4 oktober 2017 - 5 min. lezen 47 reacties

De herfst is nu goed en wel op gang gekomen. De bomen nemen prachtige kleuren aan en paddenstoelen schieten uit de grond. Ook op weervlak ziet het er naar uit dat het herfstachtig wordt. Alle ogen zijn momenteel gericht naar morgenochtend, wanneer een kleine maar venijnige depressie zich uitdiept boven de Noordzee. Deze zal tijdelijk voor onstuimig weer zorgen met veel wind en regen, vooral in het noordwesten van Nederland.

Weeromslag

Gisteren en vandaag zorgden uitlopers van het Azorenhoog voor rust in de atmosfeer. Afgezien van enkele lokale buien bleef het overdag op de meeste plaatsen droog en konden we profiteren van aardig wat zonneschijn. Dit mooie weer zullen we jammer genoeg niet kunnen vasthouden. Integendeel, de komende 24 uren maken we een heuse weeromslag mee en morgenochtend verwachten we zelfs zeer onstuimig herfstweer.

Venijnige randdepressie

Op de weerkaart zien we een complex lagedrukgebied met kern nabij Scandinavië. Aan de zuidelijke flank hiervan diept zich vannacht in sneltempo een klein maar venijnig lagedrukgebiedje uit dat morgenochtend en tijdens de voormiddag geleidelijk vanaf de Noordzee via het noorden van Nederland naar Duitsland en Polen zal trekken, waar het zich nog verder zal uitdiepen.

Typisch voor dit soort randdepressies is het stevig windveld, dat zich meestal manifesteert aan de achterzijde van de depressie. Op de weerkaart van morgenochtend zien we de isobaren (de lijnen van gelijke druk) dan ook zeer dicht op elkaar liggen, wat betekent dat er inderdaad veel wind verwacht mag worden.

Synoptische situatie
Aan de rand van een depressie nabij Scandinavië, diept een venijnige randdepressie zich uit boven de Noordzee. Deze zal zorgen voor een stevig windveld boven de noordelijke Benelux.

Onstuimig weer op donderdag

Op basis van de huidige prognose van de weermodellen wordt tussen morgenochtend 8u en morgenmiddag 12u het stevigste windveld verwacht. Vooral de gebieden gelegen langs de noordelijke en noordwestelijke kust van Nederland mogen zich verwachten aan de stevigste rukwinden. Daar krijgen ze een behoorlijk onstuimige ochtend. Elders in de Benelux zal het een pak rustiger zijn.

De meeste weermodellen zijn het er nu toch over eens dat er op de Noordzee en langs de noordelijke en noordwestelijke kust van Nederland tijdelijk een gemiddelde windsnelheid komt te staan van 9 Beaufort. Dit betekent dus dat er tijdelijk ook een westerstorm op zee komt te staan.

windverwachting
Windverwachting volgens het Amerikaans model GFS. Gemiddeld komt er een 9 BFT te staan over de Noordwestelijke kust van Nederland en op de Noordzee.

Het Amerikaans weermodel GFS berekent de stevigste rukwinden momenteel ’s ochtends rond 8 à 9u, terwijl het Europese model ECMWF en het fijnmazige weermodel HARMONIE de hevigste rukwinden een beetje later berekenen tussen 9u en 12u, met in het uiterste noorden van Nederland de hoogste pieksnelheden.

Momenteel kunnen we toch uitgaan van windstoten die kunnen variëren tussen 90 km/u en 110 km/u langs de noordwest kust van Nederland en mogelijk kunnen in het uiterste noorden, langs de Wadden de windstoten nog wat hoger oplopen tot 120 km/u. Dieper in het binnenland van Nederland blijven de rukwinden veelal beperkt tot waarden tussen 75 km/u en 90 km/u.

rukwinden GFS
De verwachte windstoten volgens GFS, met de hevigste rukwinden langs de noordwestkust van Nederland rond 8u ‘s morgens.
windverwachting Harmonie
Windverwachting volgens fijnmazig model HARMONIE. De hevigste wind wordt verwacht voor het noorden van Nederland rond 11u.
windverwachting Harmonie
De windverwachting volgens fijnmazig model HARMONIE. De hevigste rukwinden worden verwacht rond 12u voor het uiterste noorden van Nederland.

Rustiger in het zuiden

Aangezien de depressiekern voorbijtrekt langs het noordelijk deel van de Nederland, worden daar ook de hevigste rukwinden verwacht. Elders in de Benelux zal de wind ook goed voelbaar zijn, maar blijven de rukwinden veelal beperkter. Aan de Belgische kust komt gemiddeld een 6 tot 7 Beaufort te staan met rukwinden tussen 75 en 90 km/u, terwijl in het binnenland er gemiddeld 4 tot meestal 5 Beaufort staat met maximale rukwinden tussen 60  km/u en 75 km/u.

Veel regen

De depressiekern brengt niet alleen een stevig windveld met zich mee, maar ook de nodige plens regen. De eerste regen, verbonden aan een warmtefront, trekt vannacht reeds Nederland binnen met matige tot soms zelfs intense regenval. Daarbij ontsnappen we wel aan de meest intense regen die valt onder het zogenaamde ‘trippelpunt’ waar het koude- en warmtefront elkaar tegenkomen en occluderen. Dit punt passeert net ten noorden van Nederland.

Neerslag 6z
De neerslagverwachting volgens GFS rond 8u ‘s morgens. Het koufront passeert over Nederland. Het trippelpunt ligt net ten noorden van Nederland met daar de meest intense regen.

In België en Luxemburg blijft het wellicht nog droog tot in de vroege ochtend. Later vannacht en tijdens de ochtend en voormiddag trekt dan het koufront over de Benelux met nog eens een extra lading regen. In Nederland wordt het dan in de loop van de namiddag reeds droger, terwijl het zuiden van de Benelux nog geplaagd zit met de regen.

Pas tegen de avond wordt het dan uiteindelijk overal droog met opklaringen. In het noorden van Nederland vergroot dan wel alweer de kans op een (onweerachtige) bui. De maxima liggen morgen rond 14 of 15 graden. De herfst is in het land!

neerslag 9z
Neerslagverwachting volgens GFS om 11u. Het koufront trekt verder de Benelux in met vooral regen boven België. Vanaf het noorden van Nederland wordt het droger met opklaringen.

Samuel

Door Samuel

Afgestudeerd fysisch geograaf aan de KU Leuven in de specialisatie weer- en klimaat. Ik ben professioneel omgevings- en klimaatexpert en ben actief geweest als klimaatwetenschapper aan de KU Leuven. Al van kinds been af ben ik bijzonder gepassioneerd door weer en klimaat. Binnen NoodweerBenelux ben ik vooral actief als weeranalist en schrijf ik artikels over weer en klimaat.


Verder lezen

Alles bekijken