20 januari 2018 - 3 min. lezen 0 reacties

Er ligt momenteel bijzonder veel sneeuw in de Alpen. Vooral in de westelijke bergen worden records gebroken sinds het begin van de metingen. Komende dagen vinden meerdere neerslagzones hun weg naar de Alpen waardoor de sneeuwlaag verder wordt aangevuld. De aangevoerde lucht wordt wel steeds zachter waardoor er een mix van sneeuw en regen valt. Volgende week wordt het eventjes voorjaarsweer met een nulgradengrens tussen 2500-3000 meter.

Verschillende neerslagzones voor de Alpen

Komende dagen liggen de Alpen in het actieve gedeelte van de straalstroom met de aanvoer van verschillende neerslagzones. Een eerste is voor vandaag met vanaf de middag sneeuw vanaf het westen. De sneeuwgrens schommelt rond 800-1000 meter en stijgt tegen de avond tot 1300-1700 meter in de westelijke Alpen. Meer naar het oosten blijft het de hele dag kouder met een sneeuwgrens stijgend van 400-800 meter.

Hoeveelheden tot middernacht liggen in de aard van 20-40 cm voor het westen en 5-20 cm voor het oosten. Het gaat vanaf de middag weerom krachtig waaien met rukwinden tot 100-140 km/uur. Ongetwijfeld zullen veel liften weer worden stilgelegd. Aan de zuidkant blijft het droog al zou er dicht tegen de Alpenhoofdkam wel wat overschuivende sneeuw kunnen vallen.

Sneeuw vanaf het westen
Vandaag sneeuw vanaf het westen

Morgen meer neerslag maar wel een stijgende sneeuwgrens

In de loop van de nacht wordt er tijdelijk weer wat koudere lucht aangezogen. De sneeuwgrens zakt in het westen terug tot 1000 meter, in het oosten tot 400 meter. Aan de noordkant van de Alpen valt er vannacht aanhoudend (lichte) sneeuw waardoor er nogmaals zo’n 10-15 cm kan bijkomen. Morgen voormiddag valt er vooral in het oosten nog wat sneeuw, in het westen is het tijdelijk droger.

Na de middag bereikt een nieuw warmtefront de westelijke Alpen met van daaruit intensifiërende sneeuwval. De sneeuwgrens ligt daarbij initieel rond 1000-1200 meter maar stijgt tegen de avond tot 1600-1800 meter. De oostelijke Alpen liggen nog de hele dag in de koudere lucht. Ten zuiden van de hoofdkam blijft het morgen droog met opklaringen. Ook daar stijgt de nulgradengrens vanaf het zuidwesten.

Scheidingslijn tussen koude en zachte lucht
Morgen rukt de zachte lucht stilaan op vanaf het zuidwesten. De grens tussen zachte en koude lucht ligt precies over de Alpen. (Wetterzentrale)

Sneeuw en regen op maandag

Op maandag valt er aanhoudend neerslag aan de noordkant van de Alpen. De zachte lucht heeft dan wel terrein gewonnen waardoor de sneeuwgrens schommelt rond 1600-1800 meter in het westen en 1300-1500 meter in het oosten. Hoeveelheden tot 30 cm op 2000 meter zijn zeker mogelijk. Op lagere hoogte valt dus ook wel regen. De zuidkant merkt weinig of niets van deze neerslag met opklaringen en wolkenvelden.

Sneeuw voor de hele noordkant op maandag.
Sneeuw voor de hele noordkant op maandag. Op lagere hoogte gaat het ook regenen. (Wetteronline)

In totaal kunnen we de volgende 72 uur dus opnieuw hoeveelheden verwachten tot meer dan een meter in de westelijke Alpen. Ook de oostelijke Alpen krijgen deze keer veel sneeuw. De zuidelijke Alpen liggen beschut achter de bergen.

Sneeuw voor volgende 5 dagen
Veel sneeuw opnieuw voor de westelijke en noordwestelijke Alpen. Oostenrijk krijgt ook meer dan genoeg wit poeder. (sneeuwhoogte.nl)

Sneeuwverwachting Alpen na het weekend

Dinsdag tot donderdag blijft het droog met behoorlijk wat zon. Met een nulgradengrens tussen 2500 en 3000 meter voelt het wel eerder aan als lente dan als winter. Donderdagavond en vrijdag rukt koudere lucht op vanaf het westen waarschijnlijk voorafgegaan door een koufront met sneeuw tot op lagere hoogte.

Kleinwalsertal
Een mooie laag sneeuw momenteel in het Kleinwalsertal. (Twitter Odette ter Braak)

Lander

Door Lander

Postdoc glaciologie/klimatologie aan de ETH Zürich en VUB. Ik woon deeltijds in Zwitserland/België. Afgestudeerd fysisch geograaf aan de KU Leuven / VUB in de specialisatie weer- en klimaat. Sinds jongs af aan gepassioneerd door weer en klimaat focus ik mij binnen het team op het schrijven van weerberichten, blogs en het ontwikkelen van onze weerkaarten.


Verder lezen

Alles bekijken