1

Altijd al eens een komeet willen spotten aan de hemel? Het kan en het is komend weekend één van de beste momenten om komeet Tsuchinshan waar te nemen. Met zijn meer technische benaming C/2023 A3 is deze komeet er wel ééntje die de interesse wekt van veel mensen. Op donkere plaatsen kan je de stofstaart namelijk duidelijk gaan waarnemen. Heldere omstandigheden zijn wel een belangrijke voorwaarde. Je zal deze komeet dus niet kunnen spotten wanneer er bewolking aanwezig is. Hieronder alle belangrijke tips!

Wat is een komeet eigenlijk?

Kometen zijn ijzige hemellichamen die afkomstig zijn uit de koudste en meest verre delen van ons zonnestelsel, zoals de Kuipergordel en de Oortwolk. Ze bestaan voornamelijk uit ijs, bevroren gassen, stof en steen. Ze kunnen een verwoestende impact op Aarde veroorzaken. Bij een inslag van een grote komeet is het einde der tijden zelfs mogelijk. De combinatie van as, vloedgolven en een enorme ontploffing zou de levensvormen kunnen uitroeien.

Hoe snel beweegt een komeet?

We kunnen ons dat moeilijk voorstellen, maar dit gevaarte verplaatst zich met een snelheid tussen 20 en 70 kilometer/seconde. Het spreekt voor zich dat een grote komeet met een doorsnede van ongeveer 10 km een enorme energie zou vrijgegeven. Deze energie zou miljoenen keer groter zijn dan bij de meest krachtige atoombom…

Tips om komeet Tsuchinshan te spotten

Wanneer kometen ver genoeg van de Aarde blijven en de impact van de zon voelen, ontstaat er een prachtig schouwspel. Er ontwikkelt zich een prachtige stofstaart die vanop Aarde te zien is. Komeet Tsuchinshan werd trouwens al in 2023 ontdekt. We moesten nog een tijdje wachten vooraleer we hem ook kunnen waarnemen met het oog.

Ideale timing?

Net zoals bij vallende sterren en poollicht moeten we rekening houden met lichtvervuiling in de Lage Landen. Dit zorgt ervoor dat we soms instrumenten moeten gebruiken om bijzondere objecten aan de nachthemel te spotten. Bij deze komeet is dat niet essentieel. De periode tussen 13 en 20 oktober 2024 is zeer gunstig om de komeet te spotten. Gebruik daarbij zeker astronomische apps of websites om de exacte helderheid in te schatten.

Check het weerbericht

Het is iets wat veel mensen dagelijks doen, maar ook bij het spotten van kometen is het weerbericht erg essentieel. We willen namelijk een heldere hemel. Zeker in het najaar is de bewolking soms hardnekkig en ontstaat er lage bewolking in de vorm van mist. Een handige tip is weer op locatie via onze site. Daar krijg je altijd het actueel weerpraatje te zien.

Richting en uur van de dag

Afhankelijk van het tijdstip van de dag moet je ook naar verschillende richtingen kijken om de komeet te spotten. Net na zonsondergang zie je de komeet Tsuchinshan het best in westelijke richtingen (net boven de horizon). Heb je dit tijdstip gemist? Dan kan je in de vroege ochtend Tsuchinshan ook spotten in oostelijke richtingen. Het gebruik van een app kan je extra helpen om sterrenbeelden Maagd en Boötes te vinden.

Foto: flyingairbus

Delen


Verder lezen

Alles bekijken