0

Afgelopen 24 uur kregen we te maken met grote verschillen in de Benelux. De doortocht van een warmtefront zorgde voor een snelle afwisseling van neerslagtypes en een abrupte temperatuurstijging van temperaturen rond het vriespunt naar maar liefst +11°C. Zondag verliep kletsnat en de sneeuw maakte snel plaats voor aanhoudende regen. Ook op maandag mogen we nog een portie regen verwachten door een storing die passeert.

Maar het voornaamste aandachtspunt wordt evenwel de wind, want die zou wel eens fel tekeer kunnen gaan. Met de doortocht van een pittige buienlijn in de namiddag mogen we even stormachtig weer verwachten met venijnige windstoten. Er worden zelfs plaatselijke uitschieters berekend tot wel 100 km/u of wat meer. Maar wat mogen we precies verwachten?

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.

Van sneeuw en vrieskou naar +11°C

De afgelopen 24 uur kregen we twee seizoenen te verwerken op korte tijd. We schakelden abrupt over van koude polaire lucht naar subtropische oceaanlucht met een actief warmtefront dat de oversteek maakte. Dit leverde een tijdje sneeuw op die al snel overging in plenzende regen en ook de zuidwestenwind nam in kracht toe. Daarmee is het winterse weer weer even verdreven van de weerkaart.

Ook op driekoningen staat er ons interessant weer te wachten. Ook dan passeert er opnieuw een regenzone en die zal niet onopgemerkt voorbij trekken, want ook de wind zal even fors in kracht toenemen. Meer zelfs, we krijgen zelfs kortstondig te maken met stormachtig weer. Sommige weermodellen berekenen plaatselijk zelfs uitschieters van meer dan 100 km/u.

Pittige buienlijn brengt tijdelijk stormachtige wind

Een omvangrijke en complexe stormdepressie ligt op maandag over de UK en trekt de Noordzee op richting Scandinavië. Rondom dit lagedrukgebied komt een stevige drukgradiënt te staan waardoor de wind verder in kracht zal toenemen. Er ontwikkelt zich bovendien ook een zogeheten ‘low level jet’ boven de Benelux. Dat is een zone met zeer hoge windsnelheden op relatief lage hoogte. Je zou het kunnen vergelijken met een mini straalstroom die zich op lage hoogte manifesteert.

Deze Low Level Jet zorgt voor heel wat dynamiek in de atmosfeer op maandag met een behoorlijke portie windschering. Dit zorgt ervoor dat er in overlap met een buienzone die de oversteek zal maken ook venijnige windstoten kunnen voorkomen door uitwisseling met de hogere luchtlagen. We krijgen te maken met stormachtig weer.

Op maandag maakt een backbent occlusiefront de oversteek van west naar oost over de Benelux. Deze storing dient zich aan rond de middag in het zuidwesten en trekt tijdens de namiddag verder noordoostwaarts over de Benelux. Deze storing gedraagt zich als een koufront, want achter deze occlusie stroomt er fors koudere polaire lucht over onze streken. Dat zal in de loop van maandag, op driekoningendag, resulteren in een forse temperatuurdaling.

Voor de storing uit pieken de temperaturen nog vlot naar 10 tot 13°C. Achter de storing zal het kwik een duik nemen naar zo’n +5°C gemiddeld. De doortocht van de storing gaat gepaard met een windsprong van zuid-zuidwest naar west-zuidwest. Dit maakt de storing ook duidelijk zichtbaar in het isobarenpatroon op de weerkaart.

Het occlusiefront gaat gepaard met regen en ingebedde buien. Wellicht zal er zich in de storing een nauwe convectieve band vormen met ingebedde regenbuien die zich als een pittige buienlijn (mogelijk zelfs een squall) kunnen gedragen. Het is vooral ook met de doortocht van deze buienlijn dat het even stormachtig kan worden. We verwachten op grotere schaal windstoten tussen 70 en 90 km/u.

Plaatselijk kan de buienlijn gepaard gaan met hogere windstoten van een grootte-orde 90-110 km/u. Dat zal zeker niet overal het geval zijn, maar we sluiten dit lokaal zeker niet uit. De combinatie van wind en regen zal zorgen voor een periode met slagregen wanneer de buienlijn passeert. Vooral dan is het kortstondig opletten voor tijdelijke windschade.

Zulke windstoten zijn hevig genoeg om losliggend tuinmeubilair mee te sleuren, takken af te rukken of zelfs om een boom te ontwortelen. Ook dakpannen bijvoorbeeld waaien makkelijk weg in zulke omstandigheden. We raden daarom aan om voorzorgen te nemen en alles goed te verankeren.

De hevige windstoten en het stormachtig weer zijn het resultaat van de low level jet in combinatie met de buienlijn. Door verticale uitwisseling met de hoge windsnelheden op geringe hoogte, kunnen de hevige winden meegesleurd worden richting het oppervlak. Dat kan resulteren in venijnige windstoten.

Weermodel AROME is traditioneel het meest hevig en durft de schaal van de windstoten wel eens overdrijven. Daarom gaan we eerder uit van een gemiddeld scenario als we andere modellen hiermee vergelijken. Wat vaststaat, is dat we kortstondig te maken gaan krijgen met windstoten van minstens 70-90 km/u, plaatselijk meer. Daarvoor is het opletten en geven we alvast een waarschuwing uit.

Komt er sneeuw aan woensdag en donderdag?

De weerkaarten blijven zeer interessant, ook de rest van de week. Want met de instroom van de koudere lucht op driekoningen achter de storing blijven we enkele dagen in de koudere lucht zitten. Bovendien komt er woensdagavond en donderdagnacht een lagedrukgebied opzetten uit het zuiden met bijhorende storing. Dat zou wel eens winterse neerslag kunnen opleveren onder de vorm van sneeuw!

Het Europese weermodel laat in de ochtendrun een sneeuwzone over delen van de Benelux trekken. Het Amerikaanse weermodel houdt de storing zuidelijker. Een verschuiving op de weerkaarten komende dagen kan dus nog een wereld van verschil betekenen. Maar spannend is het wel!

Delen


Verder lezen

Alles bekijken