0

Het is december. Dat betekent normaal gezien dat we op het noordelijk halfrond steeds minder tropische cyclonen zullen zien en dat we onze ogen daarvoor op het zuidelijk halfrond zullen moeten richten. Daar heeft tropische cycloon Alicia in november 2020 het nieuwe seizoen geopend. Toch ligt tropische storm Burevi klaar die voor een route richting Zuid-India kiest.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Orkaanseizoen op de Indische Oceaan

Naast de Atlantische Oceaan en de Grote Oceaan komen ook op de Indische Oceaan jaarlijks een aantal tropische depressies voor. Zowel op het noordelijk als het zuidelijke deel van de oceaan komen ze voor. Er is geen vast seizoen voor het noordelijke deel. Echter is het wel zo dat er meestal twee pieken zijn. De eerste loopt van eind april tot mei, de andere piek omvat oktober en november. Gemiddeld komen er 3 à 4 tropische stormen per jaar tot ontwikkeling.

2020 was hier een mooi voorbeeld van. In de maand mei kregen India en Bangladesh te maken met supercycloon Amphan. Een nieuwe opleving van de activiteit begon in november met tropische cycloon Gati. Vorige week kwam ook tropische storm Nivar tot ontwikkeling. Nu krijgt deze opleving dus een vervolg.

Tropische storm Burevi

De volgende tropische storm, Burevi genaamd, volgt bijna dezelfde route als tropische storm Nivar. Burevi ligt op dit moment net ten noorden van Sri Lanka, maar zal daar spoedig aan land gaan.

Tropische storm Burevi trekt over Sri Lanka. (CIMSS)

Om 13.00 (onze tijd) werden er al windsnelheden geregistreerd van 85 km/u. De uitschieters rond het oog van tropische storm Burevi bereikten zelfs 100 km/u. De komende uren kan daar nog iets bijkomen, zodat de tropische storm met flink wat kracht Sri Lanka bereikt.

Daar moet men zich opmaken voor de wind en vooral ook voor de vele regen. In Sri Lanka kan tot wel 500 mm regen vallen binnen 48 uur tijd. Daarnaast kunnen de golven een hoogte bereiken van 4,5 meter. Dit alles vindt plaats, amper een week na de passage van tropische storm Nivar.

Snelle verzwakking

Als tropische storm Burevi eenmaal met zijn oog boven het eiland ligt, zal de kracht langzaam maar zeker verdwijnen. Omdat de doortocht over Sri Lanka niet lang duurt, zal Burevi snel weer boven open water komen. Sterke windschering voorkomt echter dat hij opnieuw aansterkt. Wel zal Burevi het met gemak overleven tot India. Daar kan ook een flinke bak regen gevallen. Daarna is de fut er waarschijnlijk uit. Het wordt afwachten of ze in 2020 nog meer tropische stormen kunnen verwachten…

Delen


Verder lezen

Alles bekijken

Wat is het Brown Ocean Effect?

1 dag geleden - 5 min. lezen

Een veiliger huis tijdens noodweer

2 dagen geleden - 3 min. lezen