Zwaar onweer in Duitsland en Centraal-Europa: hagel en tornado’s

Een brede storing schuift momenteel over Centraal-Europa. Duitsland, en ook delen van oostelijk Frankrijk, Zwitserland, Oostenrijk en Tsjechië krijgen het zwaar te verduren met hevig onweer, bliksem en op sommige plaatsen ook hagel. Hagelstenen tot 10 cm groot zijn een mogelijkheid! Supercellen komen tot ontwikkeling en tornado’s zijn niet uitgesloten. We bekijken de oorzaken van dit zwaar onweer in Duitsland en de naburige landen.
- Weerliefhebber? Volg ons via X en Facebook
- Volg de interessante weerberichten op Youtube
- Bekijk zelf de weerkaarten op onze onze site
Op woensdag 4 juni 2025 worden grote delen van Duitsland, vooral het zuiden en midden van het land, getroffen door extreem noodweer, aldus de Duitse weerdienst. De combinatie van warme, broeierige lucht en een naderend koufront zorgt voor een bijzonder explosieve weersituatie. Vooral in de ochtend en voormiddag zijn er in het zuidwesten en midden van Duitsland al forse onweersbuien overgewalst. In de loop van de dag verplaatst de gevaarlijkste zone zich naar het zuiden en zuidoosten.
Duitsland wordt getroffen als deel van een bredere strook onweer die van west naar oost over Centraal-Europa trekt. Over de komende dagen schuift dit systeem op naar Oost-Europa.


Supercellen en zwaar onweer
De grootste gevaren schuilen in de vorming van zwaar onweer en onweersbuien die zich kunnen ontwikkelen tot zogenaamde supercellen, dit zijn sterk georganiseerde onweerssystemen die zeer intens kunnen uitvallen. Deze kunnen gepaard gaan met hevige regenval tot 40 liter per uur, grote hagelstenen van 5 tot 10 centimeter doorsnee, zware storm- tot orkaanachtige windstoten tot 130-140 km/u en in uitzonderlijke gevallen zelfs tornado’s.
Door de zogenaamde “slepende fronten”, langzaam bewegende weersystemen, kunnen deze buien zich herhaaldelijk op dezelfde plaatsen ontladen, wat het risico op overstromingen en schade aanzienlijk vergroot.
- Herbeleef deze supercel in zuidoost Brabant.


Vooral in het zuiden en zuidoosten, zoals in Beieren, dreigt het er zwaar aan toe te gaan. Maar ook gebieden zoals Baden-Württemberg en verder naar Thüringen, Saksen en Brandenburg kunnen getroffen worden. Vanuit het zuidwesten en deels ook vanuit Zwitserland kunnen zich krachtige onweersclusters vormen, waaronder supercellen. Die brengen naast talloze bliksems ook hevige neerslag tot 50 liter per vierkante meter in korte tijd.

- Extreem hoge CAPE-waarden zijn veelvoorkomend in de Golf van Mexico en de Verenigde Staten, en in de Arabische Zee en Golf van Bengalen, tot rond de 5000 J/kg. Maar in Europa komen deze veel minder vaak voor.
Hagelstenen tot 10 cm groot!
Op dinsdagavond was deze situatie al voelbaar toen zwaar onweer over de Alpen trok. Vooral in regio’s als Garmisch-Partenkirchen en het aangrenzende Tirol voelden het klappen van de zweep: aan de Achensee viel hagel ter grootte van golfballen en in sommige dorpen lag er lokaal tot een meter hagel op de grond. Het landschap leek tijdelijk op een winters tafereel.

Kortom, Centraal-Europa ligt deze dagen in de frontlinie van een brede, extreme onweerszone. Mogelijks ontwikkelen zich bijzonder gevaarlijke situaties. Wie zich in de getroffen regio’s bevindt, wordt aangeraden het weer nauwlettend op te volgen en passende voorzorgsmaatregelen te nemen.
Warme lucht botst op koudere lucht
De weerssituatie in Duitsland en omgeving wordt bepaald door het bredere Europese weerbeeld. In de noordelijke Atlantische Oceaan ligt een grote depressie, Tim genaamd, die koufronten voor zich uit stuurt, richting Europa. Tegelijkertijd blaast ook een zuidwestelijke wind over het continent.
- Luchtstromen in Italië: de sirocco (neemt vaak Saharastof mee) en de harde, onaangename Bora.
- IJsland was extreem warm door een hardnekkig hogedrukgebied. Nu is dit eiland onder invloed van een groot lagedrukgebied.



Warme vochtige lucht van rond de 30 graden komt aanwaaien vanuit de Middellandse Zee. Deze stroomt over Frankrijk, Italië en de Alpen. Boven Centraal-Europa komt de mediterrane lucht in botsing met de koudere lucht. De clash van deze luchtmassa’s verloopt allesbehalve ongemerkt.
Kortom: De risico’s zijn bijzonder groot in een brede strook van de Alpen en het Bodenmeer tot in Beieren en de oostelijke middelgebergten.