844

Afgelopen dagen verliepen rustig door de aanwezigheid van een hogedrukgebied. Door een stevige inversie ontstond er een tweedeling met in het westen veel bewolking en af en toe lichte regen terwijl het oosten kon genieten van zonnig weer. Komende dagen blijft het eerder rustig met op zaterdag enkele stevige buien, maar vanaf zondag opnieuw een tijdelijk drogere en frissere periode.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Droog en rustig herfstweer

Dankzij de aanwezigheid van een hogedrukgebied was het de afgelopen dagen rustig in de atmosfeer. Lagedrukgebieden kwamen niet in onze omgeving. Daar komt zaterdag tijdelijk verandering in. Tussen WAA op de Atlantische Oceaan van een complex lagedrukgebied (ex-Wanda) richting het noordoosten en een hogedrukgebied boven Scandinavië kan een afzwakkend lagedrukgebied afzakken over onze contreien. Dit resulteert in een wisselvallige zaterdag.

Lagedrukgebied zakt naar het zuidoosten wat zorgt voor wisselvallig herfstweer

Weersverwachting komende dagen

Door dat afzakkend lagedrukgebiedje worden er op zaterdag koudere bovenluchten aangevoerd. Dit zorgt voor een onstabiel en wisselvallig weertype met talrijke buien. Lokaal kan daar zelfs een donderklap bij zitten. De temperaturen kunnen dankzij een aanlandige wind wel hoger klimmen. In de Ardennen schommelen de maxima rond 7 graden, maar in het westen is dit rond 13 graden. Er staat daarbij een matige wind uit het zuidwesten, ruimend naar het noordwesten in de loop van de namiddag.

Vanaf zondag zorgt een nieuw hogedrukgebied voor een droger weertype. Veel zon moet er in eerste instantie niet verwacht worden. Pas in de loop van de namiddag wordt tijdelijk drogere landlucht uit het oosten aangevoerd.

De nieuwe werkweek start onder de vleugels van een uitgebreid hogedrukgebied. Echter, de aanwezigheid van een hogedrukgebied, weinig wind en vocht in de onderste luchtlagen van de atmosfeer zorgen voor de aanwezigheid van lage wolken en mist met lokaal motregen. Deze tijd van het jaar heeft de zon de kracht niet meer om het ochtendgrijs weg te branden. Het lijken dus zwaarbewolkte dagen te worden! Warm wordt het niet met maxima tussen 5 en 10 graden. Rustig herfstweer!

Vanaf woensdag komt er meer beweging in de luchtlagen door een toenemende wind het uit noordwesten op nadering van een lagedrukgebied. Dit luidt ook een nieuwe wisselvallige periode in.

Trend van het weer

Voor de iets langere termijn wordt gebruik gemaakt van weerpluimen. Daarbij zien we in zowel GEFS als EPS enkele koele en droge dagen. Vanaf de tweede helft van volgende week wordt het zachter en verhogen de kansen op neerslag. Op het einde van de weerpluim is er opnieuw een normalisatie van de temperaturen, maar de onzekerheid is groot!

Delen


Verder lezen

Alles bekijken