10 november 2014 - 3 min. lezen 0 reacties

De wintermaanden zijn de beste maanden voor wie urenlang de hemel wil bestuderen. Je kan dit doen met behulp van een telescoop of met behulp van een app waar je actueel op kan zien wat je juist ziet aan de hemel. 1 van de apps die ikzelf vaak gebruik is ‘Sky Map’. Ook stellarium is een gratis programma. In dit overzicht lees je hemelverschijnselen die je ook zonder een telescoop kan waarnemen.

overzicht nachthemel november

Overzicht nachthemel november

In de nacht van 14 op 15 november zien we de planeet Jupiter boven de maan (laatste kwartier). Ongeveer om 4 uur staat de planeet pal boven de maan. In de nacht van 17 op 18 november kan je vanaf 23:30 uur 5 à 10 meteoren zien verschijnen afkomstig van de Meteorenzwerm der Leoniden. Dinsdagavond 25 en woensdagavond 26 november kunnen we de planeet Mars bewonderen in de buurt van de maan. Mars heeft een wat oranje achtige kleur.

Overzicht december

Op zaterdag 6 december krijgen Sinterklaas met zijn zwarte pieten bij opklaringen of helder weer wat extra licht door de volle maan. 13, 14 en 15 december kunnen we tijdens de beide nachten meteoren waarnemen. Deze zijn afkomstig van de meteorenzwerm der Geminiden. Het maximum valt dan wel overdag maar wie op een donkere plek staat kan van 22 uur tot 7 uur meteoren zien.

volle maan in 2011
Remy Bergsma 6/11/14

Vrijdagochtend 19 december rond 8 uur zien we de planeet Saturnus een eindje linksonder de smalle maansikkel. Ook zaterdagochtend zien we rechts van de smalle maansikkel Saturnus terug. De nacht van 22 op 23 december kunnen we bij goede weersomstandigheden genieten van meteoren afkomstig van de meteorenzwerm der Ursiden. De maan is geen spelbreker en het maximum is al rond 21 uur.

Vanaf dinsdagavond 23 december kunnen we bij goed weer terug een glimp opvangen van de planeet Venus. Je kijkt rond 17 uur zeer laag in het zuidwesten. De maan vinden we dan een eind boven Venus. Wie op kerstdag naar de hemel wil turen kan dan van zodra het voldoende donker is laag in het zuidwesten kijken. We zien de planeet Mars dan onder de maan staan.

Dag van de wetenschap

Op zondag 23 november 2014 is het ‘Dag van de Wetenschap’ in Vlaanderen en Brussel. Op deze dag kan je op een 100 tal plaatsen terecht zoals universiteiten, hogescholen, bedrijven, musea ’s, doe – centra, onderzoeksinstellingen en ook sterrenwachten.

Ook in het thema sterrenkunde kan je op deze dag terecht op enkele sterrenwachten. Enkele hiervan zijn de Volkssterrenwacht MIRA, volkssterrenwacht Urania, volkssterrenwacht Armand Pien en het planetarium van de koninklijke sterrenwacht van België.

De meeste zijn gratis en zonder te reserveren. Wie op deze link op de naam sterren zoekt vind een mooi overzicht terug omtrent dit thema.

Bron foto’s: astroforum

Delen


Verder lezen

Alles bekijken

Een nieuwe weerpluim dankzij AI

2 dagen geleden - 5 min. lezen

Wat is het mysterieuze Sint-Elmsvuur?

4 dagen geleden - 5 min. lezen