0

De Olympische Winterspelen van 2022 zijn van start gegaan in het Chinese Beijing (Peking). Zo’n 2877 atleten uit 91 verschillende landen zullen 15 verschillende sporten beoefenen. De strijd om de gouden medailles is daarmee in gang gezet. Maar hoe gedraagt zich het klimaat in Beijing eigenlijk? Zullen onze atleten ook echt te maken krijgen met winterweer? In onderstaande blog bespreken we kort het klimaat en het weerbericht voor Beijing.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Klimaat in Beijing

Ligging Beijing

Peking ligt in het oosten van China, relatief dicht tegen de grens met Mongolië. De hoogteligging (44 m) is niet echt uitgesproken, de stad zelf ligt namelijk in een vlakte. Verder naar het westen toe bevinden zich echter verschillende gebergteketens, met pieken tot ongeveer 2 km hoogte. Het spreekt voor zich dat het klimaat afhangt van deze hoogte. Bij benadering mag er ongeveer 7 graden afgetrokken worden per 1 km hoogteverschil.

De Olympische Winterspelen zullen zich dan ook niet in de stad Beijing bevinden, maar eerder in de gebergten rondom. Voorbeelden van deze gebieden zijn onder andere Zhangjiakou en Yanqing. De meeste sporten zullen daarbij doorgaan op ca. 1700 m hoogte.

Ligging Beijing. De stad ligt in een vlakte, terwijl de wedstrijden op hoger gelegen gebied (ca. 1700 m) plaatsvinden.

Klimaat Beijing

De regio heeft een continentaal klimaat. Dit continentale karakter leidt ertoe dat er grote extremen optreden. De hoogste temperatuur ooit gemeten in Peking zelf is 41,9°C op 24 juli 1999, terwijl de laagste temperatuur ooit -27,4°C was, in februari 1966. In de zomermaanden (juni, juli, augustus) schommelt de gemiddelde maximumtemperatuur rond 30 graden.

  • Welke klimaten en weerfenomenen kent onze aarde? Ontdek ze in dit boek.

Tijdens de wintermaanden daarentegen, ligt de gemiddelde temperatuur rond of net onder het vriespunt en is het veelal droog. Vooral tijdens de zomer is het nat door convectieve buien en de invloed van de moessonregens. De lente en de herfst zijn overgangsseizoenen. Zoals eerder gezegd mag er bij benadering ongeveer 7 graden afgetrokken worden per 1 km hoogteverschil met Beijing.

Peking heeft een door de moesson beïnvloed vochtig continentaal klimaat (Köppen: Dwa). Dit wordt gekenmerkt door hete, vochtige zomers als gevolg van de Oost-Aziatische moesson, in combinatie met korte maar koude, droge winters die de invloed van het Siberische hogedrukgebied weerspiegelen. Tijdens de wintermaanden kan het dus wel stevig vriezen in Beijing en de gebieden errond, maar is dit ook dit jaar het geval tijdens de Winterspelen?

Het klimaat in Beijing (temperatuur). Rood: absolute maximumtemperatuur, oranje: gemiddelde maximumtemperatuur, zwart: gemiddelde temperatuur, lichtblauw: gemiddelde minimumtemperatuur, donkerblauw: absolute minimumtemperatuur.
Het klimaat in Beijing (neerslag).

Weerbericht Winterspelen 2022

Het weer voor de gebieden rond Zhangjiakou en Yanqing ziet er koud en droog uit. Het is vaak zonnig en de temperaturen blijven sterk negatief op deze hoogten. De maxima liggen veelal tussen 0 en -10 graden tijdens de periode, en zeker door de wind kan het zelfs nog kouder aanvoelen (de gevoelstemperatuur kan maar liefst tot -30 graden zakken). De afgelopen nachten dook het kwik in de gebergten zelfs richting -25 graden. Het is er dus behoorlijk koud en zeker de wind zal het extra hard maken voor de atleten! Desondanks is er wel een tekort aan sneeuw…

  • Zelf een weersverwachting opstellen? Dit boek helpt u daarbij!

De regio rond de Olympische buitenlocaties verkeren deze winter namelijk in extreme droogte, maar zelfs in normale jaren is de regio niet bijzonder geschikt voor sneeuwsporten. De gemiddelde jaarlijkse sneeuwval in Yanqing en Zhangjiakou ligt ongeveer rond 20 centimeter, verspreid over het hele winterseizoen. Daarom zullen de Winterspelen van 2022 volledig afhangen van artificiële sneeuwproductie. Er is bij benadering 1,2 miljoen kubieke meter sneeuw nodig is om ongeveer 800.000 vierkante meter wedstrijdoppervlak te bedekken. Dit staat equivalent met drinkwater voor 1 dag voor ongeveer 100 miljoen mensen…

Sommige linkjes bevatten affiliate

Delen


Verder lezen

Alles bekijken

Wat is het Brown Ocean Effect?

2 dagen geleden - 5 min. lezen

Een veiliger huis tijdens noodweer

3 dagen geleden - 3 min. lezen