Onstuimige dinsdag en woensdag in het vooruitzicht
We beleven momenteel een dynamische periode in de lente. Perioden met tropische temperaturen wisselen elkaar af met koelere episodes. Komende 24 tot 48 uur tijd diept een depressiekern uit over het zuiden van het Verenigd Koninkrijk. Aan de zuidflank van het systeem ontstaat een pittig windveld dat ons in de loop van dinsdag en ook woensdag parten zal spelen.
Interessant detail, de passage van dit systeem gaat gepaard met een sterk dynamische omgeving qua windschering. De onweersbuien zouden dus wel eens pittig kunnen worden. Extra informatie over deze onstuimige dinsdag en mogelijk ook het vervolg op woensdag in dit artikel.
Weersituatie op maandag
Vandaag is er weinig aan de hand. We hebben een wisselend bewolkt weerbeeld te pakken met temperaturen die schommelen rond 22 graden. De wind kiest voor een zuidwestelijke richting en waait veelal zwak tot matig. Het totaal aantal uren zonneschijn is een fractie minder dan hetgeen we op zondag hebben gekregen. Met 8-9 uur verspreid over de Benelux moeten we vandaag tevreden zijn.
Onstuimige dinsdag met actieve buien
Dinsdag volgt een onstuimig weerbeeld met in de loop van de ochtend de passage van een scherp windveld over de Benelux. De hoogtekaart hieronder toont een minimale luchtdruk van 990 hPa in de buurt van België. Over het VK gaat die waarde onder 990 hPa. Het zijn signalen dat we een sterk wisselvallig weerbeeld mogen verwachten met reeds vanaf de ochtend kans op pittige buien uit het westen.
- Volg de berichtgeving samen met 140.000 anderen
- Onze laatste weerfoto’s op Instagram al gezien?
Windprognose voor dinsdag en woensdag
Voor de komende 48 uur zijn er diverse weermodellen te raadplegen die elk hun eigen visie hebben op de komende weersituatie. ARPEGE geeft ons een iets duidelijker zicht op de timing van het meest intens windveld. Dit weermodel voorziet de piek in de voormiddag voor België. In de namiddag schuift het windveld door tot over Nederland met de focus op het noordwestelijk deel van het land.
Windstoten kunnen dan pieken richting 80-90 km/u. Andere weermodellen waaronder GFS zijn iets gematigder en voorzien ‘slechts’ 60 tot 80 km/u. Met de bomen die vol in blad staan kan dat natuurlijk problemen opleveren. ECMWF berekent eveneens windstoten die schommelen tussen 70 en 85 km/u.