17 juni 2023 - 3 min. lezen
22 reacties 22

Na een langdurige periode met hogedruk, veel zon en een hardnekkig hogedrukgebied tussen IJsland en Scandinavië hinten weermodellen op een (tijdelijke) weersverandering. Dat resulteert komende dagen in een toenemende onstabiliteit die veel mensen ook letterlijk zullen kunnen voelen en zien. Tijdens de ochtendperiode is er namelijk middelhoge bewolking aanwezig en overdag voelt het eerder zwoel aan. Deze omstandigheden zullen komende dagen aanhouden met stijgende onweerskansen in de Benelux.

Onweerskansen op zondag 18 juni

Het hogedrukgebied tussen IJsland en Scandinavië verplaatst zich meer richting het oosten. Tegelijkertijd zien we de Atlantische Oceaan wat meer dominant worden waardoor een zuidwestelijke luchtstroming op gang gebracht kan worden. De structurele hitte gaat zich dan ook meer vestigen in de regio van de vakantiebestemmingen. Door de andere luchtsoort groeit ook de vochtigheid en de onstabiliteit in de vorm van CAPE.

Krijgen we dit zondagavond ook te zien in de Benelux? Foto: Anthony Devrome

Op zondag stijgt deze parameter vooral boven Frankrijk tot gemiddeld 1000 J/KG. Dat is ruim voldoende voor onweer in de betrokken zone. Vooral het zuiden van Frankrijk moet rekening houden met enkele zware regen- en onweersbuien die ook hagel en windstoten kunnen veroorzaken. De situatie voor de Benelux is een stuk minder heftig, maar zeker niet minder interessant. De CAPE waarden zijn het hoogst voor de gebieden nabij de Frans-Belgische grens. Focus komt te liggen op de late namiddag en avond.

Mixed Layer Cape (MLcape) is eerder beperkt boven de Benelux. De MUcape komt iets hoger uit, maar algemeen genomen is de set-up voor hevig onweer boven de Lage Landen vrij klein.

Restanten van onweersbuien?

Het meest plausibel scenario waar veel weermodellen op hinten is dat de Benelux te maken krijgt met veel bewolking in de loop van zondag. Hierdoor kan de temperatuur vooral in België niet voldoende stijgen om significant veel onstabiliteit op te wekken. Er is ook wat windschering aanwezig die kan helpen bij de organisatie van onweersbuien, maar veel is het allemaal niet. Het hoogste risico bevindt zich in de restanten van krachtige onweerscellen die vanuit Frankrijk richting België opschuiven.

De neerslagkans is vooral groot nabij de Frans-Belgische grens door wat regen zondagochtend en een nieuwe episode richting de avond. Elders in de Benelux blijft het grotendeels droog.

Onweerskansen na het weekend?

Er zijn een aantal weercomputers die ook na het weekend met onweerskansen op de proppen komen. Voorlopig is het bepalen van de precieze locatie en de intensiteit van de buien nog te onzeker voor een genuanceerd weerbericht. Hou ons Youtubekanaal “NoodweerBenelux” goed in de gaten op zondag, want dan komt weeranalist Nicolas met een extra update.

  • Onweer gespot? Geef het door in onze weerapp Weerflash!

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken

Onweerskans op zaterdag 4 mei 2024

19 uur geleden - 4 min. lezen