9 april 2013 - 3 min. lezen 0 reacties

De eerste dagen van juli 2012 waren zonnig begonnen en de temperaturen ging vlotjes over de 25°C. Helaas leven we in België en duren die mooie liedjes niet lang. Hieronder krijgt u een overzicht van een onweerachtige 4-daagse. Voor meer onweders en hun verhalen kan u terecht in het weerarchief onderaan deze website. Merk op dat deze warme episode begin juli trouwens snel werden gecompenseerd met zeer frisse maxima tussen 9 en 16 juli.  De maxima bleven dan geruime tijd onder 20 graden.

Onweer 4 juli 2012

Een zonnige en tropische dag met temperaturen van 30°C kon niet aflopen zonder een pittig onweertje. En dat onweer kwam vanaf de Franse grens West-Vlaanderen binnen. Dat zorgde op sommige plaatsen voor wat schade (door de wind). Maar het leverde vooral prachtige beelden op.

onweer-4-juli-2012
Een prachtige wolk-grond ontlading met 2 inslagen.

Donderdag 5 juli 2012

Die dag bleef de atmosfeer onstabiel en zorgde in de vroege middag al voor enkele plaatselijke buitjes. Naarmate de dag vorderde groeiden er steeds meer buien tot die ook een onweerachtig karakter kregen.  Die dag haalden de maxima 28°C.

Vrijdag 6 juli 2012

Met temperaturen rond 24°C kwamen we die dag al goed weg, maar de onweerachtige buien moesten we er alweer bijnemen. Echter waren ze lokaal maar zorgde ervoor dat op sommige plaatsen meer dan 15 l/m² regen viel op 20 minuten tijd. Dat was o.a. zo in Dadizele. De dijken traden buiten hun oevers omdat ze het water niet meer aankonden. Een deel van een straat stond er tijdelijk blank, maar gelukkig waren er geen woningen bedreigd.

Zaterdag 7 juli 2012

Met temperaturen van opnieuw 24°C was iedereen tevreden. Maar opnieuw moesten we die dag alles cash betalen met (onweers)buien. Het grootste deel van de dag leek relatief rustig met wolkenvelden en opklaringen. Tegen de avond ontstond er een buiengebied bij de grens van Frankrijk en zorgde opnieuw voor gedonder. In de loop van die avond waren er nog een aantal buitjes actief.

We kunnen dus vaststellen dat de 1e week van juli 2012 op sommige plaatsen kletsnat was. Op sommige plaatsen viel meer dan 55 l/m² regen. Dat is meer dan de helft van wat er normaal valt in een hele maand juli. In Ukkel viel er ruim 115 mm terwijl het maandgemiddelde schommelt rond 73 mm. Daarmee gaat de maand juli 2012 de boeken in als 1 van de natste maanden sinds 2004.

Meer updates over onweer / extreem weer => Noodweer Benelux (Facebook)

Delen

Reacties zijn gesloten.


Verder lezen

Alles bekijken
Bekijk hier het weer voor de komende dagen!

Weersverwachting komende dagen: na wisselvalligheid droger halfweg de week

15 uur geleden - 3 min. lezen
7

Onweerskans zaterdag 20 juli 2024

3 dagen geleden - 2 min. lezen