1

Het is augustus en de zomer op het noordelijk halfrond bereikt zijn hoogtepunt. Waar we eerder al schreven over extreem warm zeewater in bijvoorbeeld de omgeving van Florida, is duidelijk dat het orkaanseizoen daar duidelijk invloed van kan ondervinden. Ook aan de andere kant van het continent is het orkaanseizoen op stoom gekomen. Komende dagen kan orkaan Hilary zelfs problemen opleveren in Californië, een regio die eigenlijk vrijwel nooit met tropische cyclonen te maken heeft. Wat gaat orkaan Hilary doen?

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Rapid intensification maakt Hilary een krachtige categorie 4 orkaan

Hilary ontstond de afgelopen dagen uit een zogenaamde ‘tropische golf’ die is ontstaan over West-Afrika. Met name in de maanden augustus tot en met oktober komen er regelmatig van deze golven tot ontwikkeling. Soms groeit een tropische golf al boven het Atlantisch bassin uit tot een tropische storm of orkaan. Gebeurt dit niet, dan sterven de buien uit, of trekt het gebied verder naar het westen. In sommige gevallen bereikt de tropische golf zelfs Centraal-Amerika en kan het alsnog opleven boven de Stille Oceaan.

Dat gebeurde ook in het geval van Hilary. De tropische golf genereerde de vorming van een lagedrukgebied met een groot gebied gevuld met onstabiele lucht en buien. Op woensdag 16 augustus doopte het Amerikaanse National Hurricane Center (NHC) het systeem tot tropische storm Hilary.

Hierna vervolgde Hilary haar weg richting het noordwesten en kwam daar in een gebied met weinig verticale windschering terecht. In combinatie met het zeer warme zeewater in deze regio kon Hilary rapid intensification ondergaan. Binnen amper 48 uur groeide Hilary uit van tropische storm met een maximale windsnelheid van 65 km/u naar een orkaan van categorie 4 op de schaal van Saffir-Simpson. In de vroege ochtend van vrijdag 18 augustus had Hilary al een maximale gemiddelde windsnelheid van 230 km/u en de windstoten bereiken zelfs 280 km/u.

Californië in de gevaarzone

Nu ligt orkaan Hilary nog ver verwijderd van het Amerikaanse continent en de bewoonde gebieden. De komende dagen volgt ze echter een interessante koers. Boven de oostelijke helft van de Verenigde Staten ligt namelijk een zogenaamde hittekoepel en op de Stille Oceaan bij Alaska ligt een ander hogedrukgebied. Hilary wordt hierdoor naar het noorden afgebogen en beweegt zo richting het uiterste noordwesten van Mexico en later ook het zuiden van Californië.

Uitzonderlijke landfall van tropische storm in Californië mogelijk

Voordat het allemaal zover is, zal orkaan Hilary nog wel flink afzwakken. Voor de kust van Californië transporteert een zeestroom relatief koud zeewater naar het zuiden. Dat water is niet warm genoeg om orkanen te kunnen vormen of voor krachtige orkanen om hun kracht en structuur te behouden. Wel lijkt Hilary zich staande te houden. De laatste keer dat Californië direct werd getroffen door een tropische cycloon is al heel lang geleden, namelijk in 1939.

Vanwege de verwachte afzwakking van de orkaan tot tropische storm, zal de wind waarschijnlijk niet veel gevaar opleveren voor het zuiden van Californië. Wat wel opvallend is, is de hoeveelheid vocht die Hilary zal transporteren naar de staten aan de Amerikaanse westkust.

Augustus is bijvoorbeeld in Los Angeles normaal kurkdroog met slechts 1 mm aan neerslag volgens het klimatologisch gemiddelde van 1991 t/m 2020. Nu wordt er voor de miljoenenstad 30 tot 150 mm aan neerslag berekend in amper 2 dagen tijd.

Verder landinwaarts valt er mogelijk nog meer, voor nu lijkt zelfs een lokale uitschieter tot 250 à 300 mm mogelijk. Uiteraard is de eventuele landfall nog enkele dagen weg. Op zijn vroegst zal orkaan Hilary zondagavond 20 augustus pas het uiterste zuiden van Californië bereiken.

Overigens moet het Mexicaanse schiereiland Baja California (Neder-Californië) wel al rekening houden met orkaanwinden en een flinke bak regen. Daar zal Hilary al op zaterdag 19/08 arriveren.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken

Hoge UV-index is niet zonder gevaar

6 uur geleden - 4 min. lezen
9 Prognose

Weersverwachting komende dagen: warm zomerweer, later koeler

2 dagen geleden - 5 min. lezen

Een nieuwe weerpluim dankzij AI

3 dagen geleden - 5 min. lezen