14 april 2017 - 5 min. lezen 1 reacties

Nu Pasen 2017 voor de deur staat, is het weer tijdens het Paasweekeinde één van de belangrijkste gespreksonderwerpen. Pasen is traditioneel een periode waarin er veel buitenactiviteiten ondernomen worden, dus droog en zonnig weer is gewenst. Afgelopen zondag gaven de weermodellen bijna unaniem aan dat we met een koele Pasen te maken zouden krijgen. Dat gaat ook gebeuren: de kwikstanden zijn de komende dagen aan de magere kant voor half april. Wat mogen we precies verwachten tot en met maandag?

Pasen 2017 brengt noordwestelijke stroming

Eigenlijk is de weersituatie tijdens Pasen 2017 heel karakteristiek voor deze fase van de lente. Doordat het continent sneller opwarmt dan de Atlantische Oceaan, ontstaat er een lagedrukgebied boven Europa en een hogedrukgebied boven de Atlantische Oceaan. Tussen deze twee systemen staat er, zowel aan de grond als in de bovenlucht, een stevige noordwestelijke stroming gericht op West-Europa.

De lucht in dit stromingspatroon is afkomstig uit de poolstreken en is dus koud van oorsprong. Bovendien legt de wind een lang traject af over nog relatief koude Noordzee, waardoor de temperatuur met name overdag ook niet hoog kan oplopen. Het is de combinatie van koud zeewater en polaire lucht die ervoor zorgen dat Pasen 2017 koud verloopt.

pasen 2017
De komende dagen is er een noordwestelijke stroming aan zet. De aangevoerde lucht is vrij koud.

Goede Vrijdag

Op Goede Vrijdag begint de dag met een afwisseling van zon en wolkenvelden. De meeste zon is te zien in de westelijke helft van de Benelux. In de namiddag vormt zich landinwaarts meer bewolking en kunnen er een aantal buien ontstaan. Aan de kust blijft het droog. Het wordt maximaal 12 à 13°C bij een matige tot vrij krachtige zuidwestenwind. Daarmee is het een graad te koel voor deze fase van april, maar al met al in de start van Pasen 2017 redelijk te noemen. ‘s Avonds toenemende bewolking gevolgd door regen. Het kwik daalt dan niet verder dan 8°C.

Stille Zaterdag

Zaterdagochtend regent het op de meeste plaatsen. Het zal vooral om motregen gaan. In de middag wordt het droog en breekt de zon door vanuit het westen. Tegelijkertijd kunnen er landinwaarts weer buien ontstaan. Aan zee blijft het droog en is de zon ‘s middags veelvuldig te zien. Maxima tussen 10 en 12°C waarmee het kwik toch weer een graadje inlevert ten opzichte van Goede Vrijdag.

De wind is matig tot vrij krachtig en aan de kust soms krachtig en komt uit het noordwesten. In de avond verdwijnen de buien boven het binnenland en klaart het overal breed op. De minima liggen op de koudste plekken rond 4°C met kans op vorst aan de grond.

Eerste Paasdag

Na een koude start hebben we zondag al vroeg te maken met flink wat zonneschijn. In de loop van de dag vormt zich bewolking waaruit ‘s middags buien kunnen ontstaan. In het westen en dan met name aan de kust van Vlaanderen en Zeeland blijft de zon volop schijnen en valt er geen neerslag. Elders is er een afwisseling van brede opklaringen en stapelwolken met dus een paar buien. Het wordt 10 tot 12°C bij nog altijd een matige wind uit het noordwesten.

In de nacht van zondag op maandag passeert er een koufront met wat langdurigere neerslag. Vooral in het westen kan het een tijd fors doorregenen. In het oosten van de Benelux daalt het kwik naar een graad of 4. Dit komt doordat daar het langst opklaringen aanwezig blijven. Aan de kust wordt het niet kouder dan 8°C.

Tweede Paasdag

Op Paasmaandag is het ronduit guur in de Benelux. Achter het koufront stroomt namelijk arctische lucht onze contreien binnen. Op anderhalve kilometer (850 hPa) zakken de temperaturen terug naar -5°C. Behalve lage temperaturen kunnen er ook pittige buien vallen. Sommige kunnen gepaard gaan met korrelhagel en een klap onweer. In de Ardennen en op de toppen van de Limburgse heuvels kan zelfs natte sneeuw vallen.

Buiten de buien om zijn er brede stukken blauw en is het heel vriendelijk weer. De wind draait wat verder bij van noordwest naar meer noord. In de zon komt het kwik niet hoger uit dan 9 tot 11°C en op de Hoge Venen zal het bij slechts 6°C blijven. In de buien is het overal nog een stuk kouder.

tweede paasdag
Koude Paasmaandag, vooral in de hogere delen van de Ardennen. Natte sneeuw is daar niet uitgesloten!

Na Pasen volgt nachtvorst

Wordt het warmer na de Paasdagen? Volgens de huidige inzichten lijkt het daar niet op. Sterker nog, we komen na maandag in nog iets koudere lucht terecht. Bij voldoende opklaringen kan het ‘s nachts weer op uitgebreide schaal gaan vriezen. Overdag zullen de maxima amper boven de 10°C uitkomen. De aanhoudende noordnoordwestelijke stroming is daar debet aan.

Het luchtdrukpatroon in Europa is voorlopig vastgeroest, met aanhoudende hogedruk boven de Atlantische Oceaan en lagedruk boven het vasteland. Pas richting de maandwisseling zijn er aanwijzingen dat het huidige patroon gaat veranderen. Mogelijk krijgen we dan meer en meer een zuid- of zuidwestcirculatie met hogere temperaturen, maar dit is nog allerminst zeker.

kouder
Na maandag komt de kern van het hoog boven Scandinavië te liggen. Zo kan er nog koudere lucht zuidwaarts afzakken. Zware nachtvorst is goed mogelijk bij deze luchtdrukconfiguratie.

Gastblog

Door Gastblog

Expert in weer en klimaat of een ander boeiende niche in de wetenschap? Geregeld worden wetenschappers aan het woord gelaten via een gastblog.


Verder lezen

Alles bekijken
2

Weersverwachting Luik-Bastenaken-Luik 2024

2 dagen geleden - 5 min. lezen
10 Maandag stevig onweer!

Stevige onweerskansen door pittig koufront op maandag

14 april 2024 - 6 min. lezen