233

De mooie nazomerse periode werd donderdagavond en vrijdag verdreven door enkele stevige regen- en/of onweersbuien. Vanaf zaterdag laten we het wisselvallige weerbeeld even achterwege, al blijft een lokale bui nooit volledig uitgesloten. De temperatuur schommelt daarbij steeds rond 21 graden. Normaal septemberweer dus!

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.

Huidig weerbeeld

Op de Europese weerkaart zien we een zwak lagedrukgebied boven het Verenigd Koninkrijk dat samenhangt met een hoogtetrog. In de loop van vrijdag trekt deze hoogtetrog naar het noordoosten met een opleving van de buienactiviteit. Dankzij voldoende onstabiliteit kunnen hier ook enkele onweersbuien uit ontstaan. Cape ligt in orde van 500-1000 J/kg, lokaal iets meer. Schering ligt tussen 15 en 25 kn met waarschijnlijk enkele multicells, eventueel opgelijnd op de trogas.

Cape/shear van Arome voor vrijdagnamiddag
Trogas lag afgelopen nacht boven het zuidwesten van Frankrijk

Weersverwachting komende dagen

Komend weekend verloopt grotendeels droog. Vooral op zaterdag zijn in het noorden van Nederland nog enkele buien mogelijk omdat deze dichter liggen bij een lagedrukgebied. Elders blijft het, op een lichte bui na, volledig droog. De temperaturen schommelen rond 19 à 20 graden waarbij de wolkenvelden wel overheersend zijn. Enkele opklaringen zijn mogelijk in de loop van de dag. Het zuiden van België krijgt de meeste zonneschijn.

Zondag starten we nog met brede opklaringen, maar in de loop van de dag raakt het steeds bewolkter. Het blijft, op een lokale bui na, grotendeels droog. De temperaturen liggen iets hoger dan zaterdag met maxima rond 20 à 22 graden.

In het begin van de nieuwe werkweek wordt het duidelijk onzekerder op de weerkaarten. Het Europese weermodel laat in haar recentste prognose het normaal septemberweer aanhouden met maxima rond 22 graden. Het Amerikaanse weermodel laat een tijdelijke opstoot zien van zachte lucht op dinsdag en woensdag (waar het Europese weermodel ook eerst op zinspeelde). Onzekerheid troef dus!

Dankzij WAA aan de voorzijde van een diepe trog kan de temperatuur in het Amerikaanse, Duitse en Britse weermodel klimmen naar waardes richting 25 graden en meer. ECMWF staat voorlopig dus alleen met deze setting waarbij een klein hoogtelaagje de warmte-opstoot verstoort. Vanaf woensdag neemt de wisselvalligheid dan wel opnieuw toe (reeds dinsdag bij ECMWF).

Zomerse temperaturen volgens het Amerikaanse weermodel op dinsdag!

Weerpluim en lange termijn

Tot en met maandag zijn de weermodellen het aardig eens over het weerbeeld, maar daarna begint de onzekerheid voor dinsdag en woensdag. Bij het Europese weermodel is er beduidend minder spreiding en ligt de temperatuur duidelijk lager. Vanaf donderdag is er weer wat meer eensgezindheid dat het koeler en licht wisselvallig wordt. Ook daarna blijft het eerder normaal septemberweer met af en toe kans op een bui.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken

Wat is het Brown Ocean Effect?

1 dag geleden - 5 min. lezen

Een veiliger huis tijdens noodweer

2 dagen geleden - 3 min. lezen