0

Geen witte Kerst? Een witte nieuwjaar dan maar? Helaas… Ook dat zit er dit jaar niet in. Net als vele andere jaren wordt het een vrij zachte en op sommige plaatsen ook natte overgang van oud op nieuw. Vooral voor de wind lijkt een hoofdrol weggelegd, want die zal alsmaar meer aanspannen komende dagen. We verwachten dan ook een onstuimige nieuwjaarsperiode. Veel wind en vuurwerk… niet meteen de beste combi tijdens de nieuwjaarsnacht. Ook op tweede nieuwjaarsdag lijkt de wind fel tekeer te gaan. Maar wat mogen we precies verwachten? Zit er storm aan te komen?

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.

Onstuimige nieuwjaarsperiode

De afgelopen Kerstperiode was er een van vijftig tinten grijs. De zon was de grote afwezige en ook de rest van dit jaar zal dit nog grotendeels zo zijn. Toch lijkt er een einde te komen aan het saaie en rustige hogedrukweer, want er komt stilaan meer dynamiek in het weerbeeld door een op dreef komende straalstroom. Depressies zullen opnieuw de plak zwaaien en de wind krijgt een prominente rol. Het belooft zelfs een vrij onstuimige nieuwjaarsperiode te worden. Maar wat mogen we precies verwachten van oud op nieuw?

Complexe lagedrukgebieden met een trein aan storingen liggen in de buurt tijdens de overgang van oud op nieuw.

Op veel plaatsen regen, in het zuiden droger tijdens overgang

Tijdens de nieuwjaarsnacht ligt een quasi stationair frontaal systeem, parallel aan de stroming over het noordelijk deel van de Benelux. Het betreft een koufront overgaand in een warmtefront. Deze frontale structuur is verbonden aan een complex van lagedrukgebieden tussen Scandinavië en Schotland. Langsheen de frontale zone zijn ook neerslaggebieden gelegen, dewelke ook voor regen zullen zorgen, vooral dan over grote delen van Nederland. Het front zal vooral actiever zijn verder naar het noorden, verder naar het zuiden toe gaat het over soms wat gedruppel met momenten of wat motregen. Over België lijkt het, behoudens wat motregen, wat droger te blijven. Pas later in de nacht en tegen de ochtend kan de storing met lichte regen ook tijdelijk Vlaanderen bereiken.

Neerslagverwachting tijdens nieuwjaarsnacht volgens het Europese en Amerikaanse weermodel.

Op nieuwjaar zelf blijft de storing nog enige tijd over Nederland slepen, maar zal deze zich ietwat noordwaarts terugtrekken. In het zuiden wordt het dan even droger. Tijdens de avond- of nachtperiode van 1 en 2 januari zal het volgend koufront van noordwest naar zuidoost over de Benelux trekken. Ook tijdens de nacht naar twee januari trekt dit front verder door. Hierachter wordt het weer droger en komen we in fors koudere lucht terecht.

Rond twee januari passeert een volgende depressiekern. Achter het actieve koufront komen we terecht in gevoelig koudere lucht.

Hoe zit het met de wind? Mogen we storm verwachten?

De depressies brengen niet alleen regen mee, maar ook de wind steekt een tandje bij. Tijdens de overgang van oud op nieuw zal er al een vrij krachtige, aan zee zelfs krachtige tot lokaal harde wind staan met windstoten die oplopen naar 50 tot 70 km/u in het binnenland op de meeste plaatsen en zelfs naar 80 of 90 km/u in de kustregio’s, vooral dan in het noordwesten van de Benelux. De meeste wind wordt verwacht in noordwestelijk Nederland. Sommige weermodellen laten zelfs uitschieters zien naar 90-100 km/u in de Nederlandse kustregio’s en de Wadden.

De hoogste windstoten worden verwacht op nieuwjaarsdag en wellicht ook met de doortocht van het koufront woensdagavond of donderdag tijdens de vroege nacht. De straalstroom komt dan in de buurt te liggen en dit zorgt voor de nodige windschering en dynamiek. Diezelfde straalstroom zal er dan ook voor zorgen dat een actieve regenzone overtrekt, waarin felle buien verscholen kunnen zitten (koufront). Het is vooral met de doortocht van deze buien(lijn) dat er ook venijnige windstoten kunnen voorkomen tot 70-80 km/u.

Maximale windstoten volgens ICON op nieuwjaarsdag.
Regenverwachting op 2 januari volgens het Europese weermodel.
De straalstroom wordt actief begin januari. Dit brengt dynamiek in het weer met een actief koufront stevige windstoten.

Komt er nog winter aan?

Achter het koufront op donderdag twee januari komen we in polaire lucht terecht. Dat gaan we zeker merken want het wordt gevoelig kouder vanaf dan. We schakelen dan stilaan over naar een winters kwakkelweertje met overdag licht positieve temperaturen en kans op vorst tijdens de nachten.

Meer daarover lees je in onze laatste weerprognose. Ligt er deftig winterweer op de loer of gaan we terug de zachtere toer op?

Delen


Verder lezen

Alles bekijken