23 mei 2021 - 3 min. lezen
46 reacties 46

Het onweerseizoen mag dan wel niet gevoed worden door een diepe zuidelijke luchtstroming, op maandag 24 mei 2021 zijn er nieuwe kansen op heftige buien die zich ontwikkelen boven Frankrijk en zo naar België en Nederland trekken. De verhouding CAPE/windschering is interessant te noemen waardoor de eventuele onweersbuien gepaard kunnen gaan met felle windstoten en korrelhagel. Richting het einde van de maand knapt het weerbeeld volgens de weermodellen op en halen we mogelijk 20°C en meer.

Sterk onweerachtig in de namiddag

Op maandag (Pinkstermaandag) passeert een occlusie van zuidwest naar noordoost over de Benelux. Achter deze occlusie wordt de aangevoerde lucht kouder en wordt er CAPE ontwikkeld. We moeten op maandagnamiddag rekening houden met felle buien die vanuit Frankrijk komen opzetten. In een regime van 700 J/KG aan CAPE en een windschering tot 25 knopen (45 km/u) transformeren de single cells al meteen richting multicells. Dat verhoogt de kans op flinke windstoten aan de voorzijde van deze buien. Mogelijk dat zelfs ook enkele mooie wolkenformaties te spotten zijn. Uw 2 ogen op de hemel houden kan een belangrijk advies zijn 😉

Op Pinkstermaandag is er op veel wat plaatsen in de Benelux kans op stevige buien die gepaard kunnen gaan met onweer.
Op maandag is er opnieuw kans op indrukwekkende wolkenformaties (An Caers)

Kans op felle windstoten

Diverse fijnmazige weermodellen berekenen tijdens de onweders ook hevige windstoten. Het is niet uitgesloten dat de wind piekt naar 70 tot 90 km/u tijdens de passage van de onweerslijn.

Vooral boven België kunnen de windstoten lokaal fors uitpakken. De lijn met onweer schuift op naar Nederland.

Type onweer

Bij elke onweersverwachting zijn er diverse onweersbuien mogelijk. We classificeren ze van single cell tot supercells. Voor maandag 24 mei 2021 lijkt de focus te liggen op multicells die tijdelijk kunnen ‘oplijnen’ tot een onweerszone. Op en tijdens de passage van deze onweersbuien kunnen felle windstoten en hagel ontstaan. Wateroverlast lijkt minder aan de orde door de hoge treksnelheid van de buien. Ze verplaatsen zich dus relatief snel.

Bij een goede organisatie op maandagnamiddag kunnen de onweersbuien oplijnen met een onweerszone tot gevolg.

Herbeleef de Pinksterstorm uit 2014

Op 7 juni 2014 werd de atmosfeer ook onstabiel. Toen werd Pinksteren gevierd en dat ging in sommige regio’s van België gepaard met de nodige stormschade. Een supercell trok over de regio van Wingene/Lichtervelde met stevige hagelstenen en heel wat hagelschade tot gevolg! Herbeleef de pinksterstorm uit 2014.

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken