16 maart 2018 - 5 min. lezen 3 reacties

De winter staat op het punt om toe te slaan. Vanavond en vannacht krijgen we te maken met een frontensysteem dat ons sneeuw op zaterdag gaat brengen. Op welke plaatsen kunnen we de meeste sneeuw op zaterdag verwachten? Een analyse aan de hand van de hoge resolutie weermodellen. Volg je graag de laatste sneeuwupdates via social media?

Natte sneeuw overgaand in droge sneeuw op zaterdag

Vandaag zijn de verschillen in temperatuur binnen de Benelux bijzonder groot. In het noordoosten van Nederland voert een steeds verder aantrekkende oostenwind al koudere lucht aan, waardoor het kwik daar niet hoger uitkomt dan 2 of 3°C. Daarentegen wordt het in België nog op veel plaatsen 10°C en meer. Wel worden de maxima vroeg bereikt, want in de loop van de middag zorgt de oostenwind ervoor dat het steeds kouder wordt.

Tevens valt er op het moment van schrijven (15.30 uur) al neerslag. In het noorden van Nederland is dit mengeling van regen en natte sneeuw. België en het zuiden van Nederland hebben te maken met een paar lichte buien.

In de avonduren zakt de neerslagzone boven Noord-Nederland steeds verder zuidwaarts. Er vindt mogelijk ook enige activering plaats, wat betekent dat de neerslag op het front iets intensiever wordt. Vanaf het begin van de nacht gaan de weermodellen heel erg uiteenlopen. De intensiteit van de sneeuwzone, de mate van afzakking naar het zuiden en de locatie van het actiefste deel van de sneeuwzone vormen hierbij de grootste onzekerheden. Laten we de verschillende modellen eens gaan bekijken.Toelichting:

Van alle modellen is de 06z-run van vrijdag 16 maart gebruikt. GFS en ECMWF zijn buiten de analyse gelaten;

Nederlands weermodel HIRLAM

Het HIRLAM weermodel laat de neerslagzone vrij zuidelijk uitkomen. Rond 4.00 uur ’s nachts bevindt de sneeuwval zich boven Noord-Brabant en Noord-Limburg. Een ander plukje neerslag geeft tegelijk wat sneeuw in Vlaanderen, met het accent op de regio Antwerpen. Vanaf het einde van de nacht verpietert het front geleidelijk en wordt het overwegend droog. In de middaguren geeft HIRLAM echter opnieuw een licht sneeuwsignaal boven het zuiden van Nederland en het noorden van België. Elders is het ’s middags droog.

hirlam 4 uur
Sneeuwverwachting Hirlam rond 4.00 uur. (wxcharts.eu)
hirlam 16 uur
Sneeuwverwachting Hirlam rond 16.00 uur. (wxcharts.eu)

Alles bij elkaar verwacht HIRLAM de meeste sneeuwval in Vlaanderen en Noord-Brabant: circa 3 centimeter. In Midden-Nederland wordt in dit model maximaal 1 cm verwacht en in Noord-Nederland helemaal niets. Het zuidelijk deel van de Benelux krijgt 1 tot 2 centimeter sneeuw.

hirlam sneeuw
Sneeuwhoeveelheid Hirlam tot en met 16.00 uur morgenmiddag. (wxcharts.eu)

WRF

WRF zit qua zwaartepunt een fractie noordelijker wat betreft de sneeuw op zaterdag: de meest intensieve neerslag ligt in dit model boven Noord-Brabant en het zuiden van Zuid-Holland. De sneeuwhoeveelheden voor Vlaanderen zijn verwaarloosbaar. Opvallend in dit model is dat alle gebieden boven de grote rivieren helemaal geen sneeuw krijgen. Ook Wallonië en Luxemburg krijgen bij WRF amper sneeuw te zien.

wrf 4 uur
Sneeuwverwachting WRF rond 4.00 uur. (meteociel.fr)
wrf 16 uur
Sneeuwverwachting WRF om 16.00 uur.
wrf sneeuw
Sneeuwhoeveelheid WRF tot en met 16.00 uur morgenmiddag.

Harmonie

Het Nederlandse Harmonie-model (afkomstig van het KNMI) heeft een nog hogere resolutie dan de voorgaande twee modellen. Daardoor kunnen weersverschijnselen nog gedetailleerder in kaart worden gebracht.

Wat betreft de noordelijke grens van de neerslagzone, zien we dat Harmonie een stuk noordelijker uitpakt dan HIRLAM en WRF. Rond 4.00 uur ’s nachts ligt het meest actieve deel boven het Rivierengebied. Dat is circa 50 kilometer noordelijker dan in HIRLAM/WRF. De zuidelijke grens van het front is daarentegen ongeveer gelijk aan die van WRF, ongeveer halverwege België.

harmonie 4 uur
Sneeuwverwachting Harmonie om 4.00 uur.

Wat nog meer opvalt aan Harmonie, is het duidelijk neerslagsignaal (convectie) dat rond 16.00 uur geschetst wordt voor het westen van België. Mogelijk zijn dit sneeuwbuien die ontstaan wanneer de zon even doorbreekt. Hierin staat dit model wel helemaal alleen. Het lijkt daarom geen grote kans te hebben, maar helemaal uitvlakken doen we dit scenario zeker niet!

harmonie 16 uur
Sneeuwverwachting Harmonie om 16.00 uur.

Harmonie berekent veruit de dikste sneeuwlaag van alle modellen. De meest sneeuwrijke gebieden zijn hier de Rijnmond, de Betuwe en het noorden van Noord-Brabant. Daar kan 4 centimeter naar beneden komen. In Vlaanderen valt er volgens dit weermodel hooguit 2 centimeter sneeuw, in de Ardennen en Noord-Nederland helemaal niets.

harmonie sneeuw
Sneeuwhoeveelheid Harmonie tot en met 16.00 uur morgenmiddag.

Duits weermodel ICON

Ten slotte bekijken we het Duitse weermodel ICON. Dit relatief jonge weermodel pikte de winterprik van begin maart als eerste op en is bovendien een stuk fijnmaziger dan het veelvuldig gebruikte HIRLAM.

Voor de sneeuw op zaterdag neemt ICON een bijzondere positie in binnen het viertal. Het berekent namelijk niet alleen veel minder sneeuwval dan de andere modellen, maar het is ook nog eens het model dat het sneeuwzone het zuidelijkst laat doortrekken.

Bovendien schetst het als enige een buiensignaal boven de Noordzee in de vorm van lake-effect snow, dat de Belgische en Zeeuwse kust kan aandoen. In tegenstelling tot Harmonie wordt er hier geen convectie boven land (West-Vlaanderen) berekend.

icon 4 uur
Sneeuwverwachting ICON om 4.00 uur.
icon 16 uur
Sneeuwverwachting ICON om 16.00 uur.

De sneeuwhoeveelheden blijven weliswaar beperkt, met het accent op de omgeving van Maastricht en Hasselt. In de rest van Vlaanderen en Zuid-Nederland valt hooguit 1 centimeter sneeuw. Ten noorden van de grote rivieren valt er niets.

sneeuw op zaterdag
Sneeuw op zaterdag (16.00 uur) volgens ICON.

Sneeuwkansen samengevat

Al met al zijn er toch wel substantiële verschillen tussen de fijnmazige modellen. Qua positie van de neerslagzone zit Harmonie het noordelijkst (Rivierengebied) en ICON het zuidelijkst (Limburg). HIRLAM en WRF zitten ertussenin met hierbij de meeste sneeuwval in Noord-Brabant en Vlaanderen. De neerslagintensiteit en de bijbehorende sneeuwhoeveelheden zijn Harmonie een stuk hoger dan in de andere modellen. En waar HIRLAM/WRF geen enkele vorm van convectie (buiensignaal) schetsen voor morgenmiddag, komen Harmonie en ICON daar wel mee.

We zullen de komende 24 tot 48 uur blijven nowcasten, want de details omtrent de sneeuw op zaterdag kunnen in de tussentijd nog gemakkelijk veranderen. Wie weet wordt u morgenochtend wakker in een witte wereld!

Delen


Verder lezen

Alles bekijken