5 maart 2018 - 3 min. lezen 1 reacties

Na de afgelopen week denk ik dat iedereen het met elkaar eens is: ja, het kan nog vriezen eind februari, begin maart. Vorige hadden we te maken met een uitzonderlijk koud weertype. Het is algemeen geweten dat Nederlanders op dat moment direct uitkijken naar het schaatsen op natuurijs. En ze hadden geluk! Op diverse plekken, vooral in het noorden, was het ijs dik genoeg en konden de schaatsen uit het vet.

Strenge vorst in het noorden

In het noorden van Nederland werd meermaals de kaap van -10 graden benaderd. Dit zorgde er uiteraard voor dat het ijs snel kon aangroeien, zeker in combinatie met de lage dauwpunten. Bovendien kregen we te maken met vaak zonnige condities. Ideaal schaatsweer dus!

Hoe uitzonderlijk was deze schaatsperiode?

Velen vragen zich af hoe uitzonderlijk deze periode met koud schaatsweer eigenlijk wel niet is? Wel, ik kan hen een klaar en duidelijk antwoord bieden: vrij uitzonderlijk.

Als er geschaatst kan worden op natuurijs, dan is dat meestal in december, januari of februari. Deze maanden zijn namelijk de koudste wintermaanden. Het feit dat we begin maart nog kunnen schaatsen zegt al veel natuurlijk.

schaatsen
Schaatsers op een waterpartij (freeimages.com)

Op vrijdag 2 maart werd in het Nederlandse Noordlaren nog een marathon op natuurijs verreden. Nooit eerder is dat gebeurd zo laat in het winterseizoen. In 2005 stond er ook een marathon op het programma begin maart, maar deze is op het laatste moment afgelast. Het ijs zou teveel afbrokkelen, dus was het te gevaarlijk om het ijs op te gaan.

Opvallend weetje: Het is zo dat de oudste gekende langeafstandwedstrijd verreden werd in maart. Op 1 maart 1888 was het dan zover. Een tocht van 30 kilometer lang, tussen Haarlem en Leiden, over de Leidsche trekvaart stond op het programma.

Schaatsen in ’63: dat was pas een beleving!

Het moet gezegd zijnde dat het in de jaren ’90 tijdens sommige winters nog veel kouder was dan nu. Tijdens de winter van 1963 vroor het zo hard dat eenmaal de kou buiten de landsgrenzen verdreven was, het ijs toch nog dik genoeg was om te schaatsen op natuurijs. Na een koude periode werd het toen opnieuw zachter, maar aangezien het ijs nog dik genoeg was, kon er nog steeds geschaatst worden. Dit bij lenteachtige temperaturen!

Barre winters in de jaren 90
Vroeger kwamen strenge winters veel vaker voor. De winter van 1962-1963 is daar een goed voorbeeld van. Deze foto is genomen tijdens de winter van 1963-1964. De branding aan de Noordzee was toen volledig dichtgevroren. Olavtenbroek (CC BY-SA 3.0)

Net geen Elfstedentocht

Aan het begin van deze koude periode werd er even gespeculeerd over een mogelijke Elfstedentocht. Na enkele zachtere nachten rond 25 februari 2018, werd al snel duidelijk dat het zeer moeilijk zou worden om de vereiste ijsdikte van 16 cm te halen. Op meerdere plekken in het noorden van Nederland was het ijs maximaal zo’n 10 cm, wat voldoende is om de grote massa toe te laten.

IJsselmeer en Markermeer bezaaid met ijs!

Het zorgde voor feeërieke beelden: Onder andere het IJsselmeer en het Markermeer lagen bedekt met een laag ijs. Op Twitter doken heel wat prachtige foto’s op.

Gastblog

Door Gastblog

Expert in weer en klimaat of een ander boeiende niche in de wetenschap? Geregeld worden wetenschappers aan het woord gelaten via een gastblog.


Verder lezen

Alles bekijken

Weersverwachting Ronde van Vlaanderen 2024

5 uren geleden - 6 min. lezen
13

Natte lente na een El Niño-winter

4 dagen geleden - 7 min. lezen