29 december 2017 - 6 min. lezen
1 reacties 1

In het jaaroverzicht over het stormchaseseizoen 2017 neemt stormjager Paul Begijn je mee op stormchase in de Benelux. Vandaag in deel 2 blikken we terug op de stormchase van 6 juli 2017. Een situatie die alles in zich had, van een snel ontwikkelende supercell met split in Noordwest-Frankrijk tot nachtelijk onweer bij de molens van Kinderdijk.

Stormchase overzicht

De onweerssettings in Nederland zijn schaars dit seizoen. En daarom grijpen we iedere kans waar mogelijk aan voor een stormchase. De weerkaarten op 6 juli zien er veelbelovend uit voor een chase in de Benelux. Zowel voor fotografie bij daglicht als bliksemfotografie biedt deze dag prima kansen. Na een korte werkdag spoed ik me huiswaarts om me klaar te maken voor een dagje stormjagen.

Ik spreek af in ’s-Hertogenbosch af met Gijs de Reijke, Rick Bekker en Michiel Baetsen. De focus gaat uit naar een actief buiencomplex dat eerder deze morgen vanuit het westen Vlaanderen binnenliep. Op social media kwamen al enkele prachtige beelden voorbij van een shelfcloud. Aan dynamiek geen gebrek dus.

Warmere lucht

Toch gaat de activiteit er in de loop van de ochtend en begin van de middag grotendeels uit. Omdat het systeem zich vrij traag voortbeweegt, hebben we nog kans om er vooruit te komen. Onze hoop is gevestigd op de warmere lucht in het oosten van België. Die kan er mogelijk voor zorgen dat het systeem opnieuw actief wordt. We zetten koers richting Luik. Ondertussen houden we de radar scherp in de gaten. Al snel zien we dat het buiencomplex weer actiever wordt ten oosten van Brussel. In het radarbeeld is duidelijk een lijn met actievere neerslag en onweer te zien. Mogelijk heeft zich weer een shelfcloud gevormd.

Naderende shelfcloud

We vinden uiteindelijk een plek in het heuvelachtige landschap tussen Maastricht en Luik. Een egaal zwarte lucht nadert snel uit het zuidwesten. Langzaam begint zich aan de horizon structuur af te tekenen. Enkele laagjes duiden waarschijnlijk op een naderende shelf. Op de achtergrond het gerommel. Een heerlijk moment. Maar echt veel tijd om te genieten is er niet. Het buiencomplex is aardig op stoom gekomen en trekt met een redelijke snelheid het landschap binnen.

Binnen enkele minuten trekt er een matig gevormde shelf over ons heen. In de auto genieten we van het schouwspel, waarbij enkele rake inslagen te zien zijn. Eenmaal op de snelweg rijden we ons vast in de file. De spits is begonnen. Even hadden we nog de illusie om voor de shelf uit te kunnen komen, maar al snel maken we ommekeer.

voorbeeld flinke shelfcloud

shelfcloud vanuit een andere hoek

Supercell

De focus gaat uit naar een opklaringsgebied in Noordwest-Frankrijk, waar de temperatuur inmiddels weer is opgelopen richting tropische waarden. Hier zouden mogelijk enkele buien kunnen ontstaan van het type supercell. We zoeken een plek op ten zuidwesten van Luik om de situatie in de gaten te houden. Ondertussen vindt er een heuse stormchase meeting plaats bij de Mac. Meerdere teams zijn deze namiddag op pad.

In Noordwest-Frankrijk heeft zich in no time een supercell ontwikkeld, die direct de aandacht heeft. Vrij snel vindt er een splits plaats, een voor ons ongunstige situatie omdat we ons precies in niemandsland bevinden. De ‘rightmover’ zet koers in oost tot zuidoostelijke richting, terwijl de ‘leftmover’ langs de Vlaamse kust scheert.

 

stormchase meeting
Er zijn vandaag meerdere teams onderweg, allemaal met hetzelfde doel: onweersbuien onderscheppen!

radarbeeld leftmover

Terwijl we afzakken richting Kortrijk slaat de twijfel toe. Ergens weten we dat beide opties nagenoeg onhaalbaar zijn. Maar aangezien ons thuisfront Nederland is, besluiten we via Vlaanderen omhoog te kruipen in de hoop nog een glim op te vangen van de supercell. Helaas krijgen we alleen de ‘lelijke’ kant van de cel te zien. Via de Westerscheldetunnel rijden we verder Zeeland in.

Elevated onweer

De supercell is op dat moment ver uitgeraasd en dus zetten we onze zinnen op het nachtelijke onweer. Bij nachtelijk onweer is de plaats van initiatie altijd heel lastig te bepalen. Rond zonsondergang beginnen zich diverse buitjes te ontwikkelen met onweer in de regio West- en Midden-Brabant. Wij bevinden ons nog in Zeeland. Om nog voor de buien in Brabant uit te komen, moeten we een race tegen de klok maken. Die optie valt al vrij snel af.

We focussen ons op initiatie die plaatsvindt in de regio Antwerpen en boven de Noordzee. Omdat we landschappelijk een mooi decor wensen bij onweer, bewegen we ons richting Werelderfgoed Kinderdijk, waar de karakteristieke molens een mooie voorgrond bieden. Bij het opstellen van de statieven zet de regen echter snel in, en besluiten Michiel en ik in de auto te gaan zitten. Rick en Gijs weten echter van geen opgeven.

En dan ineens klinkt er een luid gejuich. Er barst een spontaan feestje los onder de molens van Kinderdijk, waar Gijs en Rick zojuist hun droomplaat hebben geschoten. Een felle cg daalt neer in het verlengde van de kreekloop. ‘Fotowater’ waarin de bliksem prachtig afspiegelt. Michiel en ik kunnen alleen maar balen vanuit de auto.

De kansen zijn echter nog niet verkeken. Als het wat droger wordt, spoeden we ons richting de steiger om cg’s en cc’s te spotten in het landschap. Die zijn er gelukkig nog volop. En er zijn zelfs nog nieuwe buien op komst. Het decor is fantastisch, stilstaand water met molens op de voor- en achtergrond. We schieten tientallen foto’s. Het is de afsluiter van een prachtige dag stormjagen. Voldaan keren we na middernacht huiswaarts.

krachtige bliksemontlading nabij molen

krachtige bliksemontlading nabij molen

krachtige bliksemontlading nabij molen

Tot slot nog enkele onweersfoto’s die ik maakte tijdens mijn vakantie richting de Po-Vallei in Noord-Italië. De regio van de Po en het Gardameer staan meteorologisch bekend vanwege de zware onweersbuien die iedere zomer wel ergens huishouden. Door de geografische ligging  zijn de kansen op dynamische onweersbuien bovendien groter.

regengordijn

Tijdens onze reis is er een level 2 uitgegeven door Estofex voor kans op grote hagel in zuidelijk Duitsland. De zwaarste bui van die dag (foto) trekt pal over ons heen. De grootte van de hagel blijft beperkt tot zo’n 2 centimeter. Even verderop zien we in de berm grotere exemplaren liggen. We hebben geluk gehad.

Een onweersbui met supercellulaire kenmerken trekt over het Gardameer.

onweer boven Gardameer

onweer boven Gardameer

onweer boven Gardameer

Binnenkort in deel 3 het spectaculaire warmtefront onweer in de omgeving van Metz, waar een stoet aan supercells overtrok.

Gastblog

Door Gastblog

Expert in weer en klimaat of een ander boeiende niche in de wetenschap? Geregeld worden wetenschappers aan het woord gelaten via een gastblog.


Verder lezen

Alles bekijken
7 Maandag stevig onweer!

Stevige onweerskansen door pittig koufront op maandag

2 dagen geleden - 6 min. lezen
3 Prognose

Weersverwachting komende dagen: fris en wisselvallig

2 dagen geleden - 5 min. lezen
1

Weersverwachting Amstel Gold Race 2024

10 april 2024 - 5 min. lezen