2 september 2017 - 5 min. lezen 7 reacties

Met september op de kalender is de meteorologische herfst weer begonnen. Na een wisselvallige zomer vragen veel mensen zich af of september nog een mooie nazomer zal brengen, zoals ook vorig jaar gebeurde. Wanneer we de weerkaarten van dit moment bekijken, zien we echter dat er voorlopig weinig verandering op komst is. Het blijft licht wisselvallig.

De stroming blijft meestentijds westelijk waarmee koele lucht de Benelux kan bereiken. Bovendien kan er af en toe een bui vallen, al zullen tot en met maandag de droge perioden nog overheersen met regelmatig zonneschijn.

Lagedruk bij IJsland, westcirculatie komt op stoom

Volgende dagen blijven depressies de dienst uitmaken in het zeegebied rondom IJsland. Tegelijkertijd bivakkeert het Azorenhoog ver op de Atlantische Oceaan waardoor het geen invloed kan uitoefenen op ons weer. Tussen beide systemen in is de stroming onverminderd westelijk.

Dat resulteert in veel bewolking, af en toe (buiige) regen en gematigde middagtemperaturen. Bekijken we de modelverwachtingen voor de komende week, dan zien we dat de depressies zich helemaal thuis voelen boven IJsland. Ze nemen na maandag zelfs nog iets in kracht toe.

Voordat het zover is, brengt september eerst nog een adempauze wat wisselvalligheid betreft. Een hogedrukgebied in de buurt van de Benelux zorgt tot en met maandag voor rustig en meestal droog weer. Helemaal strakblauw zal het niet worden, maar de zon doet goede zaken.

In de nacht en vroege ochtend kan er bij weinig wind wel gemakkelijk mist ontstaan. Deze lost in de loop van de ochtend op, maar het verkeer in de ochtendspits moet er wel rekening mee houden.

rug hogedruk
Een rug van hogedruk zorgt komende dagen voor rustig weer.

Koude nachten, fraai weer overdag

In de nacht naar zondag doven alle buien uit. Het klaart breed op en de wind valt helemaal weg. Dat heeft wel tot gevolg dat het kwik een behoorlijke duikvlucht kan nemen. Aan zee vinden we minima rond 9°C, maar dieper landinwaarts wordt het plaatselijk 4°C. Daarbij bestaat er een kleine kans op vorst aan de grond. Ook kan er in de tweede helft van de nacht dichte mist ontstaan. Opgelet dus, als u morgenvroeg op pad gaat!

Na het oplossen van de mist rest ons een mooie zondag. Er trekken wat sluierwolken over, maar die hinderen de zon nauwelijks. ‘s Middags ontstaan er boven land stapelwolken. Een enkele daarvan kan in de Ardennen nog uitgroeien tot een zeer lokale bui. Elders blijft het droog. Bij een zwakke zuidoostelijke bries wordt het 18-21°C.

In de nacht naar maandag is het opnieuw kraakhelder, maar het wordt iets minder koud dan de nacht daarvoor. Minima op zijn laagst 6 of 7°C. In het oosten van België en Nederland nog kans op (dichte) mist, maar in het midden en westen is de lucht te droog hiervoor.

Maandag is de mooiste dag van de komende week. Het blijft overal droog, er is flink wat ruimte voor de zon en de temperatuur loopt op naar aangename waarden. Het wordt maximaal 20°C op de Waddeneilanden tot 25°C in de Kempen. De wind is zwak tot matig en komt uit een zuidelijke richting. Later op de dag vanuit het zuidwesten wat meer wolkenvelden op nadering van een storing.

September start licht wisselvallig

Het frontensysteem dat dinsdag passeert, vormt de scheiding tussen de warme lucht ten oosten van ons en de koelere lucht op de oceaan. Dinsdag verloopt dan ook op veel plaatsen overwegend bewolkt. In het oosten van de Benelux kan de zon ‘s morgens nog wel enige tijd schijnen, maar ‘s middags is het overal grijs.

Vanaf het middaguur gaat het in Zeeland en West-Vlaanderen regenen. Deze neerslag breidt zich in de loop van de middag uit over de rest van de Benelux. Ondanks de toenemende bewolking wordt het nog wel 20-25°C. Dit is iets boven normaal voor begin september. De wind is in eerste instantie matig uit het westen, maar trekt ‘s middags en ‘s avonds aan de kust aan tot vrij krachtig.

Dit alles is de aanzet voor een wisselvallige periode van woensdag tot en met zondag. De bewolking overheerst en valt er af en toe (buiige) regen. De wind draait naar het westen en kan dagelijks pieken op windkracht 6 (krachtig) aan de kust. Ook boven land is er elke dag sprake van een matige tot vrij krachtige wind met forse windvlagen. De maximumtemperaturen liggen in de gehele periode onder normaal met 16 tot 20°C.

september westcirculatie
Na dinsdag een uitgesproken westcirculatie.

Pas na zondag kan september een andere weg inslaan

Tot en met zondag 10 september zien we dus eensgezindheid in de weermodellen: wisselvallig en koel weer dat de klok slaat. Daarna gaan de verschillende modellen meer uiteen lopen. Vooral GFS komt al een aantal runs op rij met flink warmer weer na volgende week zondag. Toegegeven, het is ver weg, maar we gaan in de gaten houden of andere modellen dit overnemen de komende tijd.

warmer weer
Op langere termijn warmer weer? Als het aan GFS ligt wel!

Gastblog

Door Gastblog

Expert in weer en klimaat of een ander boeiende niche in de wetenschap? Geregeld worden wetenschappers aan het woord gelaten via een gastblog.


Verder lezen

Alles bekijken