Door zijn reis over land is hij wel minder sterk. Nu vervolgt tyfoon Vamco zijn reis naar het noordwesten. Dit is een patroon dat we wel vaker zien in deze regio.

Vietnam en het Chinese eiland Hainan worden waarschijnlijk ook aangedaan door de storm, die tegen die tijd al afgezwakt is tot een “severe tropical storm” ofwel een krachtige tropische storm.

De ‘ocean het content’ is momenteel zeer laag in de Zuid-Chinese Zee. (CIMSS)

Op het plaatje hierboven is meteen duidelijk waarom Vamco niet lang een tyfoon zal blijven. Het zeewater in de Zuid-Chinese Zee is zeer laag, waardoor de tropische cycloon nauwelijks warmte en vocht kan opnemen uit de oceaan. Daarom zwakt tyfoon Vamco af tot tropische storm nog voordat hij Vietnam bereikt.

Desondanks produceert de tropische storm nog steeds windsnelheden tot zo’n 110 km/u. Een aantal weermodellen opteert voor enkele honderden millimeters aan neerslag voor het midden van Vietnam. Voorzichtigheid is zeker geboden…

Atlantische Oceaan nog volop actief

De afgelopen dagen schreven we er al over: het Atlantische orkaanseizoen van 2020 is nu officieel het seizoen met de meeste geregistreerde tropische stormen. Op dit moment neemt tropische storm Eta Florida onder vuur. Tegelijkertijd ligt aan de andere kant van de oceaan tropische storm Theta die richting de Canarische Eilanden trekt.

Hoewel het orkaanseizoen officieel bijna ten einde loopt, lijkt het alsof we er nog middenin zitten. (NHC)

Naast de twee tropische stormen zien we een nieuw gebied dat zich lijkt te ontwikkelen tot tropische depressie. Het systeem verplaatst zich voorlopig naar het westen. Het NOAA schat de kans groot dat dit lagedrukgebied een zware tropische cycloon kan worden, met alle gevolgen vandien. Laten we hopen voor Midden-Amerika dat het meevalt. Nicaragua en Honduras werden al hard getroffen door orkaan Eta.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken