Rasecht herfstweer verovert de Lage Landen: regionaal valt er veel regen
September heeft zich van z’n goede kant laten zien met lange tijd nazomers weer. Tijdens de eerste week van oktober zal het weer echter uit een heel ander vaatje tappen. We krijgen te maken met rasecht herfstweer. De straalstroom activeert en stuurt een trein van storingen richting de Benelux. Tijdens de nacht van zaterdag op zondag en deels ook op zondag verwachten we daarbij regionaal veel neerslag en ook de wind zal fors aanwakkeren. Ook begin volgende week blijft het wisselvallig en vrij winderig. Kan ex-tropische cycloon Sam het weerpatroon nog omgooien later in de week?
Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.
Algemene weersituatie
Lagedrukgebieden en storingen bepalen ons weer
Op de hoogtekaarten zien we dat ons weerbeeld de komende dagen bepaald wordt door een complex van lagedrukgebieden, waarrond verschillende hoogtetroggen circuleren. Het hoogtelaag wordt ook nog eens geflankeerd door een stevige jetsream, waardoor storingen kunnen activeren en ook de wind kan aanwakkeren. Vooral tijdens de nacht van zaterdag op zondag en zondag kan een slepende storing voor veel neerslag zorgen. Maandag volgt een tijdelijke adempauze. Richting dinsdag zou een uitdiepend laag opnieuw zorgen voor een aanspannende wind. Een goed-ontwikkeld occluderend front zal dan de oversteek maken van west naar oost.
Zorgt ex-topische storm Sam later voor droger weer?
Op woensdag lijkt het lagedrukgebiedje onder ons door te trekken, al moet dat nog bevestigd worden gezien de termijn. Vanaf woensdag vergroot stilaan ook de onzekerheid, en dat wordt deels veroorzaakt door ex-topische cycloon Sam die opgepikt wordt door de straalstroom en de weerkaarten nog wat in de war kan sturen. Het meest plausibele scenario waarnaar de laatste runs hinten, lijkt momenteel een geleidelijke opbouw van hogedruk met de rug voor storm Sam uit die verbinding kan zoeken met een rug op het Europese vasteland. Hierdoor zou een hogedrukgebied zich kunnen opbouwen. De komende runs zullen daarover meer duidelijkheid brengen, maar ik geef dat scenario een zeer grote kans.
Rasecht herfstweer tijdens het weekend en begin volgende week
Regen en wind in de loop van zaterdagavond
Zaterdag zou het aanvankelijk op veel plaatsen nog lange tijd droog kunnen blijven. Enkel in het zuidoosten kan er aanvankelijk al wat regen of een bui vallen. Elders is een lokale bui niet uitgesloten of wat (mot)regen uit lage bewolking, maar is het initieel vaak droog, bij een wisselende bewolking. In de loop van de dag zal vanaf het westen wel opnieuw de bewolking overal kunnen toenemen met het arriveren van een storing. Richting de (late) namiddag en tijdens de avond zal het vanuit het westen stilaan beginnen regenen. De maxima klimmen naar waarden van 12 tot 17°C en dat bij een matige wind uit zuid-zuidwest. De wind zal in de loop van de avond vanaf het westen verder aanspannen naar vrij krachtig tot krachtig. Er kunnen daarbij stevige windstoten optreden. Momenteel gaan we uit van maximale windstoten tussen 50 en 90 km/u. Op zee kan dat nog wat meer zijn.
Veel regen op zondag
Tijdens de nacht naar zondag en ook zondag overdag zal de storing golven en lange tijd over de Benelux kunnen blijven slepen. Daarbij kan er regionaal een hele plens regen vallen, zelfs enkele tientallen liters water per vierkante meter. Het stevigste windveld zal in de loop van zondag wel verder opschuiven naar het oosten. Het wordt dan tijdelijk even rustiger maar later kan de wind opnieuw wat toenemen tot matig. In de loop van zondag zal het dan geleidelijk aan vanaf het westen uit wat droger kunnen worden, maar in het zuidoosten kan het nog lange tijd regenachtig blijven. Het kwik zal in de loop van zondag – achter het front – dalen. In het uiterste oosten/zuidoosten liggen nog zachte luchtmassa’s met temperaturen tot 17 à 19°C, maar elders (vooral in het westen) dalen de temperaturen stilaan tot 10 à 14°C.
Maandag rustiger, op dinsdag opnieuw wisselvalliger met meer wind
Op maandag liggen er geen actieve storingen in de buurt en zou er tijdelijk een ietwat drogere adempauze volgen. Enkele lokale buien blijven wel mogelijk, wellicht vooral in het westen. Dinsdag, daarentegen, zal een uitdiepend laagje opnieuw voor een toename zorgen van de wind. De bijbehorende storing (occluderend front) zou dan ook kunnen passeren van west naar oost. De temperaturen zouden dan uitkomen op waarden tussen 12 en 17°C.
Wat brengt de (middel)lange termijn?
Vanaf woensdag vergroot de onzekerheid ietwat, maar de meeste modellen liggen nu wel in lijn en laten na woensdag stilaan een opbouw zien van hogedruk. Voor ex-tropische cycloon Sam (nu een extra-tropische storm) uit ligt immers een hogedrukrug en wellicht zal storm Sam een vrij noordelijke koers varen richting Ijsland, waardoor de rug aan de voorzijde ervan bij ons aanleiding kan geven tot de opbouw van een hogedrukgebied, met stabieler weer. De komende runs moeten dat scenario nog bevestigen, maar dit scenario krijgt in de recentste runs van de meeste modellen bijval. Als het hogedrukgebied vat krijgt op ons weer blijft het uiteraard wel nog de vraag hoe zonnig het kan worden. Het is immers al oktober, en bij rustige condities weten we dan, dat mist en lage bewolking zouden kunnen opduiken… Wordt ongetwijfeld vervolgd!