9 mei 2022 - 4 min. lezen
1 reacties 1

Tijdens de lente wordt er traditioneel werk gemaakt van de eerste zomerse temperaturen. Kwikstanden rond 25°C zijn voor de mens eerder plezierig. Vanaf dat de zomer haar intrede doet stijgt de kans op tropische hitte en moeten we als mens ook voldoende manieren vinden om het lichaam af te koelen. Doen we dit niet of nauwelijks, dan kan ons lichaam ernstige klachten ontwikkelen. Heb je huisdieren? Vergeet ook deze beestjes niet in de hitte, want het kan bijzonder nare gevolgen opleveren.

Hittestress bij dieren

Wanneer op TV en radio wordt gemeld dat er zomerweer op komst is, neemt u maar beter volgende maatregelen in acht om huisdieren voldoende te laten afkoelen. Ze hebben namelijk geen zweetkliertjes die de hitte kunnen afvoeren. Voor honden is het hijgen de enige manier om hitte af te voeren. Dankzij een dikke vacht hebben ze het al snel te warm in de zon. Zorg dus steeds voor een koele plek en voorzie voldoende fris water in de nabijheid van de hond. Sommige mensen vergeten de huisdieren soms ook in de wagen. Dit is extreem gevaarlijk omdat de temperatuur in de auto zeer snel kan stijgen!

Een andere belangrijke tip kan zijn om de hond even mee te nemen naar een ondiepe plas waar hij kan zwemmen. Zorg er echter voor dat hij geen uren in het water moet trappelen, want soms kan een watervergiftiging optreden. Een ondiep zwembad in de tuin is vaak een ideaal alternatief.

In de handel bestaan tegenwoordig ook koelmatten waar een hond kan gaan afkoelen. Dit materiaal is gevuld met een speciale vloeistof die het voor de hond lekker fris doet aanvoelen. Dit kan extra handig zijn voor kortneuzige rassen zoals buldoggen.

Voor katten gelden in het algemeen dezelfde regels. Ze houden van schaduwrijke plekjes en willen geregeld wat fris water voorgeschoteld krijgen. Een kat die lang in de zon loopt kan de neusbrug en neus verbranden. Dit is erg pijnlijk. Het kan nodig zijn om zonnebrandcrème te gaan gebruiken!

Hoe merk ik of mijn huisdier het te warm heeft?

Wanneer het dier snel gaat ademen, eerder rusteloos is en/of niet wil eten is het tijd om de dierenarts in te schakelen. Mogelijk gaat het dier in een thermische shock en komt het te overlijden. U kunt het dier best koelen met lauw water en geen ijskoud water. Dit zorgt ervoor dat de bloedvaten niet te snel samentrekken en de hitte nog afgevoerd kan worden.

Is er een meldpunt om misbruik te melden?

Zie je een dier in nood in een wagen en wil je het raam stuk slaan? Denk twee keer na, want er kunnen allerlei nare gevolgen ontstaan. Verwittig eerst en vooral de politie dat je een situatie van dierenverwaarlozing ziet. Als je aan de telefoon en in het proces verbaal meldt dat je binnen 20 minuten het raam zal stuk slaan omdat er een onweerstaanbare drang is om het dier te redden, kan dat veel problemen na de vernieling van het raam vermijden. Ter info: reeds na een halfuur kan de temperatuur in de wagen stijgen naar 50°C. Dat is extreem!

Zijn er dieren die goed tegen hitte kunnen?

Natuurlijk! Denk maar aan de “beerdiertjes” die een temperatuur van ongeveer 150°C kunnen trotseren. Ze zijn ook erg goed bestand tegen ijskoude temperaturen. Hun metabolisme vertraagt en wordt opnieuw ingeschakeld als het in water wordt geplaatst. Bijzonder!

Een andere vreemde snuiter die het graag warm heeft, is de struisvogel. Dankzij de pluimen van een struisvogel kan het dier aan thermoregulatie doen. De struisvogel plaatst de pluimen open en die fungeren op hun beurt als een natuurlijke paraplu.

Last but not least: de kameel! Dit dier leeft in de woestijn en heeft 2 bulten. In elke bult bewaart het een vetreserve waardoor het altijd beschikt over ‘voedsel’. Daarnaast kan een kameel tot 20 liter water opslorpen waarna het tot wel 7 dagen zonder water kan.

Dit artikel bevat affiliate links

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken