52

Na een koele eerste decade van april 2022 heeft de zachte lucht ondertussen flink wat terrein gewonnen in West-Europa. In veel landen stijgen de temperaturen tot 20°C en meer en domineert droog weer met zon. Ook in de Benelux blijft het alvast tot Pasen rustig lenteweer. Er kan wel een bui vallen, maar grootschalige en veel neerslag verwachten we voorlopig niet.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Zuidelijke luchtstroming met ook weer Saharazand

De wind in de Benelux is sinds het begin van de week gedraaid naar het zuidoosten en dat hebben we zeker gemerkt. Weg koude temperaturen, lenteweer is in!

Met de stevige zuidelijke luchtstroming op hoogte wordt er wel opnieuw veel Saharazand aangevoerd naar de West-Europa. Dit bevordert de vorming van hoge wolkenvelden en doet de lucht ook wazig ogen. Helder zal het dus niet zijn.

Stevige luchtstroming uit ZZO.

Woensdag kans op een bui tijdens passage van koufront

Woensdag trekt een zwak koufront van west naar oost over de Benelux. De onzekerheid is nog groot, maar het front zal wellicht regionaal wel voor een aantal buien zorgen. De koude lucht schuift immers onder de warme die daardoor gedwongen wordt te stijgen (en buien kan triggeren). Het zal vooral meer bewolking en wat lagere maxima opleveren. Echt veel neerslag verwachten we niet.

Koufront met kans op een bui op woensdag.

Scandihoog maar het blijft vrij zacht

Tegen het einde van de week ontwikkelt er zich een mooi westelijk gelegen scandihoog. Aan de oostflank hiervan stroomt koudere lucht naar het zuiden. De koude lucht lijkt wel vrij oostelijk te blijven en door de omweg en lagere windsnelheid kan deze al goed opwarmen vooraleer de Benelux te bereiken. Het lijkt daardoor vrij zacht te blijven, alvast tot en met Pasen.

Scandihoog , maar het blijft vrij zacht.

Zonnig en vrij zachte Pasen

Het weer op Pasen ziet er voorlopig dik OK uit. De temperaturen komen uit rond normale tot iets zachter dan normale waarden. Het blijft droog en de zon zal het weerbeeld domineren. De paaseieren toch maar niet in de zon leggen denken we dan. En misschien de barbecue een keer aansteken? Houd wel rekening met een oostenwind die het voor het gevoel iets frisser maakt.

Temperaturen op Pasen.

Volgende week meer maritieme invloed?

Onderstaande weerpluim voor de volgende 3 weken toont voor de eerste 7 dagen een duidelijk patroon met een sterke dagelijkse gang. Dat duidt op brede opklaringen. De kans op neerslag van betekenis is zeer beperkt. Tegen het paasweekend lijken de nachten weer wat koeler te worden.

In de loop van volgende week toont de weerpluim een grotere onzekerheid (meer lijnen en verder uit elkaar). Daarbij zien we ook een lichte toename van de kans op neerslag door een toenemende invloed van maritieme lucht. Overtuigend is dat signaal wel nog niet echt. Het gemiddelde (de zwarte lijn) bevindt zich dicht bij 0 mm en wat betreft de temperaturen volgt de zwarte stippellijn mooi de gemiddelde maximum temperaturen. Het oogt dus allemaal vrij normaal voor de tweede helft van april, op basis van de huidige weerkaarten.

Weerpluim komende weken.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken