30 juni 2023 - 3 min. lezen
0 reacties 0

Puffen en zweten in grote delen van de Verenigde Staten. Een zogenaamde hittekoepel heeft zich opnieuw gevormd over het westen en centraal deel van Noord-Amerika. In grote delen van New Mexico, Texas en het westen van de VS worden dagelijks temperaturen gemeten tot 40°C en meer. Pikant detail is dat de nachttemperaturen er amper voor verkoeling zorgen. Lokaal blijft het ook in de nacht tropisch warm met meer dan 30°C op de thermometer.

Heat dome of hittekoepel

Meteorologen beschrijven een hardnekkig gebied in de zomer boven de betrokken regio vaak als een “heat dome”. Warme lucht kan nauwelijks ontsnappen en zal door haar persistentie nog verder kunnen opwarmen. De warmtekoepels zijn niet alleen waarneembaar boven de VS, maar ook boven Europa, Siberië, Canada en Azië werden ze reeds waargenomen. Denk maar aan de extreme warmte die Europa teisterde in 2003. Toen vielen er naar schatting 30.000 doden door aanhoudende hitte.

Weinig verbetering

Wanneer we kijken naar de berekeningen van de Amerikaanse weercomputer GFS, dan zien we maar weinig beterschap in de zeer hete opties. Dankzij een vrij noordelijke en zwakke straalstroom kan zich telkens nieuwe hogedruk vormen over het westen van de VS die vervolgens doorschuift naar het oosten. Het is de verwachting dat de reeds getroffen regio ook komende 7 dagen nog rekening moet houden met bakhitte en temperaturen rond of boven 40°C.

Een kern van hogedruk bevindt zich over het zuiden van de VS
Op 850 hPa (1499 m) worden temperaturen bereikt van 20 tot 28°C. Dat levert aan de grond temperaturen op die klimmen naar 40°C en meer.
Komende dagen krijgt de hittekoepel boven Texas steun van hogedrukgebieden die vanuit het westen dichterbij komen. Er vormt zich één gebied met hoge temperaturen!
Een massieve luchtbel gevuld met intense hitte ligt op de loer begin juli om het westen van de VS te veroveren en wellicht later ook het binnenland.

Gevolgen voor stroomnet

Doordat de hitte heel intens is, kiezen veel mensen voor een airconditioner. Daarom zien we ook een toenemende druk op het elektriciteitsnet. De ‘load’ neemt enorm toe waardoor er ook stroomonderbrekingen kunnen ontstaan. We hebben dat in 2022 ook gezien in de regio waarbij elektriciteitsprijzen door het dak gingen. Met de aanhoudende hitte is het maar de vraag of de stroomvoorziening ook dit jaar gegarandeerd zal kunnen blijven …

Mensen kiezen massaal voor airconditioning waardoor het stroomnet onder druk komt te staan.

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken