6 oktober 2013 - 2 min. lezen 1 reacties

Sneeuwfetisjisten kunnen zich de komende dagen weer gaan vergapen aan de verschillende weermodellen. De laatste en meest recente uitdraai van het Amerikaans weermodel is dan ook bijzonder boeiend wat winterse neerslag betreft. Zo daalt vanaf komende woensdag de temperatuur op 1499 m (850 hPa) door een straffe depressie op de Noordzee. Logischerwijs gaat ook de temperatuur in thermometerhut  gaan zakken met in de Ardennen mogelijk de eerste natte sneeuwvlokken.

Weerpluim wordt gevoelig kouder

Om het verval van de temperatuur duidelijk te visualiseren, heb ik de weerpluim van gisteren in dit artikel neergezet. We zien rond 8-9 oktober een vrije val van de maxima richting 12-13 graden. In de nacht en aan de grond kan het bij de juiste condities dan ook behoorlijk fris gaan worden. Zo moeten we niet schrikken van de eerste vorst in het zuidoostelijk deel van de Benelux.

gevoelig kouder volgens weerpluim

De trend van deze pluim is niet veel beter. De depressie gevuld met koude lucht (koudeput) blijft haar stempel drukken op de rest van de werkweek en mogelijk ook het komend weekend. Af en toe een stevige regenvlaag – veel wind zullen de herfst anno 2013 in een hogere versnelling brengen. En wie weet zien we volgende week wel de eerste foto’s verschijnen van wit goud (sneeuw)

Weerdata voor volgende week

Dit artikel gebruikt de weergegevens van het Amerikaans weermodel GFS. Iedere dag verschijnen er 4 vernieuwde versies met weergegevens. Het is dan ook raadzaam om dit artikel de komende dagen in de gaten te houden op eventuele updates. Ik zal deze meegeven in een reactie hieronder.

koud ardennen

Op het kaartje met de 2m temperatuur (hierboven) zien we duidelijk dat de nachten vanaf donderdag behoorlijk fris gaan worden. Vorst in thermometerhut (Ardennen) en aan de grond in het zuidoostelijke deel van België is dan ook niet uitgesloten. Koning winter 2013-2014 heeft er precies zin in.

neerslag ardennen

Er wordt weinig neerslag voorspeld (hierboven) voor de oostelijke regionen van België en Nederland. Elders gaat het om fikse buien die vanaf de Noordzee het land worden opgestuwd. Onweer, hagel en eventuele windstoten zijn daarbij niet uitgesloten (groot verticaal temperatuurcontrast).

Delen


Verder lezen

Alles bekijken