3 oktober 2013 - 2 min. lezen 3 reacties

Na 2 weken van inactiviteit op het gebied van onweer zien we op 3-4 oktober onweerskansen. Deze gaan gepaard met enkele pittige buien die lokaal vergezeld kunnen gaan van leuke windverschijnselen (arcus – rolwolk – tuba). De reden daarvoor zoeken we in de licht onstabiele luchtsoort die op dit moment van schrijven (15:10) de Benelux verovert.

In heel wat vorige situaties hebben we gezien dat een sterkere windschering bij een ‘zwakke’ onstabiliteit voor de mooiste weerfoto’s zorgt. Dit gezegd zijde ben ik dan ook positief over de komende 24 uur en de mogelijkheid tot fotogeniek onweer.

Onweerskansen 3-4 oktober

De Europese weerdienst Estofex.org, die het extreem weer voor ons continent iedere dag volgt, heeft gisteren een leuke kansberekening gemaakt. Zo ligt een groot deel van België in een level 1 waarschuwing + 50% kans op bliksem. Dat zou in de zomer niet voldoende zijn om stormjagers op pad te krijgen.

Echter, deze situatie is licht explosief geladen door de verticale windschering. Indien er in de loop van de avond buien gaan ontstaan op of net voor het front dan bestaat de kans dat ze een roterende luchtkolom gaan ontwikkelen. Windschering zorgt er immers voor dat deze rotatie kan optreden door het verschil in windrichting en windsnelheid op diverse hoogtes in de troposfeer.

onweerskansen 3-4 oktober

Door de hoge mate aan windschering net ten zuiden van de Benelux kunnen buien in deze omgeving uitgroeien tot supercells (welke soorten supercells bestaan er). Deze kleppers van formaat zijn in Amerika verantwoordelijk voor tornado’s. En u wil het niet weten: ook Estofex waarschuwt voor dergelijke windverschijnselen in onze omgeving.

UPdates de hele avond !

U bent het ondertussen ook al gewoon dat we bij noodweer.be veel waarde hechten aan updates. U kan deze nieuwe statussen volgen op enerzijds de Facebookpagina en anderzijds ook in de reacties hieronder het artikel. Natuurlijk vinden wij dan ook uw inbreng van groot belang.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken

Een nieuwe weerpluim dankzij AI

14 uur geleden - 5 min. lezen

Wat is het mysterieuze Sint-Elmsvuur?

3 dagen geleden - 5 min. lezen

Saharastof versnelt smelt in de Alpen

4 dagen geleden - 4 min. lezen