13 juni 2020 - 3 min. lezen 0 reacties

Na tyfoon Vongfong in mei is er nu een tweede tropische depressie bij de Filipijnen ontstaan. De depressie is de eilandengroep inmiddels gepasseerd en ligt weer boven open water. Wat heeft deze nog voor Zuidoost-Azië in petto?

Deelnemen aan discussie?Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als liefhebber van het weer en klimaat aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Deel jouw eigen passie? Ben je geïnteresseerd om als vrijwilliger weergerelateerde artikels te schrijven? Contacteer ons dan via [email protected]

Tropische depressie “Butchoy”

Afgelopen zondag kwam aan het licht dat er zich een gebied met buien had gemanifesteerd boven de Stille Oceaan. Het trok westwaarts richting de Filipijnen. Omdat er weinig windschering was en omdat het zeewater daar erg warm is (28 à 30°C), kon het systeem aansterken.

Het warme zeewater rond de Filipijnen zorgt ervoor dat lagedrukgebieden snel kunnen activeren.

In de nacht van woensdag 10 juni (lokale tijd) kwam de kern van het lagedrukgebied aan land boven de Filipijnen. Terwijl het zijn pad vervolgde naar het noordwesten, activeerde het systeem verder. Donderdag 11 juni werd het stadium tropische depressie bereikt.

De Filipijnse weerdienst PAGASA heeft er de naam “Butchoy” aan gegeven. Internationaal heeft de depressie echter de naam “02W”. Dit verwijst naar het feit dat het de tweede tropische depressie van 2020 is. Ook wordt er nu over “Nuri” gesproken.

Bij de Filipijnen is de overlast van de tropische depressie tot nu toe beperkt gebleven, behalve in het uiterste noorden, daar is de depressie nog van invloed: er kan daar lokaal tot 100 L/m² vallen. De regen van de afgelopen dagen die (deels) door Butchoy is veroorzaakt, is overigens wel het startsein dat het regenseizoen in de Filipijnen officieel is begonnen.

Vervolg: op weg naar China

Inmiddels heeft de kern van Butchoy/02W de Filipijnen verlaten. Volgens de nieuwste modelberekeningen zal het systeem verder naar het noordwesten trekken. Het wordt daarbij opnieuw krachtiger, vanwege de warme zee en een gebied met weinig windschering. Nuri koerst dus richting Zuid-China. Er is daarbij ook veel kans dat het systeem binnenkort het stadium van tropische storm bereikt.

Tropische depressie Butchoy komt in een gebied met weinig windschering. Dit is gunstig voor de organisatie van de depressie (CIMSS)

Waarschijnlijk komt de tropische storm in de loop van zondagochtend (LT) boven land in China. Hierbij zal het zwaarste windveld met windstoten tot 80 km/u zich naar verwachting manifesteren boven Hongkong. Er kan lokaal tot 80 mm regen vallen.

De trekroute van de tropische depressie. Waarschijnlijk vervolgt hij zijn pad naar het noordwesten. Morgen zal het een tropische storm zijn. (PAGASA)

Na komend weekend zal de storm echter snel oplossen boven het vasteland van China, want de storm verliest zijn voeding van warme en vochtige lucht.

Pim

Door Pim

Student Bodem, Water, Atmosfeer aan de Wageningen Universiteit (Nederland). Van jongs af aan ben ik al gepassioneerd door het weer! Mijn focus ligt op het schrijven van artikels rond tropische stormen.


Verder lezen

Alles bekijken