5 juni 2017 - 3 min. lezen 26 reacties

We beleven momenteel een dynamische periode in de lente. Perioden met tropische temperaturen wisselen elkaar af met koelere episodes. Komende 24 tot 48 uur tijd diept een depressiekern uit over het zuiden van het Verenigd Koninkrijk. Aan de zuidflank van het systeem ontstaat een pittig windveld dat ons in de loop van dinsdag en ook woensdag parten zal spelen.

Interessant detail, de passage van dit systeem gaat gepaard met een sterk dynamische omgeving qua windschering. De onweersbuien zouden dus wel eens pittig kunnen worden. Extra informatie over deze onstuimige dinsdag en mogelijk ook het vervolg op woensdag in dit artikel.

Weersituatie op maandag

Vandaag is er weinig aan de hand. We hebben een wisselend bewolkt weerbeeld te pakken met temperaturen die schommelen rond 22 graden. De wind kiest voor een zuidwestelijke richting en waait veelal zwak tot matig. Het totaal aantal uren zonneschijn is een fractie minder dan hetgeen we op zondag hebben gekregen. Met 8-9 uur verspreid over de Benelux moeten we vandaag tevreden zijn.

temperaturen op maandag
Ondanks vrij veel bewolking wordt het op maandag op veel plaatsen nog ruim 20 graden.
kans op onweer voor Nederland
Mochten er vandaag dan toch enkele buien ontstaan, dan is de grootste kans op gedonder voor het westen en centrale deel van Nederland. Ook het noorden van de Benelux pikt een graantje mee.

Onstuimige dinsdag met actieve buien

Dinsdag volgt een onstuimig weerbeeld met in de loop van de ochtend de passage van een scherp windveld over de Benelux. De hoogtekaart hieronder toont een minimale luchtdruk van 990 hPa in de buurt van België. Over het VK gaat die waarde onder 990 hPa. Het zijn signalen dat we een sterk wisselvallig weerbeeld mogen verwachten met reeds vanaf de ochtend kans op pittige buien uit het westen.

neerslaghoeveelheden vanuit het westen
Samen met het windveld dat ons bereikt in de loop van de nacht naar dinsdag moeten we ook rekening houden met lichte tot matige regenval. In totaal kan er op dinsdag zo’n 5-10 mm vallen.
onweerskansen op dinsdag
Zoals we kunnen vergelijken met de onweerskansen op maandag zien we voor dinsdag een veel grotere kans op hevige buien verspreid in de Benelux.

Windprognose voor dinsdag en woensdag

Voor de komende 48 uur zijn er diverse weermodellen te raadplegen die elk hun eigen visie hebben op de komende weersituatie. ARPEGE geeft ons een iets duidelijker zicht op de timing van het meest intens windveld. Dit weermodel voorziet de piek in de voormiddag voor België. In de namiddag schuift het windveld door tot over Nederland met de focus op het noordwestelijk deel  van het land.

windvoorspelling arpege
Berekening van het weermodel ARPEGE (windstoten).

Windstoten kunnen dan pieken richting 80-90 km/u. Andere weermodellen waaronder GFS zijn iets gematigder en voorzien ‘slechts’ 60 tot 80 km/u. Met de bomen die vol in blad staan kan dat natuurlijk problemen opleveren. ECMWF berekent eveneens windstoten die schommelen tussen 70 en 85 km/u.

windvoorspelling ECMWF
Berekening windvoorspelling Europees weermodel. (windstoten)

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken