7

Komende dagen wordt het flink kouder en dat heeft zijn winterse gevolgen voor het zuidoosten van de Benelux. In de Ardennen gaat het op veel plaatsen sneeuwen met zeker boven de 400m een tijdelijk sneeuwdek van enkele centimeters. In dit weerbericht meer details omtrent de regio waar de sneeuw zal vallen en of de winterprik zal doorzetten richting de rest van de Benelux.

Polaire luchtstroming

Op de weermodellen zien we na een wekenlange episode met veel neerslag een flinke omslag ontstaan. De Amerikaanse en Europese weercomputers berekenen een polaire luchtstroming richting het weekend. Dat betekent dat zeer koude lucht op weg is naar de Benelux en in interactie gaat met het relatief warm zeewater van de Noordzee. Op vrijdag en zaterdag ontstaan er dan ook talrijke (winterse) buien met kans op onweer.

Het Europees weermodel berekent een deel van de poolwervel richting Scandinavië. Daar wordt op ruime schaal winterweer verwacht met veel sneeuwval.

Vorming van een sneeuwdek in Ardennen

Komend weekend wordt het opnieuw erg druk richting het zuidoosten van de Benelux. Bij de eerste significante sneeuwval verplaatsen veel dagjestoeristen zich naar de Ardennen. Hou dan ook rekening met files en uiteraard ook gladheid! De grootste kans op sneeuw situeert zich tussen vrijdagavond en zondag voor de hoogste plekjes van België. We moeten dan vooral kijken naar Signal de Botrange op zo’n 690 m boven de zeespiegel.

Tussen 400 en 600m kan de sneeuw tijdelijk ook blijven liggen in het weekend. De hoogste kansen zijn aanwezig boven de provincies Luik en Luxemburg. Hou er overdag rekening mee dat het sneeuwdek opnieuw wat kan smelten door de instraling van de zon.

Tijdelijke winterprik?

Mensen willen uiteraard weten of de sneeuwval beperkt blijft tot de hoger gelegen gebieden van de Lage Landen. Voor hen hebben we interessant nieuws, want weermodellen hinten ook op een toenemende kans op winterse neerslag voor de lager gelegen gebieden. Dat zou vooral iets zijn voor de week van 27 november en begin december 2023.

Een groot deel van Europa kruipt relatief vroeg in een winterse modus. In tegenstelling tot afgelopen jaren waarbij er amper structureel sneeuw en vrieskou werd waargenomen.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken