Pasen 2016: een vooruitblik op het weer

Aan het einde van de week staat Pasen op de kalender, een lang weekend waarin veel mensen erop uit trekken. Het seizoen van de buitenevenementen komt weer op gang. Veel campings en attractieparken openen weer hun deuren. Doordat Pasen het ene jaar op een andere datum (in een andere week) valt dan het andere, kan het weer gedurende de paasdagen totaal verschillend uitpakken. Licht winters met sneeuwbuien of juist compleet zomers, het is allemaal wel eens langsgekomen. De weersverwachting tijdens Pasen is dus van grote invloed bij het plannen van binnen- en/of buitenactiviteiten. Extra informatie over het weerbericht komende week/weekend via Facebook: Noodweer Benelux. Vergeet onze collectie foto’s ook niet te volgen op Instagram!

Welk weerbeeld kunnen we dit jaar verwachten in het paasweekend? Aan de hand van de weerkaarten zullen we het analyseren.

Meer wisselvalligheid tijdens Pasen

De afgelopen twee weken hadden we in de Benelux te maken met een rustig en droog weertype. Dit alles hadden we te danken aan een groot hogedrukgebied dat met de kern iets ten noorden van ons lag. De stroming was oostelijk, waarmee droge lucht vanaf het continent onze regio kon bereiken. Het resulteerde in veel zonneschijn en een grote dagelijkse gang (een groot verschil tussen dag- en nachttemperaturen). In de meeste nachten kwam het tot lichte vorst en ook overdag voelde het in de wind vaak schraal aan.

luchtdrukheden

De luchtdrukconfiguratie op dit moment. Het Azorenhoog ligt vrij noordelijk gepositioneerd op de oceaan en heeft een uitloper over de Britse Eilanden. Lagedruk overheerst in het zuiden en oosten van het continent. Regengebieden kunnen ons niet bereiken, maar met een noordelijke wind wordt wel vrij koude lucht aangevoerd. De temperatuur ligt dan ook een paar graden beneden normaal (bron: wetteronline.de)

In de tweede helft van de week gaat de luchtdrukconfiguratie boven Europa grondig veranderen. De lagedrukgebieden die nu boven het zuiden en oosten van Europa heersen, maken plaats voor een zwak hogedrukgebied boven het continent. Daarentegen begint het Azorenhoog weg te zakken naar het zuiden, waardoor depressies makkelijker hun weg kunnen vinden over de Atlantische Oceaan. Door dit alles draait de stroming in de Benelux van (meestentijds) noordoost naar zuidwest. Het voordeel hiervan is dat de temperatuur zowel ’s nachts als overdag omhoog gaat. De nachtvorst zullen we kwijtraken en dagelijks halen we maxima van 10°C of meer. Het nadeel is dat regenfronten weer een koers kunnen uitzetten over de Benelux, wat inhoudt dat het wisselvalliger wordt. Van tijd tot tijd gaat het regenen, alhoewel er ook zeker droge periodes zullen zijn. Toch zal de paraplu dit jaar geen overbodige luxe zijn tijdens Pasen.

luchtdrukpasen

De situatie tijdens eerste paasdag. De lagedruk boven Oost-Europa is verdwenen, maar vanaf de Atlantische Oceaan worden depressies wel opdringeriger. In een zuidwestelijke stroming gaat de temperatuur overal in de Benelux omhoog. De dalende luchtdruk zorgt er echter ook voor dat fronten ons makkelijker kunnen bereiken. Een droge Pasen zit er dit jaar dan ook niet in. (bron: wetteronline.de)

Natte en sombere Goede Vrijdag

Goede Vrijdag, voor veel mensen de start van het verlof, verloopt regenachtig. Een frontensysteem dat gekoppeld is aan een depressie boven de Noordzee trekt van west naar oost over onze regio. Als eerste zijn de Nederlandse Waddeneilanden aan de beurt, waar het al in de nacht van donderdag op vrijdag begint te regenen. Vervolgens trekt het systeem gedurende de dag heel geleidelijk over de Benelux. Op het front bevindt zich tamelijk intensieve regen. Er kan zo’n 5 tot 10 millimeter vallen in een paar uur tijd. In de tweede helft van de middag verschijnen er aan de Belgische en Nederlandse kust de eerste opklaringen. In de avond breekt het wolkendek ook elders. Luxemburg heeft nog het langst te maken met het regenfront. Daar kan het tot in de nacht naar zaterdag blijven regenen.

De maximumtemperaturen hangen sterk af van de snelheid waarmee de opklaringen zich ’s middags vanuit het westen uitbreiden. Gebeurt dit al vroeg op de dag, dan kan het met voldoende zon 10-13°C worden. Arriveren de opklaringen pas in de avond, dan is het met 7-10°C waterkoud te noemen.

neerslagvrijdag

Neerslag op Goede Vrijdag volgens het EC in de ochtenduren. Het zwaartepunt van de regenzone ligt op dat moment boven de Noordzee. Ook elders al regen. (bron: wetteronline.de)

neerslagvrijdag2

Neerslag op Goede Vrijdag volgens het EC in de middag. Vanuit het westen wordt de intensiteit van de regen minder en klaart het geleidelijk op. Toch duurt het nog tot de avond voordat het ook elders droog wordt. (bron: wetteronline.de)

Temperatuurpiek op zaterdag

Zo regenachtig als Goede Vrijdag verloopt, zo fraai wordt Stille Zaterdag. Onder invloed van een uitloper van hogedruk blijft het vrijwel overal droog. Er zal wel veel middelbare en hoge bewolking aanwezig zijn, waardoor de zon regelmatig afgeschermd wordt. De wind trekt in de loop van de dag aan naar 3-5 Beaufort (aan de kust tippend aan 6 Beaufort) en komt uit het zuiden. Door deze stevige zuidelijke bries kan het kwik behoorlijk oplopen. Zoals het er nu naar uitziet, wordt het voor de eerste keer dit jaar op uitgebreide schaal 15°C. Boven de zandgronden van de Kempen en Noord-Limburg kan plaatselijk zelfs 16 of 17°C worden. Een dag om van te genieten!

temperatuurzaterdag

Maximumtemperaturen op zaterdag volgens GFS. Het andere weermodel, EC, is iets minder zacht te noemen. (bron: wetteronline.de)

Eerste Paasdag ook nog zacht?

Tot en met Stille Zaterdag zitten alle weermodellen min of meer op één lijn. Vanaf zondag wordt de spreiding groter. De kans dat beide paasdagen droog verlopen is nihil, maar het is nog onduidelijk hoeveel regen er gaat vallen. Tevens is er nog enige onzekerheid met betrekking tot de temperatuur op Pasen. Wordt het opnieuw een zachte dag (conform GFS) of gaat de temperatuur juist weer naar beneden? Het hangt af van de timing van een naderend koufront. Passeert dit koufront al in de ochtend of vroeg in de middag, dan wordt het maximaal 8-13°C. Komt het front pas later op de dag binnen, dan kan het kwik oplopen naar 15-18°C met daarbij de hoogste temperaturen in het oosten van de Benelux. Grote verschillen dus. Een en andere zal de komende dagen wel duidelijk worden.

zondaggfs

Het kan op Eerste Paasdag zo warm worden…  (weermodel GFS) (bron: wetteronline.de)

zondagec

…maar voor hetzelfde geld blijft een paar graden koeler. (weermodel EC) (bron: wetteronline.de)

Tweede Paasdag / Paasmaandag

Ook op de laatste dag van het lange weekend, Tweede Paasdag, blijft de regenmeter niet leeg. De ochtend verloopt nog wel droog, maar ’s middags trekt er een actieve regenstoring vanaf de Noordzee binnen. Er kan lokaal 10 millimeter hemelwater in enkele uren tijd gaan vallen. Aan het einde van de middag breekt de zon door, maar kunnen er ook nog enkele buien gaan vallen. Bovendien trekt de wind later op de dag flink aan. In het binnenland waait het matig tot vrij krachtig (3 tot 5 Beaufort) en aan de Belgische en Nederlandse kust krachtig tot hard (5 tot 7 Beaufort). Al met al een herfstachtige dag. Desondanks is het met 10-14°C allerminst koud te noemen.

neerslagmaandag

Intensieve neerslag op maandag, gekoppeld aan de passage van een frontensysteem. (bron: wetteronline.de)

windmaandag

Maandagnamiddag en -avond komt er aan de kust een stevige wind te staan. Windkracht 7 (een harde wind) is goed mogelijk (bron: wetteronline.de)

Samenvatting

Al met al kunnen we stellen dat Pasen 2016 wisselvallig verloopt. De kans is groot dat Goede Vrijdag een zeer regenachtige dag wordt met enkel later op de middag een paar opklaringen in het westen van de Benelux. Stille Zaterdag daarentegen verloopt op de meeste plaatsen droog. Met een maximumtemperatuur 15-16°C wordt dit volgens ons de beste dag om erop uit te trekken en buitenactiviteiten te ondernemen. Vanaf Pasen wordt de onzekerheid groter. Zondag zou ook nog vrij warm kunnen verlopen, maar vanuit het westen nadert er al een storing met frissere lucht. Maandag lijkt eerder op herfst dan op voorjaar. In de middag passeert er een regenzone, waarna de wind flink aantrekt. Aan de kust kan hier en daar een harde wind komen te staan.

Het kan zijn dat de verwachting voor zondag en/of maandag vanwege de spreiding binnen de modellen nog enigszins verandert. Als dit het geval is, zetten we een update uit.

Het team van Noodweer Benelux wenst u fijne paasdagen toe!

Bronnen:


Lees ook eens:

 • Thomas

  Het Europees weermodel opteert nu al enkele runs op rij voor een zachter weertype vanaf april. Waarschijnlijk zitten we dan net boven de temperatuursnorm.

 • Komende nacht moeten we rekening houden met de doortocht van een regenzone en enkele fikse windstoten (70-90 km/h). Op zondag zijn er enkele buien te verwachten, lokaal met onweer.

 • wim

  Bedankt voor de up-date. Benieuwd naar je up-date concerning Maandag. Voor de rest is het nog altijd wachten op het 1ste lentegevoel. Ondanks de zachte temperaturen, geen lentegevoel vandaag dankzij de koude wind en bewolking.

 • Peter

  Windsnelheden tot 120km/h in Noord-Frankrijk? Voor Vlaanderen windsnelheden tot 100 km/h. Ook zondag kunnen stevige buien tot ontwikkeling komen met mogelijk een klap onweer.

 • Dexy Roelvink

  Update 25 maart 12.00h: De vooruitzichten voor Paasmaandag worden steeds onstuimiger. GFS opteert nu al enkele runs achtereen voor een heuse storm (windkracht 9) langs onze kusten. We blijven de ontwikkelingen goed in de gaten houden.