Paaskomeet SWAN25F is in aantocht en nu al te zien!

Ruimteliefhebbers zijn in hun sas, want niet alleen de paashaas, maar ook een paaskomeet vereert ons met een bezoek! Deze naam is een koosnaampje voor de SWAN25F-komeet, officieel C/2025 F2 (SWAN) die binnenkort om de zon zal zwiepen. De paaskomeet suist onze richting uit en zal eind april, na Pasen, en in mei best waar te nemen zijn. Misschien wordt de komeet helder genoeg om met het blote oog te zien. Nu is de SWAN-komeet reeds met een verrekijker zichtbaar, vóór zonsopgang.
Deze komeet werd begin 2025 ontdekt door de Australische amateurastronoom Michael Mattiazzo via satellietbeelden (de SWAN comet tracker maps) van het SWAN-instrument aan boord van de SOHO-satelliet (NASA/ESA). Tegelijkertijd ontdekte ook Rob Matson en de Oekraïner Vladimir Bezugly de komeet.
Het hemellichaam staat bekend met de naam SWAN25F, hoewel die officieel C/2025 F2 (SWAN) luidt.
- Meer over een andere SWAN-komeet en de naamgeving van kometen.

- Lees hier meer over de ontdekking van de paaskomeet.
Kometen zijn brokstukken van stof en ijs. Ze zijn afkomstig uit de verre Oortwolk, een gigantisch reservoir vol puin aan de rand van ons zonnestelsel.

- Kometen aan de nachthemel.
- Najaar 2024: komeet Tsuchinshan was ook een spektakel.

Paaskomeet op 1 mei in het perihelium: staart groeit en de komeet wordt zichtbaar
De paaskomeet is nu onderweg naar het perihelium. Dat is het punt in de baan waar een hemellichaam het dichtst bij de zon komt. Dat is 1 mei 2025 voor de paaskomeet. Naarmate de komeet dichter bij de zon komt, zal deze steeds helderder worden.
Wanneer een komeet de binnenste regionen van het zonnestelsel nadert, wordt deze opgewarmd door de zon. Hierdoor verdampt een deel van het ijs, waardoor er een betoverende gas- en stofstaart ontstaat, vaak kilometerslang en spectaculair om te zien. De staart van de paaskomeet zal in de buurt van het perihelium groeien, door de intense zonnewarmte en de zonnewind. De staart bepaalt mede de helderheid aan de hemel.
Paaskomeet: wanneer en wanneer kijken?
Momenteel is C/2025 F2 (SWAN) te zien in de vroege uurtjes, ongeveer vanaf 5 uur ’s ochtends. Kijk laag aan de oostelijke hemel bij Andromeda. Hij staat dan zo’n 10 graden boven de horizon.
De komeet beweegt snel (hoewel we de snelheid niet zien, hij lijkt stil te staan voor het menselijke oog) door dat sterrenstelsel richting het noordnoordwesten en komt iedere dag iets vroeger op. Tegen 1 mei is de komeet zichtbaar bij de Pleiaden en zal daarna in de zuidelijke hemisfeer beter te zien zijn.

De komeet sjeest voorbij op ongeveer 31 miljoen kilometer van de zon, of net binnen de gemiddelde baan van Mercurius. Bij de dichtste nadering zou de helderheid van de komeet tussen de 4,5 en 5 kunnen liggen, maar zal waarschijnlijk vrij dicht bij de horizon staan.
Piek zichtbaarheid
Volgens de verwachtingen zal de komeet rond 24–25 april een goede positie aan de avondhemel innemen. Vanaf dan zou hij na zonsondergang zichtbaar kunnen zijn, wat het waarnemen aanzienlijk makkelijker maakt. Met een beetje geluk én een heldere hemel, is C/2025 F2 (SWAN) dan zelfs met het blote oog te zien, vooral in gebieden met weinig lichtvervuiling. In ieder geval is hij met amateurverrekijkers goed waarneembaar.
Komeet C/2025 F2 (SWAN) roept herinneringen op aan de komeet 12P/Pons-Brooks, die in 2024 de paasperiode opluisterde. Dat maakt Pasen 2025 opnieuw speciaal voor liefhebbers van astronomie. Hoewel het nog even afwachten is hoe helder C/2025 F2 SWAN precies zal worden, zijn de vooruitzichten gunstig.
Kortom: hou nu al de hemel in de gaten. Vooral rond 24–25 april is de kans het grootst dat deze komeet schittert aan onze avondhemel, misschien zelfs zonder hulpmiddelen.
Een prachtige kans om dit zeldzame natuurverschijnsel met eigen ogen te aanschouwen. Tenzij de komeet in stukken uiteenvalt zoals komeet Atlas in 2020 maar de kansen op dat doemscenario negeren we nog even.