24 februari 2018 - 2 min. lezen 1 reacties

Terwijl wij in de zon zitten, is het aan de andere kant van de wereld veel minder goed gesteld met het weer. In Nieuw-Zeeland woedde er afgelopen week een tropische cycloon. Op sommige plekken viel de stroom uit en toeristen zaten vast op hun bestemming.

Heel wat mensen zonder stroom

De tropische storm trof vooral de centrale en zuidelijke delen van Nieuw-Zeeland. Bomen en hoogspanningskabels waaiden om. Ongeveer tienduizend mensen zitten zonder stroom. Wie toch buitenkomt wordt geconfronteerd met aardverschuivingen. Zo was op Golden Bay een deel van het wegdek losgescheurd. Alle toeristen zaten daar dus vast. Ondertussen heeft de overheid hen geëvacueerd met veerboten.

Tropische cycloon Gita
De tropische cycloon Gita trok vooral over de centrale en zuidelijke gebieden van Nieuw-Zeeland. Lokaal waren er stroompannes, overstromingen en aardverschuivingen.

Ook op de luchthaven problemen door tropische cycloon

Ook op de luchthaven van Wellington waren er problemen. Heel wat vluchten werden geschrapt en scholen werden uit voorzorg gesloten. Ook op Christchurch, gelegen op het Zuidereiland, was de noodtoestand van kracht. Christchurch is de op één na grootste stad van Nieuw-Zeeland. De tropische cycloon had dus veel vernieling kunnen aanrichten in deze grote stad. Gelukkig bleef Christchurch grotendeels gespaard van het ergste euvel. Eenmaal de tropische cycloon Nieuw-Zeeland bereikte, is deze ook in snel tempo afgezwakt. Ondertussen is het een gewone storm geworden.

Zomer op het zuidelijk halfrond

Hier in de Benelux staan we voor een ijskoude week met ijsdagen en lage minima. Rond dit jaargetijde is het dan zomer op het Zuidelijk Halfrond. Zeker met de oceanen in de buurt is dit ook weer de periode van de tropische stormen op de Stille Oceaan. De maxima in Nieuw-Zeeland bedroegen vandaag ongeveer 25 graden. Maar, ook in Nieuw-Zeeland vind je sneeuw terug! Vanaf juni kan je zelfs op skivakantie gaan naar de hoger gelegen gebergtes in Nieuw-Zeeland. Lokaal ligt er zelfs eeuwige sneeuw.

eeuwige sneeuw (pixabay)
Ook in Nieuw-Zeeland kan er geskied worden in de winter. Van juni tot oktober zijn diverse skipistes geopend in de hoger gelegen gebieden.

Bron: AD.nl, klimaatinfo.nl, nu.nl, metservice.co.nz

Gastblog

Door Gastblog

Expert in weer en klimaat of een ander boeiende niche in de wetenschap? Geregeld worden wetenschappers aan het woord gelaten via een gastblog.


Verder lezen

Alles bekijken