5

Heb jij ook de heldere ster gezien laag in het zuidwesten. Geloof het of niet, maar u ziet op dat moment de enige echte planeet Venus. Dit lichtpunt is bijzonder fel en mag niet verward worden met de Poolster (Polaris). U kan de planeet Venus nog de hele maand december waarnemen aan de nachthemel. Vanaf dat de dagen opnieuw gaan lengen, wordt het minder interessant voor astronomen.

Unieke beelden van de planeet Venus!

Planeet Venus

De avondster / morgenster of ook wel Venus genoemd. Deze planeet dankt haar benaming omdat we haar vaak zien in de ochtendperiode en enkele uren na zonsondergang. Interessant om weten is dat Venus na de zon en de maan het helderste object is aan de hemel. Wie zich dus even wil verplaatsen in de ruimte weet morgenochtend / morgenavond wat te doen.

We herkennen Venus ten zuidoosten van de maan.

Welke ster / planeten zien we nog?

Niet alleen Venus is dezer dagen zichtbaar aan de nachthemel. Jupiter – Saturnus en Mars kunnen de komende dagen ook worden gespot aan de horizon. Jupiter ziet u ‘s avonds laag in het oosten, iets na middernacht hoog in het zuiden en tegen de ochtend in het westen.

Saturnus kan je het best bekijken in de ochtendperiode (in het zuidoosten van het sterrenbeeld Weegschaal). Later in december wordt het iets éénvoudiger om deze planeet te spotten doordat de maansikkel in de buurt komt. Een tip van onze redactie is om ook zeker de telescoop te gebruiken. Op die manier is het mogelijk om de ringen rond de planeet te spotten. Bijzonder spectaculair.

Ruimtetelescoop Hubble kon deze prachtige opname maken van Saturnus (NASA)
  • Hoe fotografeer je het best sterren en planeten. In dit handboek krijg je waardevolle tips!

Mars is vooral rond Kerstmis (26 december 2013) waar te nemen. De maan komt dan in de buurt te staan van de oranjerode planeet. Wie foto’s kan nemen, mag dat altijd mailen naar ons.

Beeld van het aardoppervlak van Mars (NASA)

Relevante artikelen rond ruimte en heelal!

Sommige linkjes bevatten affiliate

Delen


Verder lezen

Alles bekijken

Na het weekend barst de zomer los

10 uren geleden - 2 min. lezen
Bekijk hier het weer voor de komende dagen!

Weersverwachting komende dagen: na wisselvalligheid droger halfweg de week

4 dagen geleden - 3 min. lezen