20 mei 2023 - 2 min. lezen
2 reacties 2

We vertoeven op dit moment tussen twee hogedrukgebieden in. Dat zorgt voor een vrij aangename setting met regelmatig temperaturen tot 20°C. Op zondag wordt het op meerdere plaatsen in de Benelux warm met een wisselende bewolking. Later op de dag groeit de kans op stevig onweer voor het (noord)oosten van de Benelux. Deze onweersbuien kunnen lokaal veel regen op korte tijd veroorzaken met zelfs kans op flinke hagel. Sommige weermodellen laten 2 tot 5 cm aan hagel zien op bepaalde plaatsen in Nederland. Een set-up met onweer die we dus van dichterbij moeten bekijken.

Het lijkt een vrij atypische setting en eigenlijk is het dat ook. Dankzij een noordelijke luchtstroming wordt het op zondag lokaal zomers warm in de Benelux. Meestal is dat een koude hoek en halen we amper zomerse temperaturen met een noordelijke stroming. Deze keer is dat anders en dat lijkt ook meteen te resulteren in vuurwerk op vlak van onweersbuien. Diverse weermodellen berekenen zondagavond voldoende onstabiliteit in de vorm van CAPE. Lokaal is er zo’n 1500 J/KG beschikbaar.

Temperaturen kunnen ondanks de aanwezigheid van wolkenvelden op zondag op veel plaatsen ruim 20 graden overschrijden. Mogelijks halen we zelfs de zomerse kaap van 25°C.

Het Frans en Nederlands weermodel berekenen in de avondperiode de eerste buien aan de Nederlands-Duitse grens. Deze buien worden meteen fors en kunnen na overvloedig veel regen op korte tijd ook hagel produceren. Het Nederlands weermodel HARMONIE is ronduit fors en berekent potentiële hagel van 3-5 cm over het oosten en noorden van Nederland. Andere regio’s in de Benelux blijven buiten shot van deze heftige buien met hun randverschijnselen.

Op zondag 21 mei 2023 zien we een stevig risico op onweer ontstaan over het noordoosten van Nederland. Soundings tonen ook een fors hagelsignaal.

Tijdens de avond blijven de onweerachtige buien in eerste instantie actief boven het noorden van Nederland. Pas na middernacht wordt het geleidelijk rustiger in de regio en neemt de kans op onweer met hagel af. Bij de onweersbuien zijn ook windstoten mogelijk tot 80 km/u.

Neerslagsignaal van het Nederlands weermodel HARMONIE is zeker niet te verwaarlozen en geeft een indicatie op lokale wateroverlast. Hou onze regenradar dus goed in de gaten.
Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken