2

November 2020 zal de geschiedenisboeken ingaan als een zachte, een zonnige en een vrij droge maand. Althans, vergeleken met het langjarig gemiddelde voor de 11e maand van het jaar. Wereldwijd was november 2020 zelfs de warmste novembermaand ooit sinds het begin van de metingen.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Zachte maand in de Benelux

Voor het grootste deel van de maand lagen de temperaturen in november 2020 boven het langjarig gemiddelde. De gemiddelde temperatuur in “de Bilt” kwam uiteindelijk uit op 9.1°C (tov 6.7°C normaal) en 9.2°C in op 9.2°C (tov 6.8°C normaal) in Ukkel. Op 2 november werd de hoogste temperatuur bereikt (20.6°C in Poppel-Koersel-Blauberg en 20.4°C in Arcen).

Lange tijd leken we vervolgens af te stevenen op nog hogere gemiddelde temperaturen voor november 2020. Maar, tijdens de laatste dagen van deze maand zorgde de aanvoer van polaire lucht voor koeler weer. Zo werd de koudste temperatuur op 30 november gemeten (-8.6°C in Elsenborn). Uiteindelijk belandt november 2020 op een 5e plaats qua temperaturen.

Temperaturen tussen 1.5 en 2.5 boven het langjarig gemiddelde. (Karsten Haustein)

Zonnig en overwegend droog

In België en in Nederland verliep november 2020 uiterst zonnig. Met gemiddeld meer dan 90 zonuren scheen de zon zelfs 50% meer. Dat is opvallend vermits november de laatste jaren steeds somberder leek te worden.

Het zonnige weer ging gepaard met een duidelijk lagere hoeveelheid neerslag. In Ukkel viel er slechts 41.7 mm (normaal 76.4 mm). In zo goed als heel België lagen de neerslaghoeveelheden (ver) onder normaal. In Nederland was de situatie nog opvallender met een gemiddelde van slechts 31 mm over alle weerstations (tov 82 mm normaal). Enkel in de westelijke gebieden viel door kustconvergentie meer regen. Het droogst was het in Limburg met daar slechts 15 mm neerslag.

Een bruine kaart (rechts) die aangeeft dat er duidelijk minder neerslag viel dan normaal. (KMI)

Anomalie in Europa en Wereld

Op wereldvlak was november 2020 de warmste novembermaand sinds het begin van de metingen, met voorsprong. In Europa was november 2020 de tweede warmste maand. Concreet zagen we vooral in Noord-Europa, Siberië en de Arctische Oceaan hogere temperaturen. In Centraal-Azië, Canada en over West-Antarctica lagen de temperaturen onder normaal. Ook de negatieve anomalie boven de La Niña gebieden valt op.

November 2020 was globaal de warmste novembermaand sinds het begin van de metingen. (Copernicus)

Uiteindelijk was de herfst (september – oktober – november) in Europa met voorsprong de warmste sinds het begin van de metingen. Het vorige record (2006) lag 0.4°C lager.

De herfst van 2020 was de warmste in Europa sinds het begin van de metingen. (Copernicus)

We zijn alvast erg benieuwd waar december zal eindigen. Zet het zachte weer door komende maand? Of wordt december 2020 nog eens een koele maand? We zullen zien!

Delen


Verder lezen

Alles bekijken