17

Het zijn boeiende dagen voor iedereen die houdt van dynamisch weer. Afgelopen weekend kwam het op meerdere plaatsen in de Benelux reeds tot winterse buien met hier en daar zelfs een donderklap tijdens de neerslag. Komende 24-48 uur zien we een nieuwe opstoot van polaire lucht naderen uit het noorden. Hierdoor groeit de kans op winterse buien voor meerdere plaatsen in de Lage Landen. Dat zullen buien zijn die vergezeld gaan van korrelhagel, smeltende sneeuw en zelfs een donderklap. In de Ardennen valt de meeste neerslag opnieuw als sneeuw

Winterse buien op komst

Op donderdag komen we terecht in de polaire lucht dankzij een stevig lagedrukgebied dat wegtrekt naar Duitsland en Polen. De wind waait dan van over de Noordzee en brengt ons talrijke buien die hun energie halen boven het vrij warm wateroppervlak. De combinatie met een afkoelende bovenlucht tot -6°C op 1499 meter doet de kansen op winterse neerslag stijgen.

Het Amerikaans weermodel GFS toont het lagedrukgebied nabij Polen en de instroom van koudere lucht uit het noorden. Deze polaire lucht is de kraamkamer voor intensieve winterse buien.

De weersverwachting voor donderdag is er dan ook ééntje om mee rekening te houden, want na de winterse buien kan het op veel plaatsen in de nacht naar vrijdag goed afkoelen. Opvriezing van natte weggedeelten en interventies door strooidiensten zijn dan niet uitgesloten.

Het Frans weermodel AROME berekent een stevig pakket aan winterse buien in de loop van de voormiddag en namiddag. Het is niet uitgesloten dat het in deze regio’s tijdelijk wit gaat worden. Zeker boven 80 m hoogte.
Opvallend is dat ook het Nederlands weermodel HARMONIE met een gelijkaardige berekening komt van zowel intensiteit als plaatsing van de winterse buien. Er is dus een grote consensus aanwezig in de weermodellen.

Weersverwachting richting het weekend

Richting het weekend zijn er nog de nodige onzekerheden in de weersverwachting. Zowel het Amerikaans als Europees weermodel komen met een zuidelijke straalstroom die lagedrukgebieden met zich meebrengt. Afhankelijk van de plaatsing van zo’n lagedrukgebied kan er nog winterse neerslag vallen in de Benelux, maar die kans is op dit moment eerder klein. Het is wel zo dat de weersverwachting de laatste dagen onderhevig is aan erg veel spreiding waardoor zowel zachte als koelere opties nog alle kansen hebben. Spannende tijden voor de weerliefhebber!

Sommige linkjes bevatten affiliate

Delen


Verder lezen

Alles bekijken