Piloten vliegen door het oog van orkaan Patricia
Wanneer een regio wordt getroffen door een bijzondere orkaan doen weermodellen er vaak niet meer toe. Gerichte observaties van boeien en sonderingen door speciale vliegtuigen kunnen dan een uitweg bieden. Bekijk hieronder de spectaculaire video van piloten (verbonden aan het NOAA) die het oog van de orkaan Patricia penetreren om zo een goed zicht te krijgen op de luchtdruk binnenin het systeem en waarbij de maximale windstoten geregistreerd worden. Een riskant werkje dat we liever aan de experten overlaten.
- Meer details over de orkaan Patricia
Operatie Patricia met vliegtuig “Miss Peggy”
Piloot Klippel en zijn co-piloten hebben gisteren (23 oktober 2015) in 2 video’s op Facebook de opmerkelijke intercept in beeld gebracht. We zien op de eerste video het vliegtuig (gedoopt met de naam “Miss Peggy”) het oog van de orkaan naderen met nadien enkele windstille episodes. Een schril contrast met de situatie buiten het oog waar wolken, regen en enorme windstoten het vliegtuig in onbalans brachten. Ondanks dat extreme weer was piloot Klippel niet onder de indruk: “I’m not scared.”
Orkaan Patricia inmiddels CAT 2
Op dit moment van schrijven (voormiddag) is de forse orkaan afgezwakt tot een CAT 2 orkaan. Dat betekent dat het systeem geleidelijk voeding verliest en de komende uren verder zal afzwakken. De trekrichting van de tropische storm is noordoost en zal vooral de gebieden in Noord-Amerika voorzien van bijzonder veel neerslag.
Luchtdruk is ook opnieuw aan het stijgen met 980 hPa op dit eigenste moment, windstoten schommelend tussen 100 en 150 km/h. De regio van Tornado Alley krijgt daarbij de volle laag met hoogstwaarschijnlijk ook enkele pittige regen- en onweersbuien (perfect normaal als je kijkt hoeveel warme en vochtige lucht zo’n orkaan met zich meebrengt).
Olaf opvolger van orkaan Patricia?
Net wanneer de weerdiensten denken dat ze even rust wordt gegund, verschijnt een nieuwe orkaan op de Grote Oceaan. Orkaan Olaf ontwikkelt zich op dit moment vrij snel en is inmiddels een CAT 3 met windsnelheden boven 150 km/h. De verwachting van de weermodellen is dat het systeem later dit weekend, begin volgende week opnieuw aan kracht zal verliezen door de lagere zeewatertemperatuur. Een landfall aan de westkust van Noord-Amerika is uitgesloten. Mogelijk dat Honolulu (zie groen icoon) wel te maken krijgt met de restanten van dit lagedrukgebied. Voornamelijk in de vorm van onweersbuien en regen.